ΤΟΠΙΚΑ

Διοικητής του Νοσοκομείου για την ΑΓΕΤ: «Θέλετε στοιχεία; Στην Google»!

διοικητής-του-νοσοκομείου-για-την-αγε-58601

Σάστισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μάνθος Δραμητινός. Ενώ όλοι περίμεναν ότι θα τοποθετηθεί επιστημονικά και τεκμηριωμένα για τους λόγους που πρέπει να φύγει η ΑΓΕΤ από τον Βόλο, μετά την επίθεση από ΕΚΒ, πρωτοβάθμια σωματεία και εκπροσώπους άλλων φορέων, που τον κάλεσαν επιτακτικά να παρουσιάσει τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτει για τα όσα διατείνεται, τελικά ο ίδιος παρέπεμψε στην Google και στη διεθνή βιβλιογραφία μέσω internet…

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει ενδιαφέρον και αγωνία από συμπολίτες μας και συλλογικότητες για τα αναφερόμενα σε άρθρο μου με τίτλο “Ζώντας με τη ρύπανση”. Σήμερα στην εποχή της πληροφόρησης ή γνώση ακόμη και η πιο επιστημονική είναι απόλυτα προσιτή στον πολίτη, βάζοντας τις λέξεις κλειδιά σε κάθε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Ωστόσο δεσμεύομαι ότι τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσω σε κάθε ενδιαφερόμενο τουλάχιστον διακόσιες σελίδες με άρθρα, επιστημονική έρευνα και ανακοινώσεις επί του θέματος. Συγγνώμη αλλά εκτιμώ ότι δεν ενημερώνεται αυτός που δεν θέλει να ενημερώνεται» ήταν η χθεσινή του ανάρτηση.

Πριν ωστόσο από δύο μέρες, ο κ. Δραμητινός υπογράμμιζε ότι «η γκάμα των ρύπων που παράγονται από του πεπαλαιωμένους φούρνους της τσιμεντοβιομηχανίας, PM10, PM5, PM2,5, θειώδη, νιτρικά, τις εφιαλτικές διοξίνες, τα φουράνια και δεκάδες ακόμη ρύπους τεκμηριωμένα ευθύνονται για αλλεργίες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανακοπές και πολλές μορφές καρκίνου στην χρόνια έκθεση από τα προϊόντα καύσης σκουπιδιών, όσο και να τα καλλωπίζουμε με τους όρους SRF η RDF».

Κατά του διοικητή του ΓΝΒ, αλλά και όσων υιοθετούν τις παραπάνω απόψεις αβίαστα στράφηκε χθες το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ στον Βόλο, που ζητά να σταματήσουν «οι κραυγές, η κινδυνολογία και οι ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, επανήλθε και χθες στο θέμα κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Δραμητινό και όσους επικαλούνται στοιχεία, τα οποία δεν άπτονται της τοπικής πραγματικότητας, να σταματήσουν να παραπληροφορούν τους πολίτες.

«Όποιος έχει στοιχεία ότι το RDF και το SRF ευθύνονται για τους καρκίνους και τις άλλες ασθένειες τις οποίες επικαλείται ο κ. Διοικητής να τα παρουσιάσει και να παλέψουμε όλοι μαζί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδάλλως εξυπηρετούν άλλους σκοπούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προτρέποντας επίσης τον διοικητή του Νοσοκομείου, αφού «ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι διορισμένος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναζητήσει στον κ. Φάμελλο, τις ευθύνες για την άδεια καύσης απορριμμάτων».

Το ΕΚΒ, αλλά και το τοπικό σωματείο της ΑΓΕΤ επικρίνονται από την Επιτροπή Πολιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «η ΑΓΕΤ δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αφού το κάνουν το ΕΚΒ και το σωματείο της».

Εργαζόμενοι: Οχι στην κινδυνολογία

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Ενωση Προσωπικού Τσιμέντων Βόλου τιτλοφορείται «Προσποιούμενοι ότι αυτοί… και μόνο ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Σ’ αυτή, με αφορμή τα όσα επισήμανε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Δραμητινός για να προτείνει τη μετακόμιση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ από τον Βόλο, επισημαίνονται τα εξής:

«Επιλέξαμε -όχι τυχαία- όλο το προηγούμενο διάστημα να κρατήσουμε ως σωματείο χαμηλούς τόνους, όχι διότι δεν έχουμε άποψη, αλλά επειδή εκτιμήσαμε ότι μέσα από το πλαίσιο που έχουν καθορίσει οι τοπικοί φορείς της πόλης έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Είμαστε όμως πλέον υποχρεωμένοι – μετά τα όσα ατεκμηρίωτα ακούγονται και λέγονται από φορείς και όχι μόνο… της πόλης, σεβόμενοι πρώτα από όλα τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ τους οποίους και εκπροσωπούμε, και υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της εργασίας, να επισημάνουμε τα εξής:

Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε απαιτήσει από την εταιρεία της ΑΓΕΤ να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα και επενδύσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, διότι εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και πολίτες αυτής της πόλης.

*Δεν αναγνωρίζουμε όμως σε κανέναν το δικαίωμα να θέτει σε «πλειστηριασμό» θέματα σοβαρά όπως το περιβάλλον, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες

*Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο όσους προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, επέλεξαν σε αυτή τη χρονική στιγμή να βάλουν κατά εργαζομένων.

*Περιμένουμε την ίδια ευαισθησία να δείξουν και για άλλες πηγές περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα πρέπει να ελεγχθούν.

Το πρόβλημα της αερορύπανσης στην πόλη του Βόλου δεν λύνεται με κραυγές, κινδυνολογία και ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις… Εκτός και εάν κάποιοι έχουν επιλέξει αυτό τον δρόμο. Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Θα συνεχίσουμε, με τη δύναμη που μας δίνει η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας εργαζομένων της ΑΓΕΤ, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και φυσικά άμεση υλοποίηση και επιπλέον επενδύσεων που θα διασφαλίζουν καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον της πόλης που ζούμε και αναπνέουμε όλοι», καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Σ.

ΕΚΒ: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, μιλώντας στα τοπικά κανάλια χθες σε έντονο ύφος, κάλεσε τον κ. Δραμητινό να «σταματήσει να παραπληροφορεί την κοινή γνώμη, αν δεν έχει τεκμηριωμένα στοιχεία».

«Εμείς ξέρουμε ότι η επιδημιολογική μελέτη δεν έχει τελειώσει. Επειδή ο κ. Δραμητινός είναι γιατρός και διοικητής στο Νοσοκομείο, αν ξέρει κάτι παραπάνω, οφείλει να το πει δημοσίως στην τοπική κοινωνία. Να καταθέσει τα στοιχεία που έχει και τα οποία δείχνουν ότι το RDF και το SRF ευθύνονται για τους καρκίνους και τις άλλες σοβαρές ασθένειες στην πόλη, και εμείς θα είμαστε πρώτοι που θα μπούμε μπροστά για να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων, διότι νοιαζόμαστε τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας», σημείωσε ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Συνεχίζοντας εξάλλου ο ίδιος, παρότρυνε τον κ. Δραμητινό να απευθυνθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να απαιτήσει την ανάκληση της αδείας που έχει λάβει η τοπική τσιμεντοβιομηχανία. «Διορισμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο είναι ο κ. Δραμητινός. Ας ζητήσει από τον κ. Φάμελλο να ανακαλέσει την άδεια» είπε ο κ. Παπαδημόπουλος, προσθέτοντας επίσης ότι το σκ εκτός από τα θέματα περιβαλλοντικής θωράκισης που τα θεωρεί αυτονόητα, θέτει και το θέμα των ελέγχων, οι οποίοι, όπως είπε πρέπει -εφόσον είναι δυνατόν- να γίνονται από την Περιφέρεια ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Η Επιτροπή Πολιτών

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών, στην οποία επικρίνονται το ΕΚΒ και το σωματείο των εργαζομένων της ΑΓΕΤ για τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Σε άρθρο καταπέλτη κατά της ΑΓΕΤ, όπου εκφράζονται ανησυχίες του ιατρικού κόσμου από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, ποιος άραγε απαντά για την ΑΓΕΤ; Το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Τα σχόλια περιττά. Και εστιάζει την απάντησή του στο ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία!

Επιπλέον η ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ σε αγαστή συνεργασία με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης βγάζουν δακρύβρεχτους τίτλους: «Θέλουν να μας πάρουν και το αίμα». Αποτελεί μνημείο αποπροσανατολιστικής δημοσιογραφίας και ανεύθυνης στάσης σωματείου, στην πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ για τα τελευταία 5 χρόνια.

Κύριοι του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του Σωματείου της ΑΓΕΤ συνειδητοποιείστε ποια είναι η θέση σας. Είστε ψηφισμένοι για να υπερασπίζεστε τους εργαζόμενους και όχι τη διοίκηση της ΑΓΕΤ, που μόνο καλοσχεδιασμένους μονολόγους ξέρει να οργανώνει. Αφήστε τη να εκτεθεί στον γόνιμο διάλογο και στην παράθεση επιστημονικών επιχειρημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση, παραθέτοντας στοιχεία από μελέτες που έγιναν στη Σουηδία και στη Γαλλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου