ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζει να προκαλεί η Λάρισα για τη Γεωπονική Σχολή

συνεχίζει-να-προκαλεί-η-λάρισα-για-τη-γ-59908

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από πλευράς Λάρισας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής που βρίσκεται στον Βόλο. Η… όρεξη άνοιξε στο πλαίσιο του διαλόγου που εξελίσσεται για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Όπως φάνηκε όμως από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, οι… ορέξεις παίρνουν μορφή διεκδίκησης. Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υιοθετεί την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κόβει τον… βήχα για μεταφορές εδρών σχολών και τμημάτων, η Λάρισα επιμένει. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για το θέμα της συνένωσης των ιδρυμάτων και της έδρας της Γεωπονικής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, το παρών έδωσε ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφών Σπηλιώτης, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη του διαλόγου και την πρόταση του ιδρύματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής από τον Βόλο στη Λάρισα.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της έδρας της σχολής. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως σοβαρό ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη της πόλης! Ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Τζανακούλης θύμισε τα γεγονότα του 1986, όταν σύσσωμη η πόλη είχε ξεσηκωθεί διεκδικώντας την έδρα της Γεωπονικής, που όμως «κλείδωσε» στον Βόλο. «Μας το χρωστάνε. Τώρα είναι η ευκαιρία μας», είπε ο κ. Τζανακούλης, αφήνοντας αιχμές και κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκου: «Ο κ. Πετράκος δεν μπορεί να παίζει όλο το παιχνίδι», τόνισε.

Σε… ξεσηκωμό κάλεσε τους Λαρισαίους ο αντιδήμαρχος και πρώην καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Γ. Σούλτης. «Πρέπει να ξεσηκωθεί η Λάρισα με τον δήμο μπροστάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλτης.

Όπως αποφασίστηκε, ο «διάλογος» δεν εξαντλείται στη χθεσινή ενημέρωση. Θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει αναλυτικά το ζήτημα.

Αίσθηση για το πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Στη Λάρισα αίσθηση προκάλεσε το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ «Νάρκες Λαρισαίων για το Πανεπιστήμιο». Στο ρεπορτάζ, σύσσωμοι φορείς του Βόλου έπαιρναν θέση ενάντια στη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής, μετά την εμπρηστική δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων που υποστηρίζει την πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και που ήρθε να συμπέσει με την «επέτειο» των 30 ετών από τη διαμάχη που είχε ανοίξει μεταξύ Βόλου και Λάρισας, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν υπό ίδρυση.

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο αφέθηκαν αιχμές για τις αντιδράσεις του Βόλου που δεν θέλει να χάσει τη Γεωπονική Σχολή. Ο κ. Καλογιάννης έκανε λόγο για λαϊκισμούς: «Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Το υπουργείο φαίνεται να μη γνωρίζει κάποια πράγματα από τη ιστορία και το παρελθόν. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι άγονοι οι όποιοι λαϊκισμοί». Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ρένα Καραλαριώτου, υποστήριξε ότι «η έδρα της Γεωπονικής θα πρέπει να είναι στη Λάρισα, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της Αβερωφείου Σχολής. Δεν έχουμε καμιά αντιπαράθεση με τον Βόλο».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου