ΤΟΠΙΚΑ

Κληρώνει για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας

κληρώνει-για-πανεπιστήμιο-και-τει-θεσ-66262

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου έχει σήμερα, η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, για την επιχειρούμενη συγχώνευση των τριών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού… Καλλικράτη που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η επιτροπή κατεβαίνει στη συνάντηση στο Υπουργείο με δύο διαφορετικές προτάσεις, που μάλιστα απέχουν μεταξύ τους: μία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μία του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Και τα δύο ιδρύματα δεσμεύονται από τις συγκλήτους για την τήρηση των συγκεκριμένων προτάσεων, που αφορούν στο τεχνικό κομμάτι, τη δομή δηλαδή του ακαδημαϊκού ιδρύματος, πόσα, ποια τμήματα και σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν. Μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται όμως το θεσμικό κομμάτι, και συγκεκριμένα πώς θα γίνει η μετάβαση, ποιος θα τη διαχειριστεί.

«Απέχουμε πολύ από την τελική πρόταση», σχολίασε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, αναγνωρίζοντας ότι η διαβούλευση έχει φύγει εκτός των αρχικών χρονικών ορίων που είχε θέσει το υπουργείο, να υπάρχει δηλαδή τελική πρόταση έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να δρομολογηθεί από το 2019 η υποδοχή των πρώτων εισακτέων στο νέο υπερ-ίδρυμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τον Σεπτέμβριος του 2018 αναμένεται η τελευταία χρονιά εισαγωγής φοιτητών στα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν «διαρρεύσει», η πρόταση του Π.Θ. περιλαμβάνει τη δημιουργία 7 σχολών με 32 τμήματα.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών που θα έχει έδρα τη Λάρισα, και η λειτουργία 14 νέων ιδρυμάτων. Στον Βόλο προτείνεται να ιδρυθούν τα τμήματα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Στη Λάρισα προτείνεται να ιδρυθούν τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Τεχνολογιών, Δημόσιας Υγείας, Νοσηλευτικής, Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας. Στην Καρδίτσα προτείνονται τα τμήματα Επιστήμης Τροφίμων, Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Βιοοικονομίας και στη Λαμία τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Φυσικής και Επιστήμης των Υλικών.

Προτείνεται ακόμη η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης «Ιάσων», στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργούν τα Ινστιτούτα Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών, Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Ευφυούς Παραγωγής, Βιοϊατρικής Ερευνας και Τεχνολογίας, Νευροεπιστημών, Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, Κινησιολογίας, Νανοτεχνολογίας. Παράλληλα, προτείνεται η ένταξη στο Π.Θ. των φορέων διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και της Λίμνης Κάρλας, και τέλος η ίδρυση κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα προσφέρει διετή προγράμματα σπουδών σε αποφοίτους λυκείου χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις.

Από την πλευρά του το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν επιθυμεί στο νέο ίδρυμα να συμπεριλαμβάνεται και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, και μάλιστα, στην πρότασή του προτείνει τη μεταφορά στη Λάρισα του τμήματος Πληροφορικής που σήμερα λειτουργεί στη Λαμία.

Σημείο τριβής με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φαίνεται να έχει αποτελέσει και η πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, προτείνει τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων του νέου ιδρύματος σε τέσσερις πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα) ως εξής:

Στον Βόλο 12 τμήματα: Οικονομικών Επιστημών, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, ΙΑΚΑ, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στη Λάρισα 13 τμήματα: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Γεωπονίας Αγροτικής Ανάπτυξης (5ετές), Ιατρικής, Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, Δημόσιας Υγείας, Νοσηλευτικής, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Διαιτολογίας, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (4ετές), Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (4ετές), Μηχανικών Διαχείρισης Υποδομών και Περιβάλλοντος (4ετές).

Στην Καρδίτσα 3 τμήματα: Κτηνιατρικής, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (5ετές), Δασικού Περιβάλλοντος, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (5ετές).

Στα Τρίκαλα 1 τμήμα: Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

«Δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε, δεδομένου ότι και τα δύο ιδρύματα δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συγκλήτων», σχολίασε ο κ. Σπηλιώτης.

Κανένα σχόλιο δεν δέχθηκε να κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος. «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόταση ολοκληρωμένη. Όταν μιλήσουμε θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου