ΤΟΠΙΚΑ

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις χαλαζόπληκτες περιοχές του Πηλίου

κλιμάκιο-του-ελγα-στις-χαλαζόπληκτες-69179

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι δεκάδες παραγωγοί που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, καλύπτοντας μεγάλη ακτίνα από Αγριά και Λεχώνια μέχρι Μηλιές. Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από τη Λάρισα, επισκέφτηκε χθες τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με παραγωγούς που επλήγησαν από την «επέλαση» του χαλαζιού.

Το μέγεθος που προβλήματος ποικίλλει κατά περίπτωση, με τον παραγωγό Κωνσταντίνο Σπύρου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή των Ανω Λεχωνίων, να κάνει λόγο για «μεγάλη καταστροφή στα κορόμηλα και τα σανταρόζα», ιδιαιτέρως στις περιοχές από Λεχώνια μέχρι Μαλάκι και Καλά Νερά.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ίδιος παραγωγός επεσήμανε ότι χτυπήθηκαν λιγότερο οι καρποί που ήταν προστατευμένοι κάτω από τα φύλλα του δέντρου, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πληγωθεί λόγω της σφοδρότητας της χαλαζόπτωσης. Παράλληλα ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι κάθε περίπτωση και κάθε έκταση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή από τον ΕΛΓΑ, συνδυάζοντας τη σημερινή εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο με την εικόνα που θα δει ο εκτιμητής μετά από ενάμιση, περίπου, μήνα.

Ο παραγωγός Απόστολος Χανιάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στα Κάτω Λεχώνια, ανέφερε από την πλευρά του ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δένει ο καρπός στα τζάνερα και τις διάφορες ποικιλίες των δαμασκηνοειδών, τα οποία είναι χτυπημένα από το χαλάζι. «Τα αχλάδια βρίσκονται πάνω στην ανθοφορία και δεν μπορούμε να πούμε αν υπάρχει ζημιά ή όχι». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στις καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στο χωριό, σε σύγκριση με τα παραλιακά σημεία.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών, καλλιεργητής Κώστας Γραμμένος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι θα φυτέψει και πάλι τα λαχανικά που καταστράφηκαν λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης της περασμένης Παρασκευής, ενώ τόνισε παράλληλα ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις εντατικές καλλιέργειες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου