ΤΟΠΙΚΑ

Μπαλάκι οι αρμοδιότητες για την ΑΓΕΤ

μπαλάκι-οι-αρμοδιότητες-για-την-αγετ-68011

Πολιτικός… μύλος με φόντο την κινητοποίηση της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Η επιτροπή, που προχώρησε προχθές σε κατάληψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτεί την ανάκληση της άδειας καύσης RDF και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ. Την ίδια ημέρα, έγινε γνωστή η ερώτηση που έχουν καταθέσει από τις 20 Μαρτίου οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλλής και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι οποίοι επικεντρώνουν στο θέμα των ελέγχων, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς ως υπεύθυνη την Περιφέρεια. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, «απαντώντας» χθες, επικαλέστηκε τα στοιχεία των ελέγχων που είχε κοινοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, επιμένοντας ωστόσο στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάκληση της άδειας καύσης από την ΑΓΕΤ, «δείχνοντας» ως αρμόδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ερώτηση των βουλευτών

Οπως είναι γνωστό, στην ερώτησή τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι βουλευτές Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, επικεντρώθηκαν στην τήρηση «των συμφωνηθέντων για την καύση», δείχνοντας κατά την… πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι αρμόδια για τους ελέγχους. Υποστήριξαν ότι «η ανησυχία και οι αντιδράσεις εντείνονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση αν γίνονται μετρήσεις και έλεγχοι για τη δοκιμαστική καύση του RDF».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν:

-Γίνονται μέχρι σήμερα έλεγχοι και μετρήσεις για τα αποτελέσματα της καύσης του RDF; Πόσοι έγιναν το διάστημα που μεσολάβησε;

-Τέθηκε σε λειτουργία το on-line σύστημα καταγραφής των αέριων εκπομπών ρύπων και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό;

-Ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη για τον κοινωνικό έλεγχο στις διαδικασίες παρακολούθησης;

-Ελέγχεται η τσιμεντοβιομηχανία για το εάν υλοποιεί την υποχρέωση εγκατάστασης του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, ως προϋπόθεση για την καύση του RDF, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια για την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος;

-Ποιος έχει την ευθύνη ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού; Τι μέτρα μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση ολιγωρίας ως προς αυτό;

-Μέχρι την υλοποίηση των ανωτέρω, προτίθεται να αναστείλει την δοκιμαστική περίοδο καύσης των εναλλακτικών καυσίμων τύπου RDF;

«Περιμένουμε τις απαντήσεις του υπουργείου», ήταν ο χθεσινός σχολιασμός του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλλή.

Η Περιφέρεια

«Σηκώνοντας το γάντι» η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δεν αρνήθηκε την αρμοδιότητα των ελέγχων. Επικαλέστηκε τα στοιχεία των ελέγχων που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, και σε κάθε περίπτωση επικαλέστηκε εκ νέου την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Εμμένουμε στην ανάκληση της άδειας και τροποποίηση της ΑΕΠΟ γα την ΑΓΕΤ, και σε κάθε περίπτωση ζητούμε να κατέβει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκπομπής ρύπων από την τσιμεντοβιομηχανία. Για όλα τα παραπάνω, αρμόδιο είναι το υπουργείο και μόνο. Εμείς ελέγχους κάνουμε περισσότερους από αυτούς για τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι», δήλωσε η κ. Κολυνδρίνη επικαλούμενη τους 11 συνολικά ελέγχους που έγιναν μέσα στο 2017, και βάσει των οποίων οι παράμετροι των μετρήσεων είναι εντός των ορίων που ορίζει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, τόσο σε συνθήκες καύσης συμβατικών καυσίμων όσο και σε συνθήκες συναποτέφρωσης.

Ειδικότερα, οι εκπομπές απαερίων, δηλαδή του pet coke στις εξόδους προς την ατμόσφαιρα (καμινάδα) των περιστρεφόμενων κλιβάνων ΠΚ1 Και ΠΚ5 για την επίμαχη τριετία, είναι μικρότερες του ορίου ανίχνευσης. Αντίστοιχα, σε όλους τους κλιβάνους σε συνθήκες συναποτέφρωσης είναι κάτω από 0,1 ng/Nm3dry και μάλιστα με πολύ μικρότερες εκπομπές.

Η Επιτροπή Πολιτών

Η Επιτροπή Πολιτών την ίδια ώρα εμμένει στη θέση της για ανάκληση της άδειας καύσης RDF και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ.

«Από τους ελέγχους της Περιφέρειας προκύπτει ότι η ΑΓΕΤ δεν λειτουργεί σωστά. Αφενός τα καταγραφικά της ήταν εκτός λειτουργίας από το 2011 έως το 2017. Για την περίοδο 2015-2016 δεν έκανε μετρήσεις για βαρέα μέταλλα. Προκύπτει επίσης ότι ακόμη δεν έχει εγκαταστήσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την καύση RDF. Και επιπλέον τετραπλασιάστηκε το ανώτατο όριο ολικού ενεργού άνθρακα. Επιπλέον ο ένας έλεγχος που προβλέπεται ανά 100 τόνους σκουπιδιών δεν μας διασφαλίζει», τόνισε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών Στέλιος Λημνιός.

Ο ίδιος σχολιάζοντας την ερώτηση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Το περιεχόμενο της ερώτησης δεν εκφράζει το πνεύμα του αγώνα της επιτροπής. Η κατεύθυνση της ερώτησης αφορά στον έλεγχο της ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών. Δεν μας καλύπτει. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει καλός τρόπος καύσης. Ζητούμε την ανάκληση της άδειας καύσης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου