ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική στήριξη από το γραφείο Μεταναστών

σημαντική-στήριξη-από-το-γραφείο-μετα-851206

Ενα χρόνο περίπου μετά την έναρξη λειτουργίας της δομής “Γραφείο Μεταναστών” στο Βόλο, αποτελεί μία όαση για τους αλλοδαπούς μετανάστες που αναζητούν στη πόλη μας την τύχη τους.
Το Γραφείο Μεταναστών λειτουργεί στο ΕΚΒ στα πλαίσια προγράμματος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Με δεδομένη την απασχόληση χιλιάδων πλέον μεταναστών στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ επιχειρεί μέσα από τη λειτουργία αυτών των δομών να παρέχει ενημέρωση στους οικονομικούς μετανάστες, ώστε αφενός να ξέρουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και αφετέρου να ενσωματωθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
“Είναι θετικό ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς θέλουν με αυτά τα προγράμματα να συνδράμουν ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες και να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους για τα θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνει στον “Ταχυδρόμο” ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών Ιλλυρία Έντουαρντ Ταφάι.
Μέσα από τέτοιες δομές, εκτιμά ο ίδιος, θα εκλείψουν σταδιακά και οι όποιες διακρίσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη μαύρη εργασία, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή μας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι μετανάστες εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπως αναφέρει ο κ. Ταφάι, πολλές φορές χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, γι αυτό και με την πίεση του ΕΚΒ και των συνδικάτων θα πρέπει να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους στους εργασιακούς χώρους.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με αφορμή τη λειτουργία των Γραφείων Μεταναστών, στην επαγγελματική ένταξη φαίνεται να αποτελεί το κοινωνικό – πολιτισμικό κεφάλαιο που μεταφέρει ο μετανάστης και ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει να το αξιοποιήσει στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.
Στην ερώτηση«ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε
στην πόλη υποδοχής σας κατά σειρά προτεραιότητας» οι απαντήσεις που δίνονται είναι για την άδεια παραμονής και τη νομιμοποίηση που βρίσκονται στην κορυφή των απαντήσεων .
Ακολουθούν η εύρεση εργασίας και τα οικονομικά προβλήματα , ο ρατσισμός και η
διακριτική μεταχείριση, η ακρίβεια, οι συνθήκες ζωής και το σπίτι, η γλώσσα και η εκπαίδευση των παιδιών, η έλλειψη ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα. Η πλειοψηφία είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων μεταναστών είναι στο 21%.
Το Γραφείο του Βόλου ουσιαστικά έχει την ευθύνη για ολόκληρη τη Θεσσαλία, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα τοπικά σωματεία από τα οποία κυρίως και αντλεί τις πρώτες πληροφορίες για τους αλλοδαπούς προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται σύντομα να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί και σύλλογος οικονομικών μεταναστών καθώς εκτός από τους Αλβανούς στη Μαγνησία απασχολούνται πολλοί Βούλγαροι και Ρουμάνοι κυρίως σε αγροτικές εργασίες, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι και αλλοδαποί από διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου