ΤΟΠΙΚΑ

Απέσπασε τριπλή διάκριση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

απέσπασε-τριπλή-διάκριση-το-πανεπιστ-60999

Τριπλή διάκριση απέσπασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο διαγωνισμό Region 8 στον οποίο συμμετέχουν 54 χώρες. Το παράρτημα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Θετικών Επιστημών βραβεύτηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά ενώ παράλληλα πρωτιές κατέκτησαν φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική για τη δημιουργία εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού και ταυτόχρονα η ομάδα Audi-o-Mentia, για την πρόταση ανάπτυξης ενός οικιακού συστήματος υποστήριξης ατόμων με άνοια.

Βράβευση για 9η χρονιά

Συγκεκριμένα, το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ως Region 8 Exemplary Student Branch για 9η συνεχόμενη χρονιά και θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια φοιτητικά παραρτήματα στον κόσμο με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση τόσες φορές, αποτελώντας ένα άτυπο ρεκόρ στο IEEE Region 8 (αφορά 54 χώρες).

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο IEEE, και φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρώτη θέση για φοιτήτρια

Εξάλλου την πρώτη θέση στην κατηγορία University Education, κατέκτησε η φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Σοφία Τσαγιοπούλου στον ίδιο διεθνή διαγωνισμό. Με επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Κακαρούντα, η φοιτήτρια δημιούργησε εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό με βάση τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το τυπικό πρόγραμμα σπουδών. Η πρόταση είναι προϊόν έρευνας δυόμισι ετών κατά την οποία φοιτητές αξιοποίησαν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μορφή εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο του μαθήματος «Λογική Σχεδίαση» και επέδειξαν υψηλότερη επίδοση στην επιτυχή ολοκλήρωση από τους φοιτητές που δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο υλικό.

Πρωτιά και για την Audi-o-Mentia

Πρωτιά και για την ομάδα Audi-o-Mentia Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον διαγωνισμό IEEE Region 8 (αφορά 54 χώρες).

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διακρίθηκαν είναι οι Λένα Μπούμπα, ο Αργύρης Γκογκίδης, η Ιωάννα Χαραλάμπου και η υποψήφια διδάκτωρ Εύη Κοκκίνου, ενώ συμμετέχει και η Αργυρώ Νταλιάνη (τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά). Μέντορας της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Κακαρούντας.

Η πρόταση της ομάδας αφορά την ανάπτυξη ενός οικιακού συστήματος υποστήριξης ατόμων με άνοια και των οικείων τους, και βασίζεται στις αρχές της μουσικοθεραπείας, επεκτείνοντας τα εργαλεία που έχουν οι λειτουργοί της υγείας σε χώρους εκτός της κλινικής και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η τεχνολογία στηρίζεται σε έξυπνα ηχεία και μια υπηρεσία συσχέτισης ατόμων με εύληπτους ήχους, μουσική από τον πάσχοντα από την άνοια. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε χρηματικό έπαθλο $750 και μια χρηματοδότηση $10.000, μέσω του EPICS, προς τους φοιτητές για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συνδρομή του επιστημονικού σύμβουλου Δρ. Βασίλειου Κόκκινου (Department of Neurosurgery, MedicalSchool, University of Pittsburgh, PA, USA) ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην επιστημονική τεκμηρίωση της ιδέας. Σημειώνεται ότι η Audi-o-Mantia είναι ομάδα-μέλος της δημιουργικής ομάδας A2rTEST που αποτελείται από περίπου 50 φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (και όχι μόνο) και συμμετέχει με έργα της σε πλήθος εκθέσεων και διαγωνισμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου