ΤΟΠΙΚΑ

Ο Συνήγορος του Πολίτη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για ΑΓΕΤ και ΧΥΤΑ

ο-συνήγορος-του-πολίτη-στον-ταχυδρομο-65635

«Μείζονα ζητήματα για την τοπική κοινωνία», χαρακτήρισε ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, την καύση απορριμμάτων από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με παραγωγή SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου. Στον απόηχο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, μεταξύ ομάδας ειδικών επιστημόνων του Συνηγόρου του Πολίτη και τοπικών αρχών, ο κ. Ποττάκης μιλώντας αποκλειστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έκανε λόγο για ένα «συνδυαστικό -όπως φαίνεται- ζήτημα», ζήτησε όμως πίστωση χρόνου από τους πολίτες μέχρι την έκδοση του πορίσματος. Δεν απέκλεισε πάντως αυτοψίες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται. «Ζητήματα όπως αυτά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια πίσω από ένα γραφείο. Χρειάζονται και συναντήσεις με φορείς και αυτοψίες για να έχουμε ιδία άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Ποττάκη, το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ αλλά και της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου, ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που εξέτασε στον Βόλο κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων – συνεργατών του, μετά από καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Συνήγορος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και υπηρεσιακών παραγόντων, ζητήθηκαν στοιχεία για την περίπτωση της ΑΓΕΤ που αφορούν τόσο στα αποτελέσματα των μετρήσεων όσο και στη διαδικασία των ελέγχων, των φορέων που είναι αρμόδιοι γι’ αυτούς τους ελέγχους. Επιπλέον πήραν και στοιχεία για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στις οποίες έχει προβεί η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας κάθε φορά που εκφορτώνεται στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία ποσότητα υλικού RDF. Τα αποτελέσματα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αναμένεται να τα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα, όπως όμως επεσήμανε τα δείγματα βρέθηκαν ότι είναι εντός των παραμέτρων που τίθενται από τη νομοθεσία.

Για το θέμα του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Βόλου, ζητήθηκαν στοιχεία που να πιστοποιούν τη νομιμότητα του σχεδιασμού, στοιχεία της προμελέτης βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ που λήγει τον Ιούνιο του 2018.

Το κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη κατέγραψε τις απόψεις των φορέων, συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αυτοψίες. «Εχουμε τη δυνατότητα ως θεσμός της Πολιτείας να προχωρούμε σε ενέργειες που τεκμηριώνουν τις έρευνές μας», σχολίασε ο κ. Ποττάκης, που είχε άμεση ενημέρωση από τους συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Καρδίτσα.

Επί της ουσίας των υποθέσεων ο κ. Ποττάκης ζήτησε πίστωση χρόνου πριν εκφέρει άποψη. «Είναι νωρίς για συμπεράσματα. Οφείλω να είμαι θεσμικά σωστός και στο πλαίσιο αυτό δεν θα εκφέρω καμία άποψη πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Θέλω να διαφυλάξω την ακεραιότητα της έρευνας αλλά και των ίδιων των ερευνητών από ενδεχόμενες πιέσεις. Το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξουμε θέλουμε να είναι αδιαμφισβήτητο. Ζητούμε από την τοπική κοινωνία να είναι πιο εγκρατής μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Γενικώς πάντως στη Θεσσαλία έχουμε μείζονες υποθέσεις που διαχειριζόμαστε. Είμαι όμως επιφυλακτικός καθώς δεν θέλουμε να προκληθεί περαιτέρω θόρυβος πριν υπάρξουν πορίσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπό διερεύνηση υπόθεση του Πανεπιστημίου

Στον Βόλο το κλιμάκιο των ειδικών επιστημόνων εξέτασε και μια σειρά ακόμη υποθέσεων. Μία από αυτές αφορούσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε ζήτημα οικοπέδου. «Θα τα ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα τους μαζί με τον Πρύτανη. Τα πάντα είναι υπό διερεύνηση, γι’ αυτό και δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις», είπε ο κ. Ποττάκης.

Εξετάστηκε επίσης η περίπτωση ελαιοτριβείου που εναπόθετε τα απόβλητά του σε εδαφοδεξαμενή, που όμως σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και επτά μήνες.

Σήμερα, ο Συνήγορος του Πολίτη θα βρίσκεται μαζί με συνεργάτες του στη Λάρισα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου