ΤΟΠΙΚΑ

Το Λουξεμβούργο πάλι πρωτοπόρο θυμάται και θυμίζει στην Ευρώπη τη χούντα του 67

το-λουξεμβούργο-πάλι-πρωτοπόρο-θυμάτ-851206

Είναι συγκινητικό να υπάρχουν ξένοι, άριστοι γνώστες των ελληνικών πραγμάτων και τόσο φίλοι της πατρίδας μας, που να εργάζονται «αβρόχοις ποσί» σιωπηλά και συστηματικά για την προβολή γεγονότων που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας. Και μπορεί η επέτειος της 21ης Απριλίου να είναι καθ εαυτή θλιβερή και αρνητική, αλλά εντάσσεται κι αυτή στα σημαδιακά συμβάντα από τα οποία προέκυψαν εξελίξεις, μεταβολές, πρόοδοι και διδάγματα.
Οι σκοτεινές σελίδες της χουντικής επταετίας επισκιάστηκαν γρήγορα από την επάνοδο της Δημοκρατίας, η οποία έχει μεν σημαντικές ατέλειες και αδυναμίες, αλλά πάντως σταθεροποιήθηκε και ο δρόμος προς την τελειοποίησή της ανήκει στους πολιτικούς μας και στα διάφορα Ιδρύματα που φέρουν σύνθετα ή ευφωνικά την ονομασία της, για τα οποία όμως θα επανέλθουμε προσεχώς.
Με την επετειακή αυτή ευκαιρία, ο Λουξεμβούργιος μέγας φιλέλληνας Guy Wagner και η σύζυγός του Ariel Parker, παρά την απόσταση, παρά τη δυσπρόσιτη γλώσσα μας, παρά τη φυσιολογική έλλειψη αρχειακού υλικού είχαν τη λαμπρή ιδέα να αφιερώσουν το Kulturissimo
του Απριλίου 2007,( που είναι ένθετο στις δύο μεγάλες εφημερίδες Le Jeudi και Tageblatt)
στη μαύρη 21 Απριλίου 1967, με συνέπεια ένα ευρύτατο θετικό αντίκτυπο στην ευαισθητοποιημένη πολιτικά ευρωπαϊκή κοινωνία.
Ο Guy Wagner από τους πρυτάνεις της δημοσιογραφίας και μουσικής ανάλυσης και κριτικής, είναι ο επίσημος Ευρωπαίος βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη με αριθμό τόμων και όγκο σχετικών άρθρων σε γαλλόφωνο, γερμανόφωνο, αγγλόφωνο και λουξεμβούργιο Τύπο, ενώ η συμβολή του στην προβολή της Ελλάδας στον κόσμο από τη Μυθολογία, τη Φιλοσοφία, την Τραγωδία, τη Μουσική, την όλη Κουλτούρα μας γενικότερα μέχρι τη σύγχρονη ιστορία μας, είναι τεράστια.
Σχετική ήταν η απονομή σ’ αυτόν του πρώτου βραβείου Ηenri et Madeleine Muller, στις 23 Ιανουαρίου φέτος, του οποίου εμπνευστής ήταν ο δικός μας Ηρακλής Γαλανάκης, παλιός Σύμβουλος Τύπου της εδώ Πρεσβείας μας.
Στο Kulturissimo του Απριλίου, πού έχει ήδη εξαντληθεί και τώρα είναι πια προσιτό μόνο από το Ιντερνέτ (www.kulturissimo.lu) το ζεύγος Wagner παρουσιάζει σχολαστικά και τεκμηριωμένα μια χρονολογική αναδρομή αυτής της ελληνικής περιπέτειας καθώς και μηνύματα και σχετικές μαρτυρίες ή αποσπάσματα επιζώντων και βασανισθέντων πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα εσωτερικού και εξωτερικού, μεταξύ των οποίων του Μίκη Θεοδωράκη, Τηλ. Χυτήρη, Μ. Φαραντούρη, Ηρ. Γαλανάκη, Κυπριανού Κατσαρή, Κ. Σπυριδάκη, Κ. Καλφέλη, Π. Παντή. Ντ. Καζαντόγλου, Ι. Κουτούλα, Πέτερ Ζάχερ κ.λ.π.
Η πατρίδα μας πρέπει να τιμήσει τους μακρινούς αυτούς φίλους της που είναι κηρυγμένοι
μαχητές και αμύντορες του πολιτισμού και της ιστορικής της κληρονομιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου