ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή διαταγών πληρωμής στη ΔΕΥΑΜΒ από εργαζομένους

βροχή-διαταγών-πληρωμής-στη-δευαμβ-απ-66512

Με διαταγές πληρωμής οι εργαζόμενοι, ο ένας μετά τον άλλο, στρέφονται κατά της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, που ακόμη δεν έχει εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις για την επαναφορά των μισθών των υπαλλήλων της στα επίπεδα του 2012. Το 2012, η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είχε προχωρήσει σε περικοπές μισθών σε συμμόρφωση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της απόφασης και δικαιώθηκαν, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού κι όχι δημοσίου δικαίου, και επομένως δεν εμπίπτει στις μνημονιακές δεσμεύσεις που επέβαλλαν περικοπές μισθών.

Το θέμα με την αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων άνοιξε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, από τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων Βάιο Ζεμπέογλου.

Όταν το σώμα κλήθηκε να εγκρίνει αμοιβές συμβούλων, ο κ. Ζεμπέογλου πήρε τον λόγο: «Θα το υπερψηφίσω, γιατί είναι πάγια αρχή μου ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Πόσο μάλλον για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφέρει. Βεβαίως πολλές από αυτές τις αμοιβές αφορούν σε παραστάσεις δικηγόρων για την ανακοπή των ένδικων μέσων που έχουν ασκήσει οι εργαζόμενοι, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Εφετείου Λάρισας για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012».

Η απόφαση του Εφετείου έχει εκδοθεί από το 2015 και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει ενημερωθεί από το 2016. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ μάλιστα είχε λάβει απόφαση για την επαναφορά των μισθών των εργαζομένων στα επίπεδα του 2012 από 1/1/2017 και για καταβολή των αναδρομικών σε βάθος τετραετίας, μέχρι και σήμερα όμως η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί.

Αντ’ αυτού, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η ΔΕΥΑΜΒ έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο. Η αίτηση αναίρεσης θα εξεταστεί στις 2 Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, η επιχείρηση οφείλει να φθάσει το θέμα μέχρι τον τελευταίο βαθμό και να τελεσιδικήσει.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ζεμπέογλου ζήτησε από την επιχείρηση να σταματήσει η αντιδικία και να προχωρήσει η διοίκηση πρώτα στη μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων, και στη συνέχεια σε συμφωνία για τη σταδιακή πληρωμή των αναδρομικών. «Είναι πολύ δυσάρεστο να βρισκόμαστε στις δικαστικές αίθουσες» είπε, προβλέποντας… βροχή εντολών πληρωμής από τους εργαζόμενους που διεκδικούν αναδρομικά και αποκατάσταση μισθών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου