ΤΟΠΙΚΑ

Εντάσεις με το «καλημέρα» του δημοτικού συμβουλίου Βόλου

εντάσεις-με-το-καλημέρα-του-δημοτικ-77579

Από μηδενική βάση θα ξεκινήσει η σημερινή συζήτηση για τη μορφή που θα λάβει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, στην απογευματινή ημερίδα (5:30μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου) που πραγματοποιεί ο Δήμος Βόλου. Το παραπάνω έγινε γνωστό στη χθεσινή σε υψηλούς τόνους συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που σημαδεύτηκε από τα πυρά που δέχθηκαν με το «καλημέρα» από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, οι αντιπολιτεύσεις οι οποίες απάντησαν σε αυστηρό τόνο στις κατηγορίες.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ξεκαθάρισε χθες ότι η προμελέτη που κατατέθηκε για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF και κομπόστ, έγινε για να μη χαθούν οι χρονικές προθεσμίες που υπήρχαν μέσω προγράμματος κι ότι η μορφή της μονάδας δεν είναι δεσμευτική. «Για το εργοστάσιο μπορούμε να συζητήσουμε τροποποίηση, με επιστημονικά όμως κριτήρια. Καταθέσαμε τη μελέτη, υπάρχει όμως η δυνατότητα αλλαγής. Πείτε επιστημονικά τι είναι το καλύτερο για την πόλη και είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο κ. Μπέος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημάρχου, ο κ. Μπέος επιτέθηκε εναντίον των ομάδων της μειοψηφίας, καταγγέλλοντάς τες για παραπληροφόρηση όσον αφορά το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ Βόλου. «Σήμερα δεν υπάρχει κανένα εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών προς καύση στον Βόλο. Η ΑΓΕΤ δεν καίει προϊόν που παράγει ο Δήμος Βόλου. Όταν κατασκευαστεί το εργοστάσιο μπορείτε να λέτε. Εως τότε πείτε στα συνεταιράκια σας να σταματήσουν τις άδειες. Αλλά η πολιτική της παραπληροφόρησης δεν περνά. Εμείς θα συζητήσουμε όλες τις εκδοχές. Εσείς σταματήστε αυτό το βιολί», είπε, και κατηγορώντας παρατάξεις ότι έχουν συμπράξει με «μπαχαλάκηδες», τις κάλεσε να συζητήσουν με γνώμονα το καλό της πόλης, σε διαφορετική περίπτωση να μην τοποθετούνται καν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Είστε αμελητέα ποσότητα, καταστρεπτικοί για την πόλη, άδειοι, χωρίς προτάσεις για το καλό της πόλης. Ολες σας οι παρεμβάσεις γίνονται με κομματικά και προσωπικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προσωπικά προς τους ανεξάρτητους Αχ. Καλυβιώτη και Γιάννη Λαΐνα τους κάλεσε να δείξουν εμπράκτως ότι σέβονται τους πολίτες που τους ψήφισαν.

Η τοποθέτηση του δημάρχου άναψε… φωτιές. Στα πυρά δεν ανταποκρίθηκε μόνο η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, ανέφερε ότι η απόφαση που λήφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά της καύσης σκουπιδιών αν και καθυστερημένα είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ για το εργοστάσιο δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο. Εντονα αντέδρασε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς Αχιλλέα Μπέου για τις αντιπολιτεύσεις.«Είμαστε το 13%. Δεν αντιπροσωπεύουμε εαυτούς μας. Οταν μας βρίζετε, το κάνετε για το 40% των πολιτών της πόλης. Όταν υβρίζετε συμβούλους, υβρίζετε αυτούς που δεν σας ψήφισε. Όπως εμείς λειτουργούμε θεσμικά και σας σεβόμαστε, έτσι απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να υβρίζει τους δημοτικούς συμβούλους με το καλημέρα. Προκαλεί ο πρώτος πολίτης της πόλης», τόνισε ο κ. Μιτζικός.
«Είναι προτέρημα του δημάρχου να κάνει το άσπρο μαύρο. Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε η παράταξή μας να ξεσκεπάζει αυτά που δρομολογούνται σε βάρος των δημοτών του Βόλου. Οσο και να προσπαθήστε να μας εξισώσετε και να μας βρίζετε, εμείς θα σας ξεσκεπάζουμε, δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Μόνοι σας τον Νοέμβριο αποφασίσατε για την προμελέτη εργοστασίου. Αυτό ξεσκεπάσαμε ως αντιπολίτευση, την προμελέτη σας. Δεν μπορεί από τη μία να δηλώνετε ενάντια στην καύση κι από την άλλη να δημιουργείτε εσείς καύσιμο υλικό», αντέδρασε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, ανταλλάσσοντας πυρά με τον κ. Μπέο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλάς που πήρε μέρος στη λογομαχία κάλεσε τον κ. Νάνο να κάνει δημοσκόπηση για να δει τι ποσοστό έχει η παράταξη, και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι τρέχει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί προσωπικού απάντησε στον κ. Μπέο και ο Αχιλλέας Καλυβιώτης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η ανεξαρτητοποίησή του από την ομάδα πλειοψηφίας έγινε επειδή γίνονται απευθείας αναθέσεις και ακολουθείται από τη δημοτική αρχή η ίδια τακτική με «το σάπιο κατεστημένο».

«Παραιτηθήκατε πριν αναλάβουμε δημοτική αρχή και πριν προλάβουμε να κάνουμε την όποια ανάθεση. Και το έκανες επειδή δεν σε έβαλα αντιδήμαρχο», απάντησε ο Αχιλλέας Μπέος, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των μειοψηφιών ότι «συμπαρατάσσονται με δέκα αποτυχημένους μπαχαλάκηδες, το ονομάζουν κινήσεις πολιτών χωρίς να ρωτούν τους πολίτες και δημιουργούν εντάσεις όπως με τα σκουπίδια, για την Καραμπατζάκη, για τα Αστέρια Αγριάς κ.ά.».

Διαρκείς εντάσεις

Οι εντάσεις όμως και τα πυρά, που δεν περιορίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και επικεντρώθηκαν κυρίως μεταξύ των Αχιλλέα Μπέου και του ανεξάρτητου Κ. Γαργάλα.

Στο θέμα της δαπάνης 100.000 ευρώ για την τοποθέτηση εορταστικού φωτισμού, ο κ. Γαργάλας έψεξε τη δημοτική αρχή ότι συμπεριφέρεται με τα χρήματα των δημοτών λες και είναι χρήματα δικά της, και ότι αντί να διαθέσει το κονδύλι σε άπορες οικογένειες το δίνει για… λαμπάκια.

«Λαϊκισμό κάνεις. Που δεν έχετε σκίσει ούτε εφημερίδα αν δεν διοριστείτε», απάντησε ο κ. Μπέος. «Πλάκα κάνεις. Που ήρθες χθες στον Βόλο και θα μας πεις», αντέδρασε ο κ. Γαργάλας.

«Τις 500 οικογένειες που λέει ο κ. Γαργάλας να ενισχυθούν, τις βοηθά ο Δήμαρχος και μάλιστα με δικά του χρήματα 30.000 ευρώ. Ας μας πει ο κ. Γαργάλας πόσα έβαλε», αντέδρασε και ο αντιδήμαρχος, Χρ. Στεφόπουλος.

Ενώ το συμβούλιο πέρασε σε επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σχόλιο που φέρεται να έγινε για το αν θα δοθούν τα 30.000 ευρώ από τον δήμαρχο, λόγω προβλημάτων με τον λογαριασμό του, προκάλεσε νέα επίθεση του κ. Μπέου προς τους κ.κ. Ιάσονα Αποστολάκη και Κ. Γαργάλα. «Ρεζίληδες, μην ασχολείστε με τα προσωπικά μου. Τα προσωπικά δεν είναι πολιτικά. Υπάρχουν και όρια. Αντε λαμόγια», είπε. «Εσύ μας επιτέθηκες» φώναζαν αντιδρώντας εκτός μικροφώνου οι κ.κ. Αποστολάκης και Γαργάλας. «Κοιμάστε και ξυπνάτε αν θα καταδικαστεί ένας άνθρωπος. Ξεφτίλες, ούτε το τεκμήριο της αθωότητας δεν σέβεστε. Την επόμενη φορά θα φάτε μήνυση. Δεν κρύφτηκα από την σημαία είχα τα προβλήματά μου. Να σέβεστε την οικογένειά μου», συνέχισε. «Κι εμείς έχουμε οικογένειες», αντιδρούσαν οι δύο ανεξάρτητοι.

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν και σε επίπεδο Κ. Γαργάλα – αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, Θαν. Σταυρίδη. Για τον κόμβο στη Λαρίσης με Αθηνών, ο κ. Γαργάλας έψεξε τις υπηρεσίες ότι δεν έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υδραυλική μελέτη, μολονότι με την παρέμβαση που προγραμματίζεται αλλάζει η φυσική κατάσταση του χειμάρρου. «Κανένα κυκλοφοριακό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν υπάρχει κυκλοφοριακή ή περιβαλλοντική μελέτη. Αυτά τα λέει για εντυπώσεις», αντέδρασε σε υψηλούς τόνους ο κ. Σταυρίδης. «Τα νύχια μου να μυρίσω; Πού είναι οι μελέτες;», είπε ο κ. Γαργάλας. «Είναι το επόμενο βήμα. Μόνο ένας άσχετος μηχανικός μπορεί να κάνει τέτοια τοποθέτηση και να ταλαιπωρεί το σώμα. Θα του βγει μπούμερανγκ η γαργάλειος μέθοδος», ανταπάντησε ο κ. Σταυρίδης.

«Δείξτε περισσότερη συμπάθεια στον κ. Γαργάλα, γιατί όσο περισσότερο μιλήσει, νομίζει ότι θα πάρει καμία θεσούλα», πήρε μέρος στη στιχομυθία και ο ανεξάρτητος Νίκος Χαυτούρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου