ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν οι υπερπόντιες κάλπες στη Γαλλία

ανοιξαν-οι-υπερπόντιες-κάλπες-στη-γαλ-851206

Oι κάλπες άνοιξαν χθες στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας -Σαν Πιέρ και Μικελόν- που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του Καναδά.
Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες ζούν στις υπερπόντιες κτήσεις, όπου οι κάλπες συνήθως στήνονται μία ημέρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη Γαλλία. Λόγω της διαφοράς ώρας, τα αποτελέσματα γίνονται ήδη γνωστά πριν κλείσουν οι κάλπες στο γαλλικό έδαφος.
Στη Γαλλική Γουιάνα, στη Μαρτινίκή και Γουαδελούπη, όπως και στη γαλλική Πολυνησία οι κάλπες θα ανοίξουν για τους ψηφοφόρους στις 6.00 το πρωί της Κυριακής.
ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΗ προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε και σε λιγότερο σήμερα ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Σταθερό το προβάδισμα του Σαρκοζί με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ να ακολουθεί από κοντά, όμως οι αναποφάσιστοι κρατούν το «κλειδί». Τελευταία δημοσκόπηση έδινε την τρίτη θέση στον Ζαν Μαρί Λεπέν.
Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη τις τελευταίες τους συγκεντρώσεις πριν …σιγήσουν. Ζητούμενο για όλους, η προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που αγγίζουν τα 17 εκατομμύρια.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο υποψήφιος της κυβερνώσας Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) θα έλθει πρώτος σε ψήφους την Κυριακή. Πολύ κοντά του αναμένεται, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, να βρεθεί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για να στηθεί το κλασικό σκηνικό μάχης μεταξύ αριστεράς και δεξιάς στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου, σημειώνει το Reuters.
Ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού έρχεται τρίτος στις σφυγμομετρήσεις και στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εάν ο Μπαϊρού εξοστράκιζε την Σεγκολέν και λάμβανε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο ενδεχομένως θα επικρατούσε του Νικολά Σαρκοζί.
Ιδίως για το δεύτερο γύρο, το τοπίο είναι συγκεχυμένο καθώς η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA προβλέπει ισοδυναμία του Νικολά Σαρκοζί και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, προβλέπουν ομόφωνα τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί με διαφορετικά ποσοστά: 51% έναντι 49% το IFOP, 53,5% έναντι 46,5% το Ipsos.
Ο Σαρκοζί προέβλεψε ότι η μάχη της 6ης Μαΐου θα είναι δύσκολη, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί «εύκολο» κανέναν αντίπαλο. «Εάν περάσω στον δεύτερο γύρο, θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο ό,τι και να συμβεί, διότι έτσι είναι η Γαλλία» είπε την Παρασκευή μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Μάχη για τους αναποφάσιστους

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά στο παρελθόν και οι υποψήφιοι κατέβαλαν την Πέμπτη ύστατη προσπάθεια για ψήφους στις εκλογές που θα ρίξουν την αυλαία της 12ετούς προεδρίας του Ζακ Σιράκ, ο οποίος αν και απρόθυμα στήριξε τελικά τον Σαρκοζί στη μάχη των εκλογών.
Ο υποψήφιος της Δεξιάς, ο οποίος θέλει τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο και να πληρώνουν λιγότερους φόρους, κάλεσε 15.000 υποστηρικτές του στη Μασσαλία να αγκαλιάσουν το όνειρό του για «Αναγέννηση», λέγοντας πως θα αποκαταστήσει τη δύναμη της Γαλλίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών της στην πολιτική.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επέλεξε για την τελευταία της συγκέντρωση την Τουλούζη, έχοντας στον πλευρό της τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, του οποίου η εκλογική νίκη του 2004 αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη γαλλική αριστερά.
«Η Σεγκολέν γνωρίζει πώς να υπηρετήσει την Ευρώπη. Η Σεγκολέν είναι αλλαγή. Η Σεγκολέν είναι το μέλλον» είπε ο Θαπατέρο στο ενθουσιώδες πλήθος.
Την ίδια ώρα, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού μιλούσε στο Πο -κοντά στη γενέτειρά του, τα Πυρηναία. Ο Μπαϊρού παρουσιάζει τον εαυτό του ως μετριοπαθή δύναμη και καλεί τους ψηφοφόρους να κάνουν επανάσταση κατά της 25ετούς κυριαρχίας δεξιάς και αριστεράς.
Ωστόσο, την Πέμπτη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν η Le Monde κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Σαρκοζί ή Ρουαγιάλ, λέγοντας ότι διαθέτουν τα πιο συνεπή προγράμματα και τις πιο ικανές ομάδες για να κυβερνήσουν. Και οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι «πυροβόλησαν» άλλωστε τον Μπαϊρού στις τελευταίες τους συγκεντρώσεις, δεδομένου του υψηλού αριθμού αναποφάσιστων.
Αμφότεροι τον κατηγορούσαν ότι ανήκει στο στρατόπεδο του άλλου…
Ως προς τον ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, πραγματοποίησε την τελευταία του συγκέντρωση στο θέρετρο της Νίκαιας. Ζήτησε την ψήφο των Γάλλων με βασικό «όπλο» την αντι-μεταναστευτική πλατφόρμα και με ελπίδα ότι ίσως κατορθώσει -αν και δεν προκύπτει από την παρούσα κατάσταση- να σοκάρει ξανά όπως το 2002 περνώντας στο δεύτερο γύρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου