ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία με το Εξοικονομώ Κατ΄οίκον

ψυχρολουσία-με-το-εξοικονομώ-κατ΄οίκ-74874

Ψυχρολουσία με το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δύο ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας χθες στις 10 το πρωί για την κατάθεση των αιτήσεων από υποψηφίους ωφελούμενους, το σύστημα δεχόταν αιτήσεις μόνο για επιλαχόντες! Εως τις 12 το μεσημέρι υποτίθεται ότι καλύφθηκε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για την περιφέρεια, και εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ένταξή τους στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, έμειναν εκτός. Τους έμεινε μόνο ο αγώνας… ταχύτητας για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και τα έξοδα για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Καταιγισμό μηνυμάτων διαμαρτυρίας από μηχανικούς και υποψηφίους ωφελούμενους του προγράμματος στη Μαγνησία δέχθηκε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Αγανακτισμένοι ενημέρωναν ότι δύο ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μπήκαν σε λίστα αναμονής. Στην οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεπρόβαλλε μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεσμεύτηκε το σύνολο των διαθέσιμων του προγράμματος, κι ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να ενταχθούν σε λίστα αναμονής σε περίπτωση απελευθέρωσης δεσμευμένων πόρων ή σε περίπτωση πρόσθετων πόρων.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον αναμενόταν εδώ και ενάμιση χρόνο. Πριν από ένα μήνα περίπου άνοιξε επίσημα η πλατφόρμα του προγράμματος, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ. Επεφτε συνεχώς και οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να καταθέσουν αιτήσεις. Πριν από δύο ημέρες, είχε ανοίξει για μόλις τέσσερις ώρες. Χθες που υπήρχε ενημέρωση ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει κανονικά στις 8 το πρωί, αυτό δεν έγινε παρά δύο ώρες αργότερα, στις 10 το πρωί.

Μηχανικοί και λογιστές στους οποίους απευθύνθηκαν Βολιώτες για να καταθέσουν αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, μπήκαν στο σύστημα πριν περάσουν όμως δύο ώρες, ενημερωνόταν με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει της χρηματοδότησης που είχε ανακοινωθεί για τη Θεσσαλία -18.720.000 ευρώ- πρέπει να κατατέθηκαν μέσα σε δύο ώρες 3.600 αιτήσεις, πράγμα αδύνατο όπως αναφέρουν μηχανικοί.

Εκατοντάδες που πάλεψαν με τον χρόνο και τη γραφειοκρατία για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, καλούνται επιπλέον να πληρώσουν 250 ευρώ για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους που ήταν απαραίτητο για την κατάθεση της αίτησης, χωρίς να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση.

Αγανακτισμένοι υποψήφιοι επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και διαμαρτυρήθηκαν για φιάσκο.

Μηχανικοί εκφράζουν υπόνοιες ότι οι διαδικασίες δεν ήταν διαφανείς. Χαρακτηριστική η έγγραφη παρέμβαση του πολιτικού μηχανικού Νίκου Παπαγεωργίου που αναφέρει: «Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», καλύφθηκε περίπου δύο ώρες αφ’ ότου άνοιξε (τελείωσαν τα λεφτά;), μετά από πολύμηνες αναβολές στο άνοιγμά του. Προφανώς οι μυημένοι πήραν την δουλειά από «προκρατήσεις». Οι υπόλοιποι μηχανικοί, λογιστές και κυρίως οι πελάτες τους τρέχαν τζάμπα και μένουν στο «περίμενε».

Αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν. Είναι πάγια τακτική του Υπουργείου Οικονομίας με τα «προγράμματα».

Πρόσφατα, και για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, δόθηκαν μόνο δύο μήνες περιθώριο, για να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες, οικονομικές μελέτες, προϋπολογισμοί έργων, προϋπολογισμοί εξοπλισμών, εξασφάλιση δανειοδοτήσεων κ.λπ., πράγματα που για να γίνουν στοιχειωδώς σωστά, απαιτούνται έξι μήνες τουλάχιστον.

Έτσι και εκεί μόνο οι μυημένοι (ποιοι άραγε;) επωφελήθηκαν.

Το ίδιο έγινε τώρα και με το «εξοικονομώ», μόνο που έγινε πιο «χονδροκομμένα».

Αν είναι κρατική και πολιτική ανικανότητα, τρώγεται, αν δεν είναι, δεν τρώγεται».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου