ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρτική εξέταση για τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ

προκαταρτική-εξέταση-για-τα-επεισόδι-62988

Η διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο όταν διαμαρτυρόμενοι -ενάντια στην καύση απορριμμάτων- πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών για περίπου εννέα ώρες, με στόχο να μπλοκάρουν την εκφόρτωση των δευτερογενών καυσίμων.

Στο πλαίσιο της προκαταρτικής ζητείται να εξεταστεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράνομης βίας και της παρακώλησης συγκοινωνιών, ενώ μετά τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων του φορτίου από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα συνεκτιμηθεί η στάση των διαμαρτυρομένων πολιτών.

Νωρίτερα σήμερα τα τρία άτομα που συνελήφθησαν για τα χθεσινά επεισόδια, οι κύριοι Κολώνιας, Βολιώτης και Λημνιός αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητούνται οι κύριοι Γαργάλας και Βαξεβανόπουλος.

Δηλώσεις Βολιώτη, Λημνιού, Κολώνια

Δείγμα από το φορτίο προερχόμενο από την Ιταλία που μεταφέρονταν χθες στην ΑΓΕΤ έλαβαν και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών και σήμερα το πρωί ένα κομμάτι το είχαν μαζί τους στυα Δικαστήρια.

Οπως δήλωσε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κ. Βολιώτης, από το δείγμα αυτό φαίνεται ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι από πλαστικό. “Αυτό το σκουπίδι γιατί δεν καίγεται στην Ιταλία, μήπως γιατί θεωρείται επικίνδυνο;”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βολιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Στ. Λημνιός ανέφερε πως η χθεσινή παρέμβαση των διαμαρτυρόμενων πολιτών στην ΑΓΕΤ είχε αποτέλεσμα, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε και στέλνοντας υπάλληλο, έλαβε δείγματα του φορτίου που θα ελεγχθούν εργαστηριακά.

Τέλος ο κ. Κολώνιας είπε ότι τα όσα ανέφεραν στις απολογίες τους οι τρεις συλληφθέντες προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα που διέταξε την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης.

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Απουσιάζοντας στην Αθήνα, για θέματα που αφορούν σημαντικά θέματα της πόλης μας, ενημερώθηκα για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή, με πολίτες να σταματούν φορτηγό που μετέφερε ανεπεξέργαστα, ως φαίνεται, σκουπίδια για καύσιμη ύλη στην ΑΓΕΤ και τα όσα ακολούθησαν.

Επειδή πάντα ενδιαφέρομαι για την ουσία των πραγμάτων και όχι για την επικοινωνιακή – θεατρική διαχείριση τους και επειδή το ενδιαφέρον για το μείζον αυτό θέμα δυστυχώς δεν είναι ειλικρινές, από όλες τις πλευρές, οφείλω να υπενθυμίσω προς όλους ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, (27 Μαρτίου του 2017) κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προσκομίζοντας μάλιστα φωτογραφίες υλικού, αντίστοιχες με αυτές που κυκλοφορούν από την «αυτοψία» της Κυριακής.

Υπογραμμίζω ότι οι φωτογραφίες, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που προσκόμισα στην Εισαγγελία, έδειχναν ότι το υλικό αυτό όχι μόνο δεν έρχεται από την Ιταλία, αλλά από περιοχή πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου, όπου ιδιώτης συγκεντρώνει τα σκουπίδια αυτά! Εκτοτε ουδεμία άλλη αντίδραση υπήρξε και καλόν θα ήταν να ενδιαφερθούν όλοι σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η εισαγγελική έρευνα.

Ας μην κάνουν λοιπόν κάποιοι ότι εξεπλάγησαν και ψάχνουν σύννεφα…για να πέσουν. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της, υπεύθυνα, σοβαρά και μεθοδικά ασκούμε τα καθήκοντα μας, μεταξύ των οποίων βεβαίως κορυφαία προτεραιότητα έχουν η προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, φυσικά στο πλαίσιο που η ισχύουσα Νομοθεσία επιτάσσει και μας επιτρέπει. Οσοι δεν αναζητούν, λοιπόν, μέσα από φιέστες την προσωπική ή πολιτική τους ανέλιξη και μόνο ή δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία, ας συνδράμουν στην προσπάθειά μας για μια ριζική και αποτελεσματική λύση.

Και κυρίως ας μην εκφυλίζουν και υπονομεύουν την δυναμική μιας κοινωνίας, οδηγώντας και αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από τους πραγματικούς στόχους για να την εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος.

Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά την Πολιτεία, μέσω της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε αφ’ ενός να επαναξιολογήσει τα όρια εκπομπής επιτρεπόμενων ρύπων κάθε είδους, αφ ετέρου δε ο πλήρης έλεγχος τέτοιων δραστηριοτήτων να περιέλθει στην τοπική κοινωνία, μέσω του Δήμου Βόλου, ώστε να διασφαλίζεται ο πλήρης, άμεσος και καθημερινός έλεγχος της ποιότητας του αέρα, της ίδιας της ζωής μας”.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Από την Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας απαιτήθηκε η άμεση αποφυλάκιση των τριών συλληφθέντων της κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει την κύρια ευθύνη για τις συλλήψεις αυτές. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ότι θα εντείνει την τρομοκρατία για τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων, με στόχο πρώτα και κύρια το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο, τα κέρδη της Lafarge-Holcim, και από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, μετατρέπει την πόλη σε θάλαμο επικίνδυνων και τοξικών αερίων από έναν αποτεφρωτήρα που θα καίει τα σκουπίδια της μισής Ε.Ε. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη άμεσα”.

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Από την Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μα επιτέλους η Δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα και η Εισαγγελία δεν βλέπουν τις παρατυπίες και τις παρανομίες, που αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας θα σημαίνει ότι συντελείται έγκλημα; Διότι περί εγκλήματος πρόκειται όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να μπαίνει μόνο στα «ραντάρ» των αρχών τα πλημμελήματα όπως «παρακώληση συγκοινωνίας» και μάλιστα πάντα από την πλευρά των πολιτών και όχι από την πλευρά των ισχυρών. Τις «καραβιές» με υλικά αγνώστου είδους προς καύση από την ΑΓΕΤ, καθώς δεν φέρουν κανένα αναγνωριστικό ταμπελάκι (τόπος προέλευσης, ποιότητα υλικού) αλλά και στην όψη κάθε άλλο παρά επεξεργασμένο υλικό με προδιαγραφές μοιάζει (η αλήθεια είναι ότι μοιάζει με καθαρό πλαστικό), αυτές δεν τις βλέπουν; Γιατί δεν παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα όταν δεν τηρούνται οι έλεγχοι και διακυβεύεται η υγεία των πολιτών;

Και πέραν των προδιαγραφών που θέτει το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση τέτοιων υλικών, η Περιφέρεια του κ. Αγοραστού η οποία είναι υποχρεωμένη από το Νόμο να διενεργεί ελέγχους και θα έπρεπε επακριβώς να γνωρίζει αλλά και να ελέγξει επί τόπου το υλικό αυτό που μεταφέρεται στην ΑΓΕΤ προς «πειραματική καύση» (το ευκαταφρόνητο βάρος των 2000 τόνων σκουπιδιού δεν είναι ούτε κατά διάνυα κοντά στο σύνολο της μάζας που χρειάζεται να κάψει μία τσιμεντοβιομηχανία για να λειτουργήσει) αλλά και να δημοσιοποιήσει τα όποια στοιχεία προκύπτουν προς ενημέρωση του κοινού, αυτά γιατί δεν τα πράττει; Ποιανών τους σκοπούς εξυπηρετεί;

Ο Δήμος που ετοιμάζει εργοστάσιο για να παράγει κακής ποιότητας SRF χωρίς προδιαγραφές ώστε να διευκολύνει την ΑΓΕΤνα μην φέρνει καράβια με σκουπίδια προς καύση από την Ιταλία αλλά «κατά τα άλλα» να είναι κατά της καύσης σκουπιδιών, ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει; Που ήταν οι σκουπιδιάρες του εχθές να αποκλείσουν την είσοδο της ΑΓΕΤ;

Αφού λοιπόν η Περιφέρεια αποτυγχάνει (ή δεν θέλει) να κάνει τη δουλειά της και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία,το Υπουργείο του κ. Φάμμελου θα παρέμβει; Ή μήπως δεν μπορεί και αυτό; Εφόσον βάζει όρους για την καύση τέτοιων υλικών οι οποίοι δεν τηρούνται (έλεγχος από την Περιφέρεια, δημοσιοποίηση στοιχείων και κοινωνικός έλεγχος) γιατί δεν αναστέλλει τις άδειες;

Η δική μας πρόταση αντιτάσσεται στην παρούσα πρακτική διαχείρισης απορριμμάτων από την Δημοτική Αρχή καθώς κομβικό ρόλο έχει η διαλογή στην πηγή. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί το μέγιστο ποσοστό ανακύκλωσης υλικών χωρίς να διαφεύγουμε στην καύση ως πρώτη λύση.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Πολιτεία και οι θεσμοί που είναι οι άμεσα υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία να μην παίζουν τον ρόλο τους στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μας έχουν «βομβαρδίσει» επανειλημμένως για την τήρηση της νομιμότητας αλλά είναι εκείνοι «πρώτοι και καλύτεροι» στο να μην την τηρούν και να αφήνουν τους πολίτες έκθετους και αναγκασμένους να αντιδρούν. Ζητούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι πολίτες που συνελήφθησαν και να παρέμβει εισαγγελέας για μη τήρηση του νόμου περί ελέγχων”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου