ΤΟΠΙΚΑ

Προγραμματική σύμβαση για την επιδημιολογική μελέτη

προγραμματική-σύμβαση-για-την-επιδημ-62309

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μεθαύριο Μ. Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι έρχεται η προγραμματική σύμβαση για τη σύνταξη της μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήρι Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρόκειται να προχωρήσουν στην σύνταξη της εν λόγω μελέτης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 24.800 ευρώ.

Στόχος είναι η διερεύνηση της τάσης και της έντασης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα το διάστημα 1999-2012.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης σύμφωνα με την οποία οι τρεις φορείς συμφωνούν, συναποδέχονται και συνομολογούν ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναθέτει στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής την υλοποίηση της εν λόγω μελέτης, η οποία έχει στόχο να δημιουργηθούν υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης σε επίπεδο κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το προσχέδιο της σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τα Νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους, θα χρησιμοποιήσει δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αφορούν την θνησιμότητα και τη νοσηρότητα για νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η μεθοδολογία

Η διερεύνηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εκτίμησης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας συνολικά αλλά και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη περιοχές.

Τα δεδομένα για τη διεξαγωγή της μελέτης θα ζητηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα έτη 1999-2014. Για τα έτη από 2014 -2016, όπου δεν είναι διαθέσιμα τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν και να συγκριθούν τα δεδομένα των διαγνώσεων εξόδου από τα νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.

Η σύμβαση θα λήξει την 31/12/2018 οπότε εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα υλοποιηθεί και η μελέτη.

Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου θα είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Για την παρακολούθηση της σύμβασης θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από την ιατρό παθολογοανατόμο Δήμητρα Παππά, την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αποστολία Χατζηευθυμίου και τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Αναπληρωτές θα είναι η ιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Θεοδώρα Μπεκιάρη και ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής Γεώργιο Ραχιώτη.

Πρόεδρος της Επιτροπής τέλος, σύμφωνα πάντοτε με το προσχέδιο της σύμβασης, θα οριστεί ο εκπρόσωπος κι επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Άλλα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου

Στην ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και οι επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την καύση στερεών αποβλήτων από απορρίμματα στην ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο και για τα προβλήματα του νέου Δημοτικού Σχολείου Καλών Νερών Μαγνησίας. Ακόμη, η πρότασή της για την έκδοση ψηφίσματος για τις διώξεις όσον αγωνίζονται κατά ων πλειστηριασμών.
Στο περιφερειακό συμβούλιο θα επανυποβληθεί για συζήτηση το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αλοννήσου για την «Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό Πατητηρίου – Βότση του Δήμου Αλοννήσου».
Τέλος, θα συζητηθεί η έγκριση πολιτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει να διοργανωθούν η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου