ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ: «Πηγαίνουμε ήσυχοι στη δουλειά μας»

εργαζόμενοι-στην-αγετ-πηγαίνουμε-ήσ-62182

«Πηγαίνουμε ήσυχοι κάθε μέρα στη δουλειά μας». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βασίλης Χαλαστάρας απαντά στο ερώτημα για τη θέση των εργαζομένων στο δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην πόλη με αφορμή την χρήση για συναποτέφρωση από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία RDF (εναλλακτικού καυσίμου από σκουπίδια) και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Στον απόηχο της προχθεσινής κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης που συγκλήθηκε από την ΑΓΕΤ με προσκεκλημένους φορείς της πόλης, οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τη δική τους εικόνα για την λειτουργία του εργοστασίου, διαψεύδοντας μάλιστα ασκούντες δημόσιο λόγο που υποστηρίζουν ότι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία θέλουν να φύγουν άρον-άρον από το εργοστάσιο γιατί κινδυνεύουν από καρκίνο…

«Ολο αυτό το διάστημα δεν μιλάμε. Εχουν όμως ειπωθεί τραγικά πράγματα. Λόγια που μας πικραίνουν και μας προσβάλλουν. Ακούσαμε να λένε ότι εργαζόμενοι έχουν πλησιάσει την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης κι ότι δήθεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν άρον-άρον από το εργοστάσιο. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Ορισμένοι έφθασαν μέχρι και να ζητήσουν να μας κάνουν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθούν οι διοξίνες που έχουν περάσει στον οργανισμό μας. Είναι τραγικό να λέγονται τέτοια πράγματα», δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χαλαστάρας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ δεν ανησυχούν. «Δεν ανησυχούσαμε ούτε πριν το RDF ούτε τώρα με το RDF. Ως σύλλογος γνωρίζαμε για το εναλλακτικό καύσιμο από το 2006. Το 2009 μάλιστα χρηματοδοτήσαμε ως ομοσπονδία και μελέτη γύρω από το θέμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η καύση γίνεται με σύγχρονο εξοπλισμό. Το εργοστάσιο έχει εκσυγχρονιστεί. Αδειες υπάρχουν. Και φυσικά έλεγχος της καλής λειτουργίας του από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους», υποστηρίζει ο κ. Χαλαστάρας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι εργαζόμενοι είναι ένας από τους τρεις φορείς, μαζί με το υπουργείο και την Περιφέρεια που διαθέτουν τον κωδικό και μπορούν να έχουν πρόσβαση στις on line μετρήσεις που γίνονται για τον έλεγχο των ρύπων. «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αν υπάρχουν υπερβάσεις θα είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε να σταματήσει η καύση του RDF», αναφέρει.

Τονίζει δε ότι ασκούνται πιέσεις για την προμήθεια από το εργοστάσιο και τοποθέτηση στις καμινάδες εξειδικευμένης συσκευής που ανιχνεύει διοξίνες. «Πιέζουμε και η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει. Ηδη αναζητά την συσκευή», προσθέτει.

Προκειμένου να πιστοποιήσει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των εργοστασίων της εταιρείας προς όφελος και της υγείας των εργαζομένων, ο κ. Χαλαστάρας, επικαλείται μελέτη επαγγελματικού κινδύνου που είχε χρηματοδοτήσει η ομοσπονδία εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες το 2010. «Η μελέτη είχε δείξει ότι είχαν εξαλειφθεί τα ποσοστά πνευμονιόκοκκου στους εργαζόμενους στα τσιμεντάδικα. Αντιμετωπίζουμε καρδιακά και μυοσκελετικά προβλήματα όπως όλος ο κόσμος», σχολίασε.

«Οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε την καλή λειτουργία του εργοστασίου είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και οι εργαζόμενοι έχουμε σήμερα ήσυχη τη συνείδησή μας», κατέληξε ο κ. Χαλαστάρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου