ΤΟΠΙΚΑ

Απελευθερώνονται οι μετατάξεις των υπαλλήλων

απελευθερώνονται-οι-μετατάξεις-των-υ-851206

Τις μεταρρυθμίσεις του νέου Υπαλληλικού Κώδικα που ανέρχονται σε 50 παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας για τις νέες ρυθμίσεις. Στην ημερίδα που διοργώνηθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στον νέο Κώδικα με τον οποίο διευκολύνεται η κινητικότητα των υπαλλήλων από φορέα σε άλλον φορέα, με την προώθηση ενός πιο ευέλικτου σχήματος στο καθεστώς των μετατάξεων και εφαρμόζεται αυστηρότερη πολιτική σε θέματα αξιολόγησης και απόδοσης των προαγώμενων δημοσίων υπαλλήλων, με την εισαγωγή ενός πλέγματος αντικειμενικών μορίων. Εισάγεται ο θεσμός της προσωπικής συνέντευξης για τα υψηλότερα κλιμάκια καθήκοντος (γενικοί διευθυντές), ώστε να διαμορφώνεται ολοκληρωμένη εικόνα όχι μόνο της γνωστικής υποδομής, αλλά και της προσωπικότητας κάθε υποψηφίου. Tο πειθαρχικό πλαίσιο ενισχύεται με την παράταση της παραγραφής των παραπτωμάτων κατά τρία έτη, και των σοβαρότερων αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, μετά οκτώ έτη. Ειδικότερα, προβλέπεται:
– Επιτρέπονται πλέον οι μετατάξεις από υπουργείο σε υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αντιστρόφως. Στην εφαρμογή τού εν λόγω άρθρου δεν εμπίπτουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Οι θέσεις που καλύπτονται με μετάταξη ανακοινώνονται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
– Καθιέρωση νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2008. Ορίζονται συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια τα οποία βασίζονται στα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, στην εργασιακή-διοικητική εμπειρία και στις ικανότητες-δεξιότητες των υπαλλήλων, που αξιολογούνται βάσει μορίων.
– Χορήγηση κανονικής άδειας δύο μήνες μετά τον διορισμό, ειδικής άδειας μιας ημέρας ανά δίμηνο σε υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές
– Μέριμνα για την οικογένεια (άδεια ανατροφής τέκνου εννέα μηνών και στον πατέρα υπάλληλο), όροι χορήγησης των αναρρωτικών αδειών
– Το προνόμιο των πολυτέκνων να μην μετατίθενται χωρίς αίτησή τους επεκτείνεται στα παιδιά των πολυτέκνων, καθώς επίσης και στους τρίτεκνους.
– Στο άρθρο 107 καθιερώνονται ρητώς ως πειθαρχικά παραπτώματα η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες.
– Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου