ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά να φύγει η ΑΓΕΤ από τον Βόλο, ο Διοικητής του Νοσοκομείου

ζητά-να-φύγει-η-αγετ-από-τον-βόλο-ο-διοι-61060

Εν μέσω τεταμένου κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ΑΓΕΤ, τα δεδομένα γύρω από τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται ήρθε να διαφοροποιήσει άρθρο – παρέμβαση του διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίου Δραμητινού, μέσω facebook.

Την ώρα που τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία παραμένουν θολά για την τοπική κοινωνία και οι ακτιβιστικές φωνές για πρόκληση κινδύνων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συνεχίζουν να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας, ο γιατρός – καρδιολόγος και διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, στο θέμα που ταλανίζει μήνες τώρα την τοπική κοινωνία.

Ως διοικητής του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος αποτελεί τον καθ’ ύλην αρμόδιο -μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας- φορέα για ζητήματα δημόσιας υγείας, ζητά τη μετακόμιση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ από τον Βόλο.

Εδώ και καιρό η κοινωνία παρακολουθεί φοβισμένη και αναζητά σαφείς απαντήσεις για την επικινδυνότητα της λειτουργίας του εργοστασίου. Κλίμα, το οποίο οδήγησε επιτέλους στην έναρξη επιδημιολογικής μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου.

Πιθανότατα, ωστόσο, ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου, εκ της θέσεώς του, να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από όσα η τοπική κοινωνία περιμένει να πληροφορηθεί. Μέσω του άρθρου του ο κ. Δραμητινός, παρουσιάζει ως τεκμηριωμένη την ευθύνηγια αλλεργίες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανακοπές και πολλές μορφές καρκίνου στην χρόνια έκθεση από τα προϊόντα καύσης σκουπιδιών, όσο και να τα καλλωπίζουμε με τους όρους SRF η RDF, από μια γκάμα ρύπων που παράγονται από τους πεπαλαιωμένους φούρνους της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως αναφέρει.

Εφόσον πλέον με κάθε επισημότητα, αλλά και τόσο ανοιχτά, μιλώντας για «εποχή των τεράτων», ο κ. Δραμητινός λύνει δημόσια τη σιωπή του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σχετικά με την υγεία των κατοίκων, φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε να λήξει ένας παρατεταμένος διάλογος και ένας έντονος προβληματισμός, από τη στιγμή που παρουσιάζει μέσα από το σκεπτικό του ως μονόδρομο τη φυγή της ΑΓΕΤ από τον Βόλο.

Θεωρείται βέβαιο πλέον ότι όλες οι πλευρές αναμένουν άμεσα και αναλυτικά τα στοιχεία για τις τόσο σοβαρές αναφορές του κ. Δραμητινού στο άρθρο του, καθώς και τις πιθανές επόμενες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για το πώς θα λυθεί άμεσα το ζήτημα.

Αναλυτικά, το άρθρο του Μ. Δραμητινού, με τίτλο «Ζώντας με την ρύπανση…» έχει ως εξής:

«Τα τελευταία δέκα χρόνια το φάντασμα της αερορύπανσης πλανάται πάνω από τις γειτονιές του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Κατά καιρούς από τις πρώτες μετρήσεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα PM10, επί εποχής pet coke, έγιναν ποικίλες δράσεις μα δυστυχώς βρισκόμαστε μόνιμα στον ίδιο παρανομαστή. Να θυμίσω τις παρατηρήσεις και την έρευνα του Ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας για την υπερκατανάλωση εισπνεόμενων φαρμάκων στην περιοχή μας πριν από επτά χρόνια, την έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για της πηγές της αερορύπανσης, το συλλαλητήριο των πολιτών του Βόλου ενάντια στην καύση του pet coke από την τσιμεντοβιομηχανία, την υποχρέωση της τότε να τοποθετήσει υβριδικά φίλτρα και την ανάγκη από τότε η περιφέρεια να κάνει εμπεριστατωμένους ελέγχους και οργανωμένες μετρήσεις σε ένα δίκτυο στην πόλη, που δεν έγινε ποτέ.

Και από τότε περνάμε σήμερα στην «εποχή των τεράτων», το έργο ξαναπαίζεται με άλλο φάντασμα και τους ίδιους αυτουργούς. Ο νέος τίτλος λέγεται καύση σκουπιδιών. Το σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά, μετά την επτάχρονη οικονομική κρίση και κατόπιν της μείωσης της παραγωγής και του προσωπικού, από το «σήμα κατατεθέν» της πόλης του Βόλου. Εδώ τα σιλό της ΑΓΕΤ, είναι κάτι σαν τον λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης, προϊόν της μεταβιομηχανικής εξέλιξης της άλλοτε κραταιής εταιρίας, που συνεχίζει τον ίδιο εκβιασμό, του κλεισίματος στην πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, σας ρυπαίνω για να βγαίνω οικονομικά και να έχετε δουλειά, παρόλο το σαφή προσανατολισμό στο ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή, μια και ο Βόλος, το Πήλιο, ο Παγασητικός και οι Σποράδες αποτελούν έναν από του καλύτερους προορισμούς στην χώρα μας.

Τότε μιλούσαμε για αλλεργίες, πνευμονοπάθειες και ψηλή πιθανότητα καρκινογενέσεων και τώρα μιλάμε για όλη την γκάμα των ρύπων που παράγονται από του πεπαλαιωμένους φούρνους της τσιμεντοβιομηχανίας, PM10, PM5, PM2,5, θειώδη, νιτρικά, τις εφιαλτικές διοξίνες, τα φουράνια και δεκάδες ακόμη ρύπους που τεκμηριωμένα ευθύνονται για αλλεργίες, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανακοπές και πολλές μορφές καρκίνου στην χρόνια έκθεση από τα προϊόντα καύσης σκουπιδιών, όσο και να τα καλλωπίζουμε με τους όρους SRF η RDF.

Ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει και δικαίως ανησυχεί, ιδίως οι δομές της δημόσιας υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από τα παράγωγα της «υγιούς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας» στο βωμό τους κέρδους με την χρήση σκουπιδιών, αντί του φιλικότερου προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους φυσικό αέριο. Κανένας νόμος, μνημονιακή υποχρέωση, απουσία μετρήσεων και σοβαρών ελέγχων, καμία κομματική υποχρέωση, κανένας εκβιασμός με δίλλημα απολύσεις, δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των παιδιών μας. Οι νόμοι και οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν μιλούν για απαρχαιωμένα εργοστάσια, απουσία αντικειμενικών μετρήσεων και ελέγχων, ένδεια κρατικών εκλεκτικών μηχανισμών και εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη.

Κανείς δεν μπορεί μας υποχρεώσει να δεχτούμε το στήσιμο «μπίζνας» με εργοστάσιο Παραγωγής SRF στην περιοχή μας, αγνοώντας τα θλιβερά παραδείγματα στην Φυλή και στην Τρίπολη, καθώς θα ήταν προκλητική αφέλεια να κουβαλάς όλα τα σκουπίδια της Ευρώπης στον Βόλο, προωθώντας τα για εγχώρια καύση. Ε αυτό αντί για πράσινη είναι «μαύρη ανάπτυξη» από σκοτεινούς εγκεφάλους.

ΟΧΙ λοιπόν στην παραγωγή και καύση σκουπιδιών στον Βόλο. Μελέτη για μεταφορά των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε περίπτωση άρνησης καύσης φιλικότερων καυσίμων, με αυστηρή τήρηση των όρων μετρήσεων και ελέγχων. Σε καμία περίπτωση δεν αγωνιζόμαστε σκληρά να στήσουμε νοσοκομεία και υγειονομικές δομές για να εξυπηρετούμε αυξημένη νοσηρότητα από ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης στην πόλη μας.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου