Ερώτηση Μεϊκόπολου και Μπαλλή για τους ελέγχους στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-26, 17:12:42
Ερώτηση Μεϊκόπολου και Μπαλλή για τους ελέγχους στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Ερώτηση προς τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο για τους ελέγχους στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ κατέθεσαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:
"Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Βόλου από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία η χρήση ως εναλλακτικού καυσίμου του RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, ενώ είναι συνεχείς οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, από τοπικούς φορείς, πολίτες και συλλογικότητες.

Η ανησυχία αλλά και οι αντιδράσεις εντείνονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το εάν γίνονται μετρήσεις και έλεγχοι για τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής καύσης του RDF, για την ανίχνευση ή όχι διοξινών και φουρανίων, για την τήρηση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου δευτερογενούς καυσίμου από την τσιμεντοβιονηχανία. Κάτι που επισημαίνεται σε όλα τα ψηφίσματα, τις ανακοινώσεις ή τις αποφάσεις που παίρνονται σε όλες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρία από τους τοπικούς μαζικούς φορείς.

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 274/3/2017, πριν ένα χρόνο δηλαδή, τονιζόταν ότι μετά από συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού κ. Φάμελλου Σωκράτη και εκπροσώπων της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ είχε συμφωνηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ είχε επίσης συμφωνηθεί η ανάγκη εφαρμογής απολύτως ασφαλών διαδικασιών με πιο αυστηρούς ελέγχους στα εισερχόμενα εναλλακτικά καύσιμα και στις αέριες εκπομπές.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση είχε συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων:
-η μείωση των ορίων εκπομπών στο SO2 και στο ΤΟC
– η επαναλειτουργία συστήματος online καταγραφής των αέριων ρύπων
– ο κοινωνικός έλεγχος με πρόσβαση και της τοπικής κοινωνίας
– η πραγματοποίηση διπλάσιων ελέγχων ετησίως για διοξίνες και φουράνια
Επειδή έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ανακοίνωση των συμφωνηθέντων και η τοπική κοινωνία του Βόλου δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες η ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ χρησιμοποιεί ως καύσιμο το RDF στο εργοστάσιο του Βόλου δοκιμαστικά και μέχρι να ολοκληρωθεί και να ελεγχθεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός για την κανονική του χρήση.
Επειδή ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα όλων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γίνονται μέχρι σήμερα έλεγχοι και μετρήσεις για τα αποτελέσματα της καύσης του RDF; Πόσοι έγιναν στο διάστημα που μεσολάβησε;
2. Τέθηκε σε λειτουργία του online σύστημα καταγραφής των αέριων εκπομπών ρύπων και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό;
Ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη για τον κοινωνικό έλεγχο στις διαδικασίες παρακολούθησης;
Ελέγχεται η τσιμεντοβιομνηχανία για το εάν υλοποιεί την υποχρέωση εγκατάστασης του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού ως προϋπόθεση για την καύση του RDF, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος;
Ποιος έχει την ευθύνη ενεργοποίησης του ελεγκτικού μηχανισμού; Τι μέτρα μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ολιγωρίας ως προς αυτό;
Μέχρι την υλοποίηση των ανωτέρω, προτίθεται να αναστείλει την δοκιμαστική περίοδο καύσης των εναλλακτικών καυσίμων τύπου RDF;".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=