ΤΟΠΙΚΑ

Θεματοφύλακες αξιών οι πρόσκοποι του Αϊδινίου

θεματοφύλακες-αξιών-οι-πρόσκοποι-του-477104

Παράδειγμα θάρρους και ηρωισμού είναι για τους μεταγενέστερους η μαρτυρική θυσία των τριάντα ενός προσκόπων του Αϊδινίου που καταγράφηκε στις 19 Ιουνίου του 1919. Όπως υπογραμμίστηκε μάλιστα στην χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν οι «Ιωνες» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, οι νεαροί ήρωες του Αϊδινίου, των Σωκίων και της Κάτω Παναγιάς υπήρξαν θεματοφύλακες αξιών όπως ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Η χθεσινή ημερίδα διοργανώθηκε με την σύμπραξη της ΣΕΠ Γενικής Εφορείας Ελλάδος, της ΣΕΠ Εφορείας Περιφέρειας Μαγνησίας, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Μαγνησίας και το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας, υπογραμμίζοντας την πολύτιμη προσφορά των προσκόπων της Μικράς Ασίας.

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του Νικόλαου Παραδείση, ερευνητή-ιστοριογράφου, πρώην αντιπροέδρου Γενικής Διοίκησης ΣΕΠ Ελλάδος για την «Θυσία των προσκόπων Αϊδινίου». Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παραδείσης «ήταν ήρωες οι νεαροί πρόσκοποι του Αϊδινίου, διότι ξεπέρασαν τα όρια και της πιο δυνατής φαντασίας. Παρά το γεγονός ότι ήταν μικρά παιδιά, προτίμησαν το θάνατο παρά να προδώσουν την θρησκεία τους». Εμφανώς συγκινημένος ο ομιλητής, είπε χαρακτηριστικά ότι «παρά το γεγονός ότι έβλεπαν να πλησιάζει ο μαρτυρικός θάνατός τους, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και τα βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσουν και να φωνάξουν τα συνθήματα που τους έδωσαν οι Τσέτες, αλλά προτίμησαν να βασανιστούν και στο τέλος να αποκεφαλιστούν ή να γδαρθούν, προκειμένου να παραμείνουν χριστιανοί και πρόσκοποι».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Αϊβαζόγλου, ο έφορος ΣΕΠ περιφέρειας Μαγνησίας Νικόλαος Χαλιάσος, ο πρόεδρος της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων περιφέρειας Μαγνησίας Αντώνης Ζιούρας και η πρόεδρος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ελένη Ψιμοπούλου. Όπως ανέφερε μάλιστα η κ. Αϊβαζόγλου «σε μια εποχή που υπάρχει πνευματική ένδεια, τα νέα αυτά παιδιά αποτέλεσαν με την θυσία τους παράδειγμα θάρρους όχι μόνο στους συνομιλήκους τους αλλά και τους μεγάλους». Ομιλητές στην χθεσινή ημερίδα ήταν επίσης ο Γενικός Εφορος ΣΕΠ Θοδωρής Κεφαλάς και η Άννα Πετσιάβα, φιλόλογος, αντιπρόεδρος των «Ιώνων». Στη συνέχεια προβλήθηκαν διαφάνειες και ακούστηκε ο προσκοπικός ύμνος από την Παιδική Χορωδία «Ιώνων» και Λυκόπουλα υπό την διεύθυνση της Βάλμης Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός-αρθρογράφος Τάκης Παντελόπουλος, κείμενα διάβασε ο εκπαιδευτικός Απόστολος Ρηγάκης και τον δυνατό λόγο των εισηγητών πλαισίωσαν φωτογραφική έκθεση και συγκλονιστικά τεκμήρια, για την ανεκτίμητη προσφορά των προσκόπων της Μικράς Ασίας.

Ετήσιο συνέδριο στη Μαγνησία

Το παρόν και το μέλλον του προσκοπισμού στη Μαγνησία τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου των Προσκόπων της Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε προχθές. Περίπου 40 βαθμοφόροι των Προσκοπικών Τμημάτων της Μαγνησίας συναντήθηκαν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας και συζήτησαν με κεντρικό θέμα «Ο Προσκοπισμός της Μαγνησίας – Παρόν και Μέλλον». Σύμφωνα με αυτή οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, προκειμένου να αναλύσουν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του Προσκοπισμού της Μαγνησίας. Στο περιθώριο του συνεδρίου το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αναγνώρισε την προσφορά συγκεκριμένων βαθμοφόρων του Νομού μας και τους απέμεινε το Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας. Επίσης, πριν την έναρξη των εργασιών οι Βαθμοφόροι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας, την οποία ακολούθησε μνημόσυνο που διοργανώθηκε από κοινού με το σύλλογο «Ίωνες» στη μνήμη των Προσκόπων που σφαγιάσθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη μικρασιατική καταστροφή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου