Το σύνδρομο του μνημονίου…

το-σύνδρομο-του-μνημονίου-477534

Το 1973, τέσσερις Σουηδοί που κρατήθηκαν ως όμηροι για έξι ημέρες σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ληστείας, «δέθηκαν» συναισθηματικά με τους εγκληματίες που τους κρατούσαν, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο δεσμός αυτός με τους κακοποιούς ήταν ένα μέσο που ανέπτυξαν οι όμηροι προκειμένου να αντέξουν τη βία. Αν και οι αιχμάλωτοι από μόνοι τους δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσουν, παρουσίασαν μία παράξενη σχέση με τους εγκληματίες που τους κρατούσαν. Ταυτίστηκαν μαζί τους, ενώ ένιωθαν φόβο γι’ αυτούς που έβαλαν τέλος στην αιχμαλωσία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κατέθεσαν υπέρ των εγκληματιών ή συγκέντρωσαν χρήματα για τη νομική υπεράσπισή τους.

Χθες άρχισε η δίκη για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου η οποία άφησε άναυδους όσους παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Με ύφος πατρικό και βλέμμα στοργικό, ο εφοπλιστής μιλούσε για τους κατηγορούμενους με ασυνήθιστη συμπάθεια και ανεξήγητη έως σκανδαλιστική για πολλούς τρυφερότητα! Περιέγραφε την απαγωγή του σαν να επρόκειτο για μια ευχάριστη εκδρομή, ενώ κάποια στιγμή ο διάλογος με έναν από τους απαγωγείς του, έκανε όλο το ακροατήριο να κρατάει την αναπνοή του…

Ο Χαρ. Μουστάκας, απευθυνόμενος προς τον Π. Παναγόπουλο του είπε: "Κύριε Παναγόπουλε, η μεγαλειώδης στάση σας μου έδωσε ένα μάθημα ζωής".

– "Σας εύχομαι ό,τι καλό. Την διάθεση την έχετε", ήταν η απάντηση του θύματος στο θύτη… Ανάλογη ήταν και η συνομιλία, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση του Π. Παναγόπουλου, με τον Απ. Πετράκη, ο οποίος έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην απαγωγή. Απευθυνόμενος στον επιχειρηματία του είπε: "να ξέρετε ότι χαίρομαι που σας βλέπω, παρ’ όλο που έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και τώρα είστε εσείς ελεύθερος κι εγώ κρατούμενος. Αν ήξερα τι άνθρωπος είστε δεν θα ήσασταν σήμερα εδώ".

Προχθές ο Θ. Πάγκαλος άφησε -για άλλη μια φορά- άναυδο το ακροατήριό του, όταν είπε ότι "το μνημόνιο είναι ευτυχία για την Ελλάδα"… Δεν ξέρω αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκδήλωσε και ο ίδιος συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου, ή ερωτεύτηκε τον δυνάστη του, όπως είπε κάπου ο Μ. Ανδρουλάκης, αλλά σε λίγο " το σύνδρομο της Στοκχόλμης" θα μετεξελιχθεί σε "Σύνδρομο του Μνημονίου… Όσο οι ειδικοί τονίζουν ότι το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όταν υπάρχει σχέση θύτη-θύματος, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, τόσο ανησυχώ γιατρέ μου…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου