ΤΟΠΙΚΑ

Σαράντα χρόνια από το πραξικόπημα

σαράντα-χρόνια-από-το-πραξικόπημα-851206

Μηνύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι ο αγώνας για τα ιδανικά της δημοκρατίας είναι συνεχής. Σήμερα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της Κάπα Research για Το Βήμα της Κυριακής που διεξήχθη σε συνεργασία με το in.gr.
«Οι συνέπειες από την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών κατά τη διάρκεια της επταετίας δείχνουν με τρόπο κατηγορηματικό, ότι ο αγώνας για την προάσπιση των ιδανικών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και της εθνικής ανεξαρτησίας οφείλει να είναι διαρκής», τονίζει στην ημερήσια διαταγή του για την 21η Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
« Η ισχυρή Δημοκρατία που βιώνουμε σήμερα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και προκαταλήψεις, ενισχύεται και εμβαθύνεται ακόμη περισσότερο, μέσα από ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, για τον οποίο όλοι εργαζόμαστε και ο οποίος προάγει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στην άλλη άποψη και μας απαλλάσσει από φανατισμούς και πάθη». προσθέτει ο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «πέρασαν 40 χρόνια, από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έθεσε τη χώρα και τους πολίτες της, κάτω από ένα καθεστώς ανελευθερίας, αναξιοπρέπειας, βίας και καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος. Η πιο σκοτεινή περίοδος της νεότερης ιστορίας μας, κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια, και επεφύλασσε, ως επίλογο, την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Σήμερα, η περίοδος εκείνη μοιάζει να είναι μακρινό παρελθόν»
«Η δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα, δεν μας χαρίστηκε από κανένα. Αποτελεί τον καρπό των αγώνων του ελληνικού λαού. Αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών καθημερινών ανθρώπων. Όμως, ο αγώνας για την δημοκρατία είναι συνεχής και καθημερινός. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η δημοκρατία μας είναι πιο στέρεη από ποτέ», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.
To KKE καλεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις, «αξιοποιώντας την πολιτική και ταξική εμπειρία τους, να διαμορφώσουν κριτήρια και αιτήματα για δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες και όχι του κεφαλαίου» και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία «να διαμορφώσουν τη δική τους αντιιμπεριαλιστική συμμαχία, που στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία».
Ο ΣΥΝ, επισημαίνει ότι «το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής» και ότι «η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου