ΤΟΠΙΚΑ

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα για τοπικό δημοψήφισμα

συζητήθηκε-στο-δημοτικό-συμβούλιο-το-61491

Συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρόταση διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για την παραγωγή ή μη από το εργοστάσιο που δρομολογείται στο ΧΥΤΑ Βόλου SRF και για την καύση ή μη RDF και SRF από τοπικές βιομηχανικές μονάδες. Η συζήτηση όμως έγινε σε… στενό κύκλο, με τους αιτούντες του δημοψηφίσματος να απέχουν, επειδή δεν ήταν σύννομη η εισαγωγή του θέματος. Δέκα από τους 16 δεν παραβρέθηκαν καν στη συνεδρίαση, πέντε αποχώρησαν μόλις αποφασίστηκε να συζητηθεί το αίτημά τους και ο ένας που παρέμεινε, κατά την ψηφοφορία για τη διενέργεια ή μη δημοψηφίσματος ψήφισε λευκό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου για το θέμα της παραγωγής και καύσης απορριμμάτων (RDF και SRF), υπέγραψαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών.

Με αίτημα που κατέθεσαν χθες στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, οι 16 ζητούσαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης με θέμα τη λήψη απόφασης για «τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου, για: α) τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β) την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου».

Το αίτημα υπέγραψαν οι Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ιάσονας Αποστολάκης, Κωνσταντίνος Γαργάλας, Θεολόγος Διαμαντένιας, Ματθαίος Δραμητινός, Αχιλλέας Καλυβιώτης, Νικόλαος Κανελλής, Ελευθέριος Κατσαλής, Θωμάς Κλημόπουλος, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιωάννης Λαΐνας, Φώτιος Λαμπρινίδης, Αναστασία Οικονόμου, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Δημήτριος Πέγιος και Νικόλαος Στόικος.

Όπως ανέφεραν στην εισήγησή τους οι 16 υπογράφοντες το αίτημα, «το τελευταίο διάστημα, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF και στην προοπτική μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων τους, στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και με τη μετατροπή του Βόλου σε «σκουπιδαποθήκη» της Νότιας Ευρώπης(…) Πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέτοια μείζονος βαρύτητας θέματα, που θα δεσμεύσουν την πόλη για δεκαετίες, με ενδεχόμενες βαρύτατες συνέπειες, θα πρέπει να τεθούν στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με τη μορφή τοπικού δημοψηφίσματος».

Συζήτηση για το αν θα συζητηθεί…

Με την ανάγνωση του αιτήματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος, Γιώργος Μουλάς πρότεινε την άμεση συζήτησή του, θέση στην οποία συνηγόρησε και ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Στη συζήτηση του θέματος χθες, αντέδρασαν οι ίδιοι οι αιτούντες.

«Δεν είναι σύννομος ο τρόπος εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση. Πρέπει να συγκαλέσετε συνεδρίαση όπως ορίζει ο Νόμος, εντός επτά ημερών, μετά το Πάσχα δηλαδή. Δεν είναι δυνατό να συζητηθεί σήμερα, υποβαθμισμένα εκτός ημερήσιας διάταξης», διαμαρτυρόταν ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

«Δεν είναι πρόταση για να επιλέξει το σώμα αν θα συζητηθεί ή όχι. Είναι αίτημα για συνεδρίαση», εξηγούσε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου τονίζοντας προς τον κ. Μουλά ότι είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει συνεδρίαση για το θέμα.

«Ο Νόμος γράφει ότι αν απορρίψουμε σήμερα το αίτημα, μπορεί να υποβληθεί νέο σε δύο μήνες. Θέλετε να το συζητήσουμε σήμερα ή σε δύο μήνες;», απαντούσε από την πλευρά του ο Γιώργος Μουλάς.

«Αν το πρόβλημα είναι η πρόσκληση, μπορούμε να βγάλουμε μία πρόσκληση και να το συζητήσουμε σε μισή ώρα ως κατεπείγον», πρότεινε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος, Βιολέτα Καντόλα. «Εμείς έχουμε διάθεση να το συζητήσουμε. Δεν θέλετε; Ποιος είναι ο λόγος; Ανοίξτε την καρδιά σας», έλεγε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος προς τις μειοψηφίες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός αν και δεν υπέγραψε το αίτημα, ζήτησε να συζητηθεί ως εξαιρετικά επίκαιρο και άφησε αιχμές κατά των δημοτικών συμβούλων που απουσίαζαν από το συμβούλιο μολονότι κατέθεσαν το αίτημα για το δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι υπογράφοντες το αίτημα Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Κωνσταντίνος Γαργάλας, Θεολόγος Διαμαντένιας, Ματθαίος Δραμητινός, Αχιλλέας Καλυβιώτης, Νικόλαος Κανελλής, Ελευθέριος Κατσαλής, , Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιωάννης Λαΐνας, Φώτιος Λαμπρινίδης.

Αποχωρήσεις

Η κουβέντα περί συζήτησης ή μη για το δημοψήφισμα διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα. Όταν η ομάδα της πλειοψηφίας και η ομάδα του κ. Μιτζικού, ψήφισε υπέρ της συζήτησης, οι αιτούντες του δημοψηφίσματος αποχώρησαν. Πρόκειται για τους κ.κ. Μ. Πατσιαντά, Θ. Κλημόπουλο, Νατάσσα Οικονόμου, Ν. Στόικο και Ι. Αποστολάκη. Μαζί τους αποχώρησε και η παράταξη της ΛΑΣ.

Οι αποχωρήσεις έγιναν εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ του κ. Κλημόπουλου και συμβούλων της πλειοψηφίας.

«Αποδείχθηκε ότι ορισμένοι δρουν εδώ μέσα για το Θεαθήναι. Όχι για το πραγματικό συμφέρον της πόλης», σχολίασε ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος.

Συζήτηση και απόρριψη

Επί της ουσίας του αιτήματος ξεκαθάρισε: «ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε πάρει σαφή θέση κατά της καύσης σκουπιδιών. Για να γίνει όμως πράξη πρέπει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση. Επιπλέον ως δήμος Βόλου έχουμε ζητήσει να περάσει σε εμάς η αρμοδιότητα των ελέγχων για να έχουμε πλήρη εικόνα τι γίνεται στην πόλη μας. Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο στο ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει καλύτερη επιστημονική πρόταση και θα το κάνουμε όπως το αποφασίσαμε πριν ένα χρόνο και όπως επιτάσσει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο δημοψήφισμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρώτον θέλουμε να διαφυλάξουμε τα χρήματα των πολιτών, δεύτερον οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για το θέμα και τρίτον δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα αλά ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει «ΟΧΙ» και εμείς θα κάνουμε «ΝΑΙ», είπε ο κ. Μπέος.

Αιχμές κατά των αποχωρησάντων που δεν ήθελαν να συζητηθεί η πρότασή τους άφησε και ο κ. Μουλάς. «Θέλανε και τους κλακαδόρους τους. Να κάνουν σόου εδώ μέσα», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Μιτζικός άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες πολιτικές ενέργειες για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών, ότι δεν έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες στον τομέα της ανακύκλωσης και ζήτησε μάλιστα μετά τις γιορτές να οργανωθεί από το Δήμο Βόλου αποστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το μείζον θέμα της καύσης.

Ως προς το τελευταίο, ο κ. Μπέος επεσήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα στείλει και νέα επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο και ότι αν δεν ανταποκριθεί, μετά τις γιορτές θα οργανωθεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Για το αίτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος, κατά ψήφισε η πλειοψηφία, λευκό η ομάδα του κ. Μιτζικού αλλά ο ένας από τους 16 υπογράφοντες, Δημήτρης Πέγιος.

Ανακοίνωση των 16

Μετά την αποχώρησή τους οι 16 εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν «πραξικοπηματική διαδικασία από τον κ. Μουλά» και «ωμή καταστρατήγηση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου».

«Τρέμοντας στην ιδέα της συζήτησης του θέματος του τοπικού δημοψηφίσματος, με μία εξευτελιστική για το Δημοτικό Συμβούλιο και τη νοημοσύνη των πολιτών διαδικασία-παρωδία, συζήτησε λάθρα το αίτημα των δεκαέξι δημοτικών συμβούλων, για να το απορρίψει με σβηστά φώτα και να αποφύγει την ευρεία συζήτηση για το θέμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου