ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα στην αγορά του Βόλου. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

κινητικότητα-στην-αγορά-του-βόλου-το-ω-57739

Κινητικότητα σημειώνεται στην τοπική αγορά λόγω Πάσχα, με τους επαγγελματίες να ευελπιστούν ότι θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους σε σύγκριση με τη μάλλον υποτονική περίοδο που προηγήθηκε. Η πασχαλινή κίνηση, που κατά κανόνα ενισχύει το καταναλωτικό ενδιαφέρον, λειτουργεί ως τονωτική ένεση για αρκετούς επαγγελματίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για «περιορισμένη κατανάλωση» κάνει λόγο ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ιδιοκτήτης τοπικού παντοπωλείου, ο οποίος προσθέτει ότι επαληθεύεται στην πράξη η ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Οι καταναλωτές ψωνίζουν με φειδώ, μόνο τα αναγκαία, λόγω των περιορισμένων οικονομικών τους, με εξαίρεση, ίσως, τις βαφές των αυγών, που έχουν την τιμητική τους λόγω Πάσχα. «Κάθε χρονιά που περνάει, γίνεται πιο δύσκολη για μας, γιατί μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η κίνηση στα αρτοποιεία, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου, Κώστα Τσουράπα, να υπογραμμίζει ότι «οι καταναλωτές είναι διστακτικοί αλλά υπάρχει κίνηση. Προτιμούν τα τσουρέκια της μεσαίας τιμής, από 5 μέχρι 8 ευρώ, μισού κιλού ή τριών τετάρτων, ενώ αγοράζουν επίσης ψωμί και αρτοσκευάσματα». Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι «η κίνηση είναι ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί σήμερα και αύριο». Η καθημερινότητα των αρτοποιιών είναι δύσκολη, ο κόσμος είναι μαζεμένος αλλά «όλοι ψωνίζουν, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους» τονίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Ο κρεοπώλης Μάριος Μιχαλόπουλος εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ικανοποίησή του για την κίνηση των εορταστικών ημερών, η οποία, όπως είπε, κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, μέχρι στιγμής. «Οι καταναλωτές είναι πιο συγκεκριμένοι πλέον στις αγορές τους, αλλά προμηθεύονται κρέας για το Πάσχα», υπογραμμίζει ο ίδιος. Η καθημερινότητα των κρεοπωλών «γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον κλάδο μας, διότι μας έχουν βάλει στο στόχαστρο οι υπηρεσίες και ασχολούνται μόνο με μας» τονίζει.

Η γιορτινή αγορά

Η μέχρι στιγμής εικόνα και η κινητικότητα που παρατηρείται στη τοπική αγορά, δεν μεταφράζεται σε ανάλογες πωλήσεις για όλους, με εξαίρεση τα καταστήματα που πωλούν εποχιακά είδη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, Απόστολος Οντόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει σήμερα και αύριο, αλλά υπάρχουν, όπως τονίζει, μαρτυρίες εμπόρων που κάνουν λόγο για πολύ μικρή κίνηση σε ορισμένους κλάδους. «Υπάρχει κινητικότητα στην αγορά από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, από άποψη κόσμου, αλλά οι αγορές δεν γίνονται στον βαθμό που υπήρχαν παλιότερα. Δεν υπάρχει δυναμική, όπως συνέβαινε πριν την έναρξη της κρίσης» υπογραμμίζει.

Ικανοποιημένη δηλώνει, αντίθετα, η Βασική Μπαλασκώνη, έμπορος παιδικών υποδημάτων, η οποία αναφέρει ότι λόγω γιορτής, τα μηνύματα είναι θετικά. «Ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, υπάρχει κίνηση από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ψάχνουν το καλύτερο και το φθηνότερο» αναφέρει. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, οι έμποροι τον υπόλοιπο χρόνο, είναι δύσκολη, ενώ όπως σημειώνει η κ. Μπαλασκώνη «μπήκε πολύ άσχημα το 2018. Οι μήνες που προηγήθηκαν, ειδικότερα ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ήταν υποτονικοί και η κατάσταση που βιώνουμε στη διάρκεια της χρονιάς είναι δύσκολη».

Ο Βασίλης Τζελέπης, ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ, υπογραμμίζει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και η εικόνα είναι ίδια, όπως την προηγούμενη περίοδο. «Η κίνηση είναι μια από τα ίδια, με μόνη εξαίρεση τις επιπλέον μέρες που είμαστε ανοιχτά». Η διάθεση του κόσμου δεν διαφοροποιείται σημαντικά, ενώ η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη για τους επαγγελματίες, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων σε Βόλο – Ν. Ιωνία

Η εμπορική αγορά Βόλου και Νέας Ιωνίας σήμερα Μ. Παρασκευή θα είναι ανοιχτή από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ, ενώ αύριο Μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα η αγορά θα είναι κλειστή.

Κρεοπωλεία. Σύμφωνα με το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου τα κρεοπωλεία σήμερα Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν συνεχόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ αύριο Μ. Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου