ΤΟΠΙΚΑ

Καταψηφίστηκε από τη Γ.Σ. του ΕΚΒ ψήφισμα της ΔΑΣ για κινητοποίηση στην ΑΓΕΤ

καταψηφίστηκε-από-τη-γ-σ-του-εκβ-ψήφισμ-62658

Την περασμένη Παρασκευή στις 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπρόσωπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Η παράταξη της ΔΑΣ καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από την πλειοψηφία Διοίκησης του ΕΚΒ, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» , Κώστας Στεργίου, «ο διοικητικός απολογισμός δεν δείχνει τον δρόμο τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, ενώ όλη την προηγούμενη χρονιά η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΒ ήταν έξω από κάθε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και βέβαια έξω από κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και γενικότερα από το κεφάλαιο. Θυμίζουμε, την «μη αναγκαία» συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΒ όπως υποστήριξαν τα μέλη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Μάρτη, όπως κατέθεσε η ΔΑΣ και στην ΕΕ της ΓΣΕΕ».

Οπως δήλωσε επίσης, ο κ. Στεργίου, “Σ΄ αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η εισήγηση του προέδρου του ΕΚΒ που δεν περιελάμβανε καμία αγωνιστική δράση, ενώ «σπέρνει» στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι φθάνει μία νέα πολιτική εναλλαγή για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Από την πλευρά της σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου μιλά για «τέλος των μνημονίων» την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η τέταρτη αξιολόγηση που ανάμεσα στα προαπατούμενα είναι η ένταση της φοροληστείας, η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ τίθεται και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε «ότι έχετε βάλει πλάτη στα αφεντικά όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να σας δώσουν αυτό που αξίζετε, να σας απομονώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Διότι οι μάχες που δίνονται αυτή την στιγμή σε μία σειρά κλάδους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοικτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε νέα ΕΓΣΣΕ με τους μισθούς στα 586 και 511 ευρώ. Και η υπογραφή αυτή βέβαια μην ξεχνάμε πως συνοδεύτηκε από την σιωπή τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΕΚΒ , όταν η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία ενάντια στην απεργία. ΓΣΕΕ- πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ προχωρούν σφιχταγκαλιασμένοι σε αυτή την πορεία και συντάχθηκαν με την μεγαλύτερη απαίτηση του κεφαλαίου που είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία».

Επιπλέον σε ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρονται τα εξής: “Απέναντι στα παραπάνω και στο κλείσιμο της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΕΚΒ, υπερασπίστηκε την υπογραφή της κατάπτυστης ΕΓΣΕΕ επαναφέροντας τη λογική «πως τουλάχιστον υπάρχει εθνική συλλογική σύμβαση», σπέρνοντας το δηλητήριο του συμβιβασμού, της υποταγής και της ηττοπάθειας στην εργατική τάξη. Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί αλλά έπλεξε και το εγκώμιο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού –Τουρισμού η οποία υπέγραψε νέα κλαδική Σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας. Η Σύμβαση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα όλων των ξενοδόχων και όχι μόνο των εποχικών επιχειρήσεων, όπως αρχικά διαπραγματεύονταν, να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους. Να επιβάλουν δηλαδή ασταμάτητη δουλειά από την 1η Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη και από τις 15 Δεκέμβρη έως τις 15 Φλεβάρη χωρίς να χορηγούν τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τη βδομάδα. Την εξόντωση αυτή τη βάφτισαν «κατάκτηση»! Έτσι το κατάπτυστο κείμενο της Σύμβασης αναφέρει πως «η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης (…) αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές» των εργαζομένων και «λειτουργεί υπέρ αυτών.

Ο δε Οργανωτικός Γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΒ, με περίσσιο θράσος, θεώρησε νόμιμη την πληρωμή με μαύρο χρήμα, όταν στην τοποθέτηση μέλους της ΔΑΣ καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (8ωρο) υπογράφουν συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης, με αποτέλεσμα μέρος του πενιχρού μισθού να αποδίδεται σε μαύρο χρήμα, το οποίο εννοείται ότι δεν αποδίδεται σε ασφαλιστικές εισφορές και δεν υπάρχει καμιά προσαύξηση σε δώρα και επιδόματα.

Στη ΓΣ κατατέθηκε από την ΔΑΣ για έγκριση από το σώμα των αντιπροσώπων ψήφισμα για το θέμα της ΑΓΕΤ, όπου προτάθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης το χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα, με τα εξής αιτήματα:

  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
  • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
  • Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση .
  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Ξεδιάντροπα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα της ΔΑΣ αλλά επιδόθηκαν και σε προκλητικές για το λαό του Βόλου, ομιλίες υπεράσπισης της εταιρείας και της καύσης RDF/SRF. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, ως άξιος εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επανέλαβε αυτούσια τα επιχειρήματα που λανσάρει η εταιρεία της ΑΓΕΤ/Lafarge για την καύση σκουπιδιών, η οποία όπως είπε έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι η «καλή εργοδοσία δίνει δουλειές σε εκατοντάδες εργαζόμενους», υπονοώντας το βρώμικο και τρομοκρατικό ιδεολόγημα ότι αν η ΑΓΕΤ θα κλείσει, αν δεν κάψει σκουπίδια”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου