ΤΟΠΙΚΑ

Μας “πνίγουν” τα αιωρούμενα σωματίδια

μας-πνίγουν-τα-αιωρούμενα-σωματίδ-851206

Εκτός από τη μελέτη που παρουσιάστηκε προχθές στο Δημαρχείο του Βόλου και η οποία συντάχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, υπάρχει μία ακόμη μελέτη που έχει παρουσιαστεί στο Βόλο, στα πλαίσια του Συνεδρίου της HELECO που έγινε στο Βόλο το Φεβρουάριο του 2005 και η οποία είχε παραδοθεί δύο μήνες πριν στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τότε ούτε η ΝΑΜ ούτε οι λοιποί εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς είχαν δώσει τη δέουσα προσοχή, καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα άρχισαν να μπαίνουν μετ΄ επιτάσεως στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου της περιοχής μας από το καλοκαίρι του 2005, όταν άρχισε να δίνει σταδιακά τις μετρήσεις του το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, το οποίο έδειξε περίτρανα το πρόβλημα που υπάρχει με την ποιότητα του αέρα πάνω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου.

Η δεύτερη μελέτη για την ανάλυση ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Βόλο εκπονήθηκε από τον Π. Καλαμπάκα της Ακαδημίας Αθηνών, τους Γ. Σιδερή, Μ. Χριστόλη και Νίκο Μαρκάτο του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και τη Μονάδα Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής .

Στην έρευνα που έγινε οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν τα ακόλουθα
συμπεράσματα, πολλά από τα οποία συμφωνούν με τα συμπεράσματα των επιστημόνων που συνέταξαν τη μελέτη που παρουσιάστηκε προχθές στο Δημαρχείο του Βόλου. Ειδικότερα:
ΓΕΝΙΚΑ

Η πόλη του Βόλου, με πληθυσμό 77.000 κατοίκων περίπου, συγκεντρώνει πλήθος βιοτεχνικών, βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα. Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχουν χωροθετηθεί δύο βιομηχανικές περιοχές, στις οποίες είναι εγκατεστημένες βιομηχανίες μετάλλου, τροφίμων – ποτών, παραγωγής τσιμέντου, χημικές, πλαστικών, κ.ά. Η σημαντικότερη βιομηχανική πηγή είναι η βιομηχανία τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2 km περίπου από τις περιοχές κατοικίας. Ο Βόλος παρουσιάζει ιδιαίτερα δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες διασποράς, οι οποίες χαρακτηρίζονται από καταστάσεις άπνοιας, χαμηλές θερμοκρασιακές αναστροφές και «καναλιζάρισμα» του ανέμου, λόγω της παρουσίας μεγάλων ορεινών όγκων σε επαφή με την πόλη και της γειτονίας με θάλασσα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Από την εξέταση των αποτελεσμάτων προκύπτουν οι κάτωθι επισημάνσεις:

1.1.1 3.1 Διοξείδιο του θείου
Οι συγκεντρώσεις SO2 είναι κατά πολύ μικρότερες από τις οριακές τιμές ποιότητας ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αλλά είναι συγκρίσιμες με αυτές των Αθηνών, γεγονός που αποδίδεται στις δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη του Βόλου αλλά και στην παρουσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Οι τιμές της χειμερινής περιόδου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες αυτών της θερινής περιόδου, γεγονός που αποδίδεται στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης και τις δυσμενέστερες συνθήκες διασποράς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια καταστάσεων άπνοιας την περίοδο του χειμώνα είναι μεγάλες σε σχέση με αυτές των θερινών μηνών. Οι μέσες συγκεντρώσεις δεν διαφοροποιούνται πολύ μεταξύ ΒΔ και ΝΑ διευθύνσεων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η κύρια πηγή ρύπανσης είναι οι λειτουργίες της πόλης.

1.1.1.1 3.2 Μονοξείδιο του άνθρακα
Οι διακυμάνσεις του μονοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας αστικής περιοχής, με κύρια πηγή ρύπανσης την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Οι παρατηρούμενες συγκεντρώσεις είναι κατά πολύ κάτω από το όριο ποιότητας της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επίσης, οι συγκεντρώσεις την ψυχρή περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της θερμής περιόδου, ενώ δεν παρουσιάζονται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ ΒΔ και ΝΑ διευθύνσεων ανέμου, υποδεικνύοντας το κέντρο της πόλης ως τη βασική πηγή ρύπανσης.
Οι τιμές CO σε περιόδους άπνοιας το χειμώνα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των θερινών μηνών, γεγονός το οποίο οφείλεται στις δυσμενέστερες συνθήκες ως προς τη διασπορά ρύπων, που επικρατούν σε περιόδους άπνοιας τους χειμερινούς μήν

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου