ΤΟΠΙΚΑ

5.000 παραγωγοί και 100 νέοι αγρότες δραστηριοποιούνται στο Πήλιο

5-000-παραγωγοί-και-100-νέοι-αγρότες-δραστηρι-63228

Αυξάνονται κατακόρυφα οι νέοι αγρότες στη Μαγνησία

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στο πεδίο της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, με 5.000 παραγωγούς να υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και 100 και πλέον νέους αγρότες να έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο χώρο.

Πατρογονικά κτήματα που κάποτε ήταν «ξεχασμένα», επανέρχονται στο προσκήνιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί εργασία και εισόδημα σε εποχές ανεργίας ή να εξασφαλιστεί, αντίστοιχα, ένα πρόσθετο εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πολλοί επιστήμονες οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορους κλάδους και βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική θέση, στράφηκαν ήδη, ή στρέφονται σταδιακά, στον πρωτογενή τομέα: στη γη, το λάδι, την ελιά, τα φρούτα.

Το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, και όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεκάδες νέοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Νέοι αγρότες”, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους νέους να απορροφηθούν».

Στο πεδίο των νέων αγροτών καταγράφονται περιπτώσεις που είτε έχουν κτήματα από τους παππούδες και τους γονείς τους, είτε νοίκιασαν κτήματα για να ξεκινήσουν πλέον επαγγελματικά την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα.

Στο μεταξύ, από το σύνολο των παραγωγών που εντάσσονται στις δυνάμεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Σποράδων, οι μισοί, περίπου, είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και βασίζον
ται στην καλλιέργεια της γης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, εξασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα για τους παραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε διάφορους κλάδους.

Οσο περνάει ο καιρός και η κρίση βαθαίνει, το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Διανελλάκης «δεν γνωρίζουμε αν αυτή η στροφή στον πρωτογενή τομέα είναι διαρκής ή υιοθετείται εξ ανάγκης και λόγω ανεργίας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι γενικά παραδεκτό ότι η κρίση έχει μεταφέρει τμήμα αρκετών παραγωγικών κλάδων στον αγροτικό τομέα και κυρίως δεκάδες νέους, οι οποίοι δεν βλέπουν μέλλον στο εργασιακό πεδίο και στρέφονται, κατά συνέπεια, στη γη, παραμένοντας είτε επιστρέφοντας στα χωριά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου