ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων για ασήμαντες λεπτομέρειες

εκτός-ρύθμισης-των-120-δόσεων-για-ασήμαν-78462

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας νομοθετική πρωτοβουλία για τους οφειλέτες που τέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων για ασήμαντες λεπτομέρειες και χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Σε απόγνωση βρίσκονται οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών των 120 δόσεων του Νόμου 3762/2009 και κινδυνεύουν με απώλεια της υπαγωγής τους, λόγω αδυναμίας του συστήματος. Συγκεκριμένα, στην πόλη του Βόλου υπάρχει οφειλέτης που ενώ έχει υπαχθεί στο καθεστώς της ρύθμισης χρεών των 120 δόσεων και ο οποίος μέχρι και σήμερα κατέβαλλε εγκαίρως και ανελλιπώς τις δόσεις προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), απεντάχθη της ρύθμισης για τους εξής λόγους:

Ο οφειλέτης, ο οποίος συνήθιζε να καταθέτει τις δόσεις μέσω e-banking, βρέθηκε δύο φορές εκπρόθεσμος. Την πρώτη φορά, η συναλλαγή απορρίφθηκε από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. λόγω προβλήματος του συστήματος της Τράπεζας Θεσσαλίας. Τη δεύτερη φορά, αφού προέβη στην καταβολή της δόσης την τελευταία ημέρα του μήνα στις 16:30 μ.μ., διαπίστωσε με έκπληξη ότι η σύνδεση του συστήματος της τράπεζας με το ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ έληγε στις 16:00μ.μ..

Είναι πραγματικά λυπηρό, να τίθενται εκτός ρύθμισης οφειλέτες, οι οποίοι πασχίζουν να είναι συνεπείς ως προς την αποπληρωμή των δόσεων, χωρίς να υφίσταται δική τους υπαιτιότητα.

Η αβλεψία της νομοθεσίας θα πρέπει να διορθωθεί, ώστε να διασφαλίζονται οι οφειλέτες από τυχόν λάθη και παραλείψεις που τους θέτουν εκτός ρύθμισης και δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα.

Σίγουρα υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα επιβίωσης, είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάττουμε τις προσπάθειες αυτές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει διάταξη που να διευκολύνει την κατάθεση μέσω e-banking μέχρι και τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας. Εξάλλου, δεν πρέπει να ακολουθούμε τυφλά το γράμμα του νόμου, αλλά να υπηρετούμε το πνεύμα του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διευκόλυνση των οφειλετών και κυρίως, όσων με συνέπεια πασχίζουν να αποπληρώσουν τις 120 δόσεις».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά να υπάρξει μέριμνα για τις οριακές περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης των 120 δόσεων (οι οποίες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του οφειλέτη). Επίσης, ζητά από την αρμόδια υπουργό να κρίνει θετικά την επαναφορά των περιπτώσεων αυτών στο καθεστώς των 120 δόσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου