ΤΟΠΙΚΑ

Στα Κέντρα Υγείας… το μπαλάκι

στα-κέντρα-υγείας-το-μπαλάκι-66245

«Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οικογενειακούς γιατρούς. Με εγκύκλιο που έφτασε στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, το Υπουργείο Υγείας ζητά από το ιατρικό προσωπικό να «εκτελεί» χρέη και οικογενειακού γιατρού. Όπως εκτιμά ο ιατρικός κόσμος, πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε με τους γιατρούς που «γύρισαν» την πλάτη στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ αλλά και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το απογοητευτικά χαμηλό ενδιαφέρον των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων του Βόλου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το Υπουργείο Υγείας να αποκτήσει επαρκές «σώμα» οικογενειακών γιατρών που θα «τρέξουν» το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υποχρέωσε το υπουργείο να αναζητήσει άλλες λύσεις, προκειμένου να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού όπου δεν λειτουργούν Τοπικές Ομάδες Υγείας.

Οι δύο Τοπικές Ομάδες Υγείας που είναι σε λειτουργία στη Νέα Ιωνία και στην Αγριά, εκ των πραγμάτων αδυνατούν να καλύψουν όλους τους πολίτες. Το ίδιο ισχύει και για τους εναπομείναντες γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, και οι οποίοι δεν ξεπερνούν το 30% από το σύνολο του ιατρικού κόσμου της περιοχής που αποδέχτηκε το νέο καθεστώς απασχόλησης με τον Οργανισμό.

Να σημειωθεί, πως απώτερος στόχος του υπουργείου είναι ο κάθε γενικός γιατρός να έχει αναφορά σε 2.500 κατοίκους, και εκτός από την εξέταση και τη συνταγογράφηση να κάνει επίσης πρόληψη.

Η αναφορά του παιδιάτρου αντίστοιχα θα είναι σε 3.000-4.000 παιδιά.

Ουσιαστικά, με την επίμαχη εγκύκλιο που εστάλη στα Κέντρα Υγείας, καλούνται οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι αλλά και οι παιδίατροι, να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί γιατροί. Βέβαια παραμένει άγνωστο πώς οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα αναλάβουν μόνοι τους τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού για εκατοντάδες πολίτες, τη στιγμή που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των περιοχών όπου υπηρετούν.

Στη Μαγνησία, συνολικά οι γιατροί που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας, και από τους οποίους πολλοί εξυπηρετούν παράλληλα ανάγκες και του Νοσοκομείου Βόλου, ανέρχονται στους 50.

Ερχεται η νέα προκήρυξη για γιατρούς στις ΤΟΜΥ

Στο μεταξύ στην επαναπροκήρυξη των θέσεων για γιατρούς στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας.

Η νέα προκήρυξη αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι γιατροί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να καλύψουν τις θέσεις.

Η προκήρυξη θα απευθύνεται σε γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες ΤΟΜΥ, οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που έγινε προκήρυξη, το ιατρικό προσωπικό δεν επέδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να μείνουν κενές θέσεις στις ΤΟΜΥ, και να μην μπορεί να ξεκινήσει η νέα προσπάθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου