ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκρέμαστοι οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας

ξεκρέμαστοι-οι-ξενοδόχοι-της-θεσσαλί-479005

Στον αέρα βρίσκονται οι ξενοδόχοι ολόκληρης της Θεσσαλίας καθώς έληξε η σύμβαση του μηχανικού που εργαζόταν στον ΕΟΤ. Αυτό σημαίνει πως οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν ορατά πια τον κίνδυνο ενόψει του αναπτυξιακού νόμου ΕΣΠΑ να χάσουν τις νέες επενδύσεις ή επενδύσεις βελτίωσης των ήδη υπαρχουσών μονάδων.

Το ζήτημα αυτό έκανε γνωστό στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας με επιστολή του, καταγράφοντας όλα τα προβλήματα που θα επακολουθήσουν από αυτή την αποχώρηση του μηχανικού.

Στην επιστολή του Τ.Ε.Ε. επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος μηχανικός είχε αρμοδιότητα των εγκρίσεων και ελέγχων σχεδίων που αφορούν σε προγράμματα επενδύσεων για κατασκευή νέων ξενοδοχείων, αλλά και ανακατασκευή υπαρχουσών τουριστικών μονάδων.

Ειδικότερα, ήλεγχε τα σχέδια των ξενοδοχείων αναφορικά με αναβαθμίσεις, την μετάβαση δηλαδή ενός ξενοδοχείου από μια κατηγορία σε υψηλότερη, τις προτάσεις για ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα αλλά και τις λειτουργικές τακτοποιήσεις, την αποκατάσταση δηλαδή προβλημάτων που ίσως εμφανιστούν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ώστε να δοθεί το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ στα ξενοδοχεία.

Μη τη λήξη της σύμβασής του οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν ορατά πια τον κίνδυνο ενόψει του αναπτυξιακού νόμου, ΕΣΠΑ κ.τ.λ., να χάσουν τις νέες επενδύσεις ή επενδύσεις βελτίωσης των ήδη υπαρχουσών μονάδων, καθώς η λύση να υποβάλλονται οι μελέτες στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, η υπηρεσία να στέλνει τα σχέδια προς έλεγχο στην Αθήνα, να ελέγχονται εκεί και κατόπιν να επιστρέφουν στην ΠΥΤ Θεσσαλίας, οδηγεί σε απίστευτη γραφειοκρατία και μεγάλη καθυστέρηση.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ο ΕΟΤ Θεσσαλίας, που εξυπηρετεί τις Βόρειες Σποράδες, το Πήλιο, τα Μετέωρα, τη λίμνη Πλαστήρα και άλλα τουριστικά θέρετρα, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί.

Το Τ.Ε.Ε. ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει για την άμεση λύση του προβλήματος καθώς θεωρεί αδιανόητο η τεχνική υπηρεσία του ΕΟΤ Θεσσαλίας να μην έχει μόνιμο προσωπικό – μηχανικούς και να δημιουργούνται εκκρεμότητες και παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της, αλλά και να διογκώνονται οι υπάρχουσες δυσάρεστες συνέπειες.

Ημερίδα στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας

Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιεί το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας την Τέταρτη 24 Νοεμβρίου με θέμα: «Σύνταξη Ενεργειακών Μελετών Κτηρίων, Εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ».

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής ημερίδας έχει ως εξής: 3:00-5:00 μ.μ.: Εισαγωγή στο ΚΕΝΑΚ. Νόμοι 3661/3851, Βασικά χαρακτηριστικά κτηρίου αναφοράς, Ενεργειακοί Επιθεωρητές, Έντυπα επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτηρίου. Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Βίκυ Μήτρου Πολιτικός Μηχανικός και Γεώργιος Γκάγκας Μηχανολόγος Μηχανικός.

5:00 – 7:00 μ.μ: Απαίτηση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, Σύνταξη – Παραδοχές – Παράδειγμα ΜΕΑ. Εισηγητές είναι οι κ.κ. Δήμος Παύλου Μηχανολόγος Μηχανικός και Σωκράτης Μάρκος Μηχανολόγος Μηχανικός.

Οι μηχανικοί που θα ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση θα πρέπει να έχουν μια κάποια ενημέρωση επάνω στο τεχνικό νομοθετικό υπόβαθρο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου