ΤΟΠΙΚΑ

Δ. Κολυνδρίνη: «Αυτονόητη η παραμονή της Γεωπονικής στον Βόλο»

δ-κολυνδρίνη-αυτονόητη-η-παραμονή-τη-57152

Τη φωνή της στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί στον νομό Μαγνησίας ενάντια στις διεκδικήσεις από πλευράς Λάρισας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής, ενώνει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Πριν την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που τοποθετείται χρονικά μετά το Πάσχα και στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Κολυνδρίνη παίρνει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της έδρας της σχολής στον Βόλο, και με αυστηρότητα απευθύνεται απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας: «τι, και ως τι έρχεται να μας πει;».

Οπως είναι γνωστό, η μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποτελεί απόφαση της συγκλήτου του, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Μολονότι το Υπουργείο Παιδείας, με επίσημη ανακοίνωσή του υιοθετεί σχεδόν αυτούσια την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μεταφορά έδρας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας τονίστηκε η ανάγκη διεκδίκησης της σχολής, και μάλιστα, μετά το Πάσχα, ο ίδιος ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης θα έχει συνάντηση για τον σκοπό αυτό με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Η στάση της Λάρισας που επιθυμεί να πάρει από τον Βόλο την έδρα της Γεωπονικής, έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων στη Μαγνησία, όπως έχει αναδείξει με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

«Η γεωπονική έχει έδρα τον Βόλο και στον Βόλο θα παραμείνει. Σε αυτό είμαστε όλοι σύσσωμοι. Είναι αυτονόητο ότι η σχολή θα παραμείνει στον Βόλο. Αυτό θα γίνει και για λόγους ουσίας: ο νομός Μαγνησίας έχει όλα τα εχέγγυα και καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία της σχολής, προκειμένου οι φοιτητές να έχουν ολοκληρωμένη μόρφωση», αντέδρασε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η ίδια αφήνει αιχμές για άλλου είδους σκοπιμότητες πίσω από τις «φωνές διεκδίκησης μιας σχολής που επί τρεις δεκαετίες βρίσκεται και αναπτύσσεται στον Βόλο».

«Σκοπιμότητες, αντιπερισπασμοί και μεθοδεύσεις που έχουν σκοπό να ρίξουν αλλού την μπάλα και να διχάσουν νομούς που δίνουν μαθήματα περιφερειακής συνείδησης, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια υπογράμμισε ότι μόνοι αρμόδιοι φορείς για να αποφασίσουν είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας δεν είναι αρμόδιο. Αρα τι, και ως τι έρχεται να μας πει; Είναι ένας θεσμός που δεν νομιμοποιείται να μιλάει για ένα τέτοιο ζήτημα χωρίς να είναι αρμόδιο. Δεν θα φθάσουμε να συζητάμε τα αυτονόητα», συμπλήρωσε σε δηλώσεις της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Κολυνδρίνη.

Μιλώντας γενικά για θέματα παιδείας, η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε πως «ό,τι αφορά την παιδεία πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη βάση του, με αλλαγές αρχικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στη συνέχεια στην τριτοβάθμια. Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις δεν επιλύουν τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Αντιθέτως δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου