ΤΟΠΙΚΑ

Μ. Χρυσοβελώνη: Στρατηγικό Σχέδιο για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

μ-χρυσοβελώνη-στρατηγικό-σχέδιο-για-μ-65220

Η σύγκλιση της ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά την ανασυγκρότησή του υπό την Προεδρία της κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Απόλυτα ικανοποιημένη δήλωσε η κ. Χρυσοβελώνη τόσο από την καθολική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων – τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους – όσο και από το έντονο ενδιαφέρον για τη λειτουργία ενός τόσου κρίσιμου Συμβουλίου μιας και αφορά ένα θέμα που προασπίζει την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Στην τοποθέτησή της δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Φορέας της Πολιτείας για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας στη Χώρα μας, επιχειρεί να πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την προαγωγή της. Προς την κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του αλλά και εγώ προσωπικά συντασσόμαστε για την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη οι δράσεις για τη βελτίωση των δεικτών οδικής ασφάλειας να τεθούν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με στόχους και χρονοδιάγραμμα, συντάχθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια για τα έτη 2011-2020. Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί το βασικό εργαλείο της Πολιτείας για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και αφορά σε δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα καταστήσουν εφικτή τη μείωση των νεκρών από τα οδικά ατυχήματα το 2020 κατά 50% σε σχέση με το 2010, υιοθετώντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό στόχο. Η Οδική Ασφάλεια δεν πρόκειται για μια απλή τομεακή πολιτική, στην οποία θα αρκούσε ο, έτσι κι αλλιώς δυσχερής, κάθετος συντονισμός περισσότερων επιπέδων διοίκησης για την επίτευξη των τιθέμενων στόχων.

Οι προκλήσεις συντονισμού είναι ιδιαίτερα έντονες στο οριζόντιο επίπεδο, καθώς η οδική ασφάλεια περιλαμβάνει, όπως είδαμε, ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων αρμοδιότητας περισσότερων Υπουργείων και φορέων, που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:
• την θέσπιση ρυθμίσεων για την οδική κυκλοφορία (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη),
• επιτήρηση της νομοθεσίας οδικής ασφάλειας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Λιμενικές Αρχές, Τελωνειακές Αρχές, Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου),
• εκπαίδευση οδικής ασφάλειας (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων),
• κατασκευή και συντήρηση οδικού δικτύου (Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών, ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού),
• την άμεση βοήθεια στους παθόντες των οδικών ατυχημάτων (ΕΚΑΒ, Υπουργείο Υγείας) κ.ο.κ..»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου