ΤΟΠΙΚΑ

Φόβους ο μεν, ευχαριστίες ο δε

φόβους-ο-μεν-ευχαριστίες-ο-δε-851206

Τις απόψεις τους για το σχέδιο Ανάν αναλύουν οι Γλ.Κληρίδης και Ρ.Ντενκτάς, τρία χρόνια μετά την απόρριψή του. Ο Γλαύκος Κληρίδης προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαίρεσης, ενώ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ευχαριστεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το «όχι».
Μιλώντας στον Πολίτη, ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν, προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ο χρόνος να επιφέρει αυτό που αποφύγαμε τόσα χρόνια, τη διαίρεση της Κύπρου».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το λάθος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η άποψη ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι δικαίωση της μιας πλευράς.
Ο Γλαύκος Κληρίδης δηλώνει επίσης ότι δεν ανέμενε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητούσε από τους Ελληνοκύπριους να πουν ένα ηχηρό «όχι» στο Σχέδιο και ότι τον εξέπληξε που το ΑΚΕΛ σε 24 ώρες άλλαξε τη στάση του.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο ιστορικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος ήταν κατά του Σχεδίου, δήλωσε: «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μας έσωσε, τον ευχαριστώ», για να εξηγήσει:
«Αν έλεγε ναι, ξέρετε τι θα γινόταν; Θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, θα επιστρέφονταν εδάφη στους Ελληνοκύπριους και εμείς μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια θα ήμασταν μέσα στη χούφτα των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να μπορούμε να αντισταθούμε».

Ο Ντενκτάς υποστηρίζει ότι «όσο είναι στην εξουσία ο Τάσσος Παπαδόπουλος οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων γίνονται καλύτερα κατανοητές από τη διεθνή κοινότητα».
Τέλος, κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι έτοιμος για υποχωρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου 2004, η κάλπη έβγαλε ένα ηχηρό «evet» (64,91%) στα Κατεχόμενα και ένα συντριπτικό «όχι» (75,83%) στην ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία.
Τα σχόλια των κομμάτων
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε λύπη, διότι, όπως είπε, τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς «προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να δικαιώσουν εαυτούς».
Σχολιάζοντας ιδιαίτερα την αναφορά Κληρίδη πώς τον εξέπληξε το γεγονός ότι «το ΑΚΕΛ μέσα σε 24 ώρες άλλαξε γνώμη» για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η μεγαλύτερη έκπληξη για το ΑΚΕΛ ήταν, «όταν ο Γλαύκος Κληρίδης μας οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, όπως αυτό ήταν στο τέλος της ημέρας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Ντενκτάς, δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να ζήσει χωρίς τα σαρκαστικά σχόλια του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Κληρίδη, σημείωσε ότι ο λαός απάντησε με το 76% στις εκκλήσεις του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να εγκρίνει το σχέδιο Ανάν.
Για τη συνέντευξη Ντενκτάς, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου