ΤΟΠΙΚΑ

Τα drones… «μάτι» των παραγωγών στα χωράφια

τα-drones-μάτι-των-παραγωγών-στα-χωράφια-78922

Το «μάτι» των παραγωγών στα χωράφια, και μάλιστα στον θεσσαλικό κάμπο, θα αποτελέσουν σύντομα τα drones. Τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα θα «διαβάζουν» τα δεδομένα στις καλλιέργειες και θα στέλνουν «αναφορά» στον ίδιο τον καλλιεργητή, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να βρίσκεται στο χωράφι του. Drones αντί για τον ίδιο θα τσεκάρουν αν από την εκάστοτε καλλιέργεια λείπει νερό, λίπασμα, αν τα φυτά έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή τον βαθμό της ωρίμανσης του κάθε αγροτικού προϊόντος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσα στην εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στον θεσσαλικό κάμπο, βάσει του οποίου drones θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των καλλιεργειών και την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων, με στόχο να γίνει η αγροτική παραγωγή πιο αποτελεσματική.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε χωράφια στην Καρδίτσα. Για τον λόγο αυτό, το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε σε ειδική εκδήλωση στην Καρδίτσα την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των υπουργών Βαγγέλη Αποστόλου, Νίκου Παππά και του κ. Πετράκου.

Βάσει του μνημονίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ενισχυθεί οικονομικά με το ποσό των 60.000 ευρώ, προκειμένου να «τρέξει» το πιλοτικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, το Π.Θ. θα χρηματοδοτηθεί για την προμήθεια αγροτικού drone, το οποίο θα εξοπλιστεί με πολυφασματικές και θερμικές κάμερες. Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα αναλάβει να δημιουργήσει το λογισμικό με το οποίο θα εξοπλιστεί το ιπτάμενο όχημα, που θα πετά πάνω από τα χωράφια των παραγωγών συλλέγοντας δεδομένα.

Πτήσεις πάνω από τα χωράφια

Το drone θα αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία του παραγωγού στο χωράφι. Θα πετά πάνω από την καλλιέργεια και θα διαβάζει τους ζωτικούς δείκτες των καλλιεργειών: ξενιστές, ασθένειες, υγρασία, λίπανση, ωρίμανση.

Τα δεδομένα θα αποστέλλονται δορυφορικά σε έναν τερματικό σταθμό, και ο παραγωγός θα έχει ακριβείς πληροφορίες για την καλλιέργειά του σε πραγματικό χρόνο, απλώς και μόνο κατεβάζοντας την κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συνιστά ένα καθοριστικό βήμα που κάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο της νέας επιταγής στον αγροτικό χώρο, της εφαρμογής δηλαδή γεωργίας ακριβείας.

Τα drones, το μέλλον της αγροτικής παραγωγής

Τα drones, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Αθανασίου, είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, τόσο σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής ακριβείας όσο και σε επίπεδο φυτοπροστασίας ακριβείας.

Ο ίδιος μάλιστα έχει ήδη εμπειρία από τη χρήση drones σε επίπεδο φυτοπροστασίας μέσω του Εργαστηρίου Εντομολογίας.

Το 2016-2017 χρησιμοποιήθηκαν ιπτάμενα οχήματα για τη χαρτογράφηση της κάμπιας του πεύκου. «Χρησιμοποιήσαμε drones και μάλιστα σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον, για να δούμε πού είναι οι φωλιές και πού πρέπει να επέμβουμε», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Επεσήμανε όμως ότι η χρησιμότητά τους δεν περιορίζεται στον έλεγχο και την παρατήρηση. Σημαντικός στον τομέα της φυτοπροστασίας είναι η δυνατότητα εφαρμογών ψεκασμού. Για παράδειγμα μέσω drone κατάλληλα εξοπλισμένου, μπορούν να γίνουν εστιασμένοι ψεκασμοί σε δύσκολες μορφολογικά εκτάσεις, όπως για παράδειγμα πλαγιές ή για την καταπολέμηση εχθρών της δημόσιας υγείας. Μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν για ψεκασμούς σε έλη που είναι εστίες κουνουπιών.

Την ίδια ώρα μέσω του drone μπορούν να γίνονται ψεκασμοί και μάλιστα εστιασμένοι με πολλαπλά οφέλη: δεν διασπείρεται το ψεκαστικό νέφος, δεν ρυπαίνεται το περιβάλλον αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός δεν εκτίθεται στις ουσίες που περιέχουν τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς.

«Τα τελευταία χρόνια ως εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεργαζόμενοι με τη Centaur Analytics έχουμε αναπτύξει αισθητήρες για την εφαρμογή ενός τοξικού εντομοκτόνου. Μέσω drones που είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με αισθητήρες μπορούμε να δούμε αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και να προχωρήσουμε σε ψεκασμούς χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Εφαρμογές τέτοιου είδους τις οποίες ελέγχω από το κινητό μου τηλέφωνο κάνουμε σε ΗΠΑ, Ινδονησία, Μοζαμβίκη», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου