ΤΟΠΙΚΑ

Η ατζέντα των τοπικών φορέων προς την ΑΓΕΤ

η-ατζέντα-των-τοπικών-φορέων-προς-την-α-66529

Αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του εργοστασίου Βόλου της ΑΓΕΤ, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και φορέων της πόλης.

Οπως αναφέρεται στο προσκλητήριο της ΑΓΕΤ, «η θεματολογία της συνάντησης περιλαμβάνει την εξέλιξη της αγοράς κατασκευαστικών υλικών, τη θέση και την πορεία του εργοστασίου του Βόλου τόσο στη χώρα μας όσο και στις διεθνείς αγορές, τη συνεισφορά του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα που επιθυμούν να θέσουν οι συμμετέχοντες και αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου».

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί έντεκα εκπρόσωποι φορέων: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, η γενική διευθύντρια ΣΒΘΚΕ, Ευφροσύνη Δαγλαρίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απ. Οντόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βόλου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Β. Χαλαστάρας.

Η ατζέντα των φορέων προς την ΑΓΕΤ

«Η θέση της Εκκλησίας, κι αυτό το επαναλαμβάνουμε σε κάθε κοπή πίτας, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο και η αύξησή τους», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην αυριανή σύσκεψη.

Ζήτημα εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου αναμένεται να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

«Θα πάμε για να ενημερωθούμε. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε για το θέμα λειτουργίας του εργοστασίου. Θα συστήσουμε ειδική επιστημονική επιτροπή ως Πανεπιστήμιο, που θα αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί για το θέμα της ΑΓΕΤ», σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος.

Το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων από το τοπικό εργοστάσιο, θα θέσει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. «Το υπουργείο έδωσε άδεια καύσης αλλά δεν φρόντισε ούτε την Περιφέρεια να ενισχύσει με ειδικό προσωπικό ούτε να συστήσει ειδική υπηρεσία που θα προβαίνει σε συστηματικούς τακτικούς και έκτατους ελέγχους. Ειδικά για την ανίχνευση των διοξινών πρέπει να ενεργοποιούνται ειδικά κλιμάκια ελέγχου, δεδομένου ότι πρόκειται για ειδική διαδικασία», είπε.

Θέμα καύσης απορριμμάτων «από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός ούτε ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα κάνει αυστηρούς ελέγχους», αναμένεται να θέσει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης.

«Ζήτημα αιχμής για το Εργατικό Κέντρο Βόλου είναι η διατήρηση και η αύξηση του προσωπικού του εργοστασίου», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της ΑΓΕΤ προκειμένου να ενημερωθούμε», σχολίασε η γενική διευθύντρια του συνδέσμου βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, Ευφροσύνη Δαγλαρίδου.

«Θα συμμετέχουμε για να ενημερωθούμε. Όπως με προσοχή ακούσαμε τον Δήμο Βόλου και τους άλλους φορείς για το θέμα της ΑΓΕΤ. Θέλουμε ό,τι γίνει, να είναι για το καλό της πόλης. Και θα προσεγγίσουμε τα ζητήματα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο κ. Κώστας Μαγαλιός που θα εκπροσωπήσει τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.

Η Περιβαλλοντική

Για «επιλεκτική ενημέρωση, με μπόλικη κινδυνολογία» κατηγορεί την ΑΓΕΤ με ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: «Μην αντέχοντας τον δημόσιο διάλογο, τη διαφάνεια και την ορθή ενημέρωση των πολιτών της πόλης που τη φιλοξενεί, η ΑΓΕΤ-Lafarge, με μεγάλη καθυστέρηση, επιχειρεί να εκφράσει τις θέσεις της. Μήπως την ενημέρωση θα κάνει ο επιστήμονας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, που ήταν εισηγητής στην «ημερίδα» του Δήμου Βόλου; Μία παροιμία λέει ότι «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η ΑΓΕΤ είχε τη νομιμότητα και την τεχνολογία με το μέρος της, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει στους πάντες ότι η καύση RDF, SRF και pet cock από τις εγκαταστάσεις της είναι ακίνδυνη για τους πολίτες της πόλης του Βόλου. Αντί αυτού, θα επιχειρήσει σε εκπροσώπους εργαζομένων, καταστηματαρχών κλπ να κινδυνολογήσει για την επιβίωση του εργοστασίου, μόνο εφόσον κάψει τα επικίνδυνα αυτά υλικά! Πρόγευση για αυτό έδωσε η Lafarge-Holcim με δηλώσεις της στην Ελβετία. Μόνο που η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, ο Βόλος δεν είναι αφρικανική πόλη και δεν θα γίνει πειραματόζωο. Η απάντηση της πόλης πρέπει να είναι αυτό που είχε πει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός στις 30 Μαΐου 2017 στο Βόλο: «Δεν θέλουμε να κλείσει εργοστάσιο, αλλά ούτε και σπίτια».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου