ΤΟΠΙΚΑ

Διδακτορική απόφοιτος του Π.Θ. έφερε το δέντρο -θαύμα στην Ελλάδα

διδακτορική-απόφοιτος-του-π-θ-έφερε-το-66461

Το αποκαλούμενο και δέντρο-θαύμα για την υγεία, το Moring Oleifera, έφερε στην Ελλάδα η Γεωργία Μπάτρα, η οποία χθες αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διδάκτορας από την Καρδίτσα έφερε στην Ελλάδα και μελέτησε μία νέα καλλιέργεια, το δέντρο Moringa, που όπως ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ φύεται κατά κόρον στην Ασία και την Αφρική. Η αξία του συγκεκριμένου δέντρου είναι γνωστή από την αρχαιότητα και η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το Moringa αποκαλείται από τους επιστήμονες «δέντρο θαύμα». Περισσότερες από 700 επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα φύλλα και οι καρποί του έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες από φυτικά συστατικά είναι μεγάλη. Το Moringa Oleifera περιέχει πάνω από 92 θρεπτικά συστατικά και 46 αντιοξειδωτικά. Θεραπεύει περίπου 300 ασθένειες και έχει τις περισσότερες βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Στο πλαίσιο του διδακτορικού της η κ. Μπάτρα μελέτησε την καλλιέργεια του δέντρου σε αγροτική περιοχή της Καρδίτσας. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια, με τη διαφορά ότι αντί για πολυετής όπως είναι στην Ασία και την Αφρική θα πρέπει να φυτεύεται κάθε χρόνο. «Βεβαίως αν καλλιεργηθεί σε πιο θερμές περιοχές όπως η Κρήτη, μπορεί να είναι πολυετής η καλλιέργειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μελέτησε την αντιοξειδωτική αξία και τα χημικά χαρακτηριστικά των φύλλων, τον εγκλωβισμό εκχυλισμάτων σε μικρογαλακτώματα με νανοτεχνολογία και την αντιοξειδωτική αξία των εκχυλισμάτων σε σχέση με τα μικρογαλακτώματα. «Πρόκειται για ένα φυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα», ανέφερε η νέα διδάκτορας του τμήματος.

Το δέντρο-θαύμα στην Ελλάδα έφερε η διδάκτορας Γεωργία Μπάτρα

Σημαντική έρευνα

Στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν μια πλούσια σε έρευνα χρονιά. Η διδάκτορας Σταυρούλα Κωστούλα δημιούργησε, στο πλαίσιο του διδακτορικού της, ένα μοντέλο βάσει του οποίου μπορεί να προβλεφθεί η φυτρωτική ικανότητα του σπόρου. «Το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί πειραματικά στο Π.Θ. θα μπορούσε να βελτιωθεί και να βρει εφαρμογή και στην πράξη. Για παράδειγμα μπορεί, στην περίπτωση που οι παραγωγοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν κατώτερης ποιότητας σπόρο, να γνωρίζουν πόσο πρέπει να σπείρουν και σε τι συνθήκες για να μην έχουν απώλεια στην παραγωγή τους», τόνισε η κ. Κωστούλα.

Εξάλλου, η διδάκτορας Αγγελική Ελβανίδη από τα Φάρσαλα έκανε στο διδακτορικό της στη μελέτη της υδατικής καταπόνησης και της αζωτούχας καταπόνησης του φυτού. «Χρησιμοποιήσαμε οπτική κάμερα που μπορεί να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία και την εμπειρία του παραγωγού, και τη μεταφέραμε σε βάση δεδομένων ώστε να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία χωρίς να χρειάζεται η εμπειρία του παραγωγού», εξήγησε.

Βολιώτισσα η αριστούχος της Γεωπονίας

Η Βολιώτισσα Χριστίνα Μαρμαρά, διάβασε ως αριστούχος τον όρκο αποφοίτησης για το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. Αποφοίτησε με βαθμό 8,7 και όπως ανέφερε η Γεωπονική Σχολή ήταν η πρώτη της επιλογή. «Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κλάδο», σχολίασε η πτυχιούχος που ετοιμάζεται να συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Δεύτερο πτυχίο

Δεύτερο πτυχίο ήταν αυτό που έλαβε χθες ως απόφοιτη του τμήματος φυτικής παραγωγής η Λαρισαία Ελένη Καρατσίβου. Απόφοιτη μηχανικός περιβάλλοντος, έδωσε κατατακτήριες και μπήκε στη Γεωπονική Σχολή. «Ηταν πολύ συνειδητή επιλογή. Το τμήμα προσφέρει καλύτερη αποκατάσταση σε σχέση με άλλα τμήματα», ανέφερε η κ. Καρατσίβου που ετοιμάζεται να συνεχίσει σε διδακτορικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου