ΤΟΠΙΚΑ

Νέα διάκριση για το «Αξιον εστί»

νέα-διάκριση-για-το-αξιον-εστί-80546

Βραβείο απένειμαν στους λιλιπούτειους μαθητές του νηπιαγωγείου «Αξιον εστί» και στους εκπαιδευτικούς τους, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, συντονιστής του Δικτύου, για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο «Αξιον εστί» στους πρόποδες του Πηλίου, ανάμεσα στη φύση, γεννήθηκε η ιδέα να «Μάθουμε για τα Δάση».

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, την ασυγκράτητη παιδική περιέργεια, την αρωγή και αγάπη των εκπαιδευτικών και την έμπνευση που αναδύει το σχολικό περιβάλλον του «Αξιον εστί» ξεκίνησε η εξερεύνηση.

Η παραπάνω δράση περιελάμβανε επισκέψεις στα κοντινά δασάκια, παρατήρηση και συλλογή φυσικών υλικών, διαμόρφωση γωνιάς δάσους, μελέτη των δέντρων, των φυτών και των ζώων του δάσους, εικαστικές δημιουργίες στα βήματα γνωστών καλλιτεχνών, βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικών λογοτεχνικών κειμένων και οργάνωση αγγλικής θεατρικής παράστασης για τα παραμύθια του δάσους. Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα των δράσεων που υλοποίησαν οι λιλιπούτειοι μαθητές του Αξιον εστί.

Το Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση» (LEAF – Learning About Forests) είναι Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων.

Διεθνής συντονιστής του Δικτύου είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) με έδρα τη Δανία. Το FEE έχει μέλη σε 73 χώρες από όλες τις ηπείρους και συντονίζει 5 διεθνή προγράμματα με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στην εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στην παραπάνω δραστηριότητα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Γλυκερία Τζιουμάκη, Ευαγγελία Κονταλέξη και Μαρίνα Παπαϊωάννου και οι μαθητές: Αλέξανδρος Κλαρκ, Ηλιάδα – Παρασκευή Παπανικολάου, Κυριακή Μήτσιου, Νικολέττα Βάρθη, Χρήστος – Μάριος Ανδριανόπουλος, Ελευθερία Καλαϊτζάκη, Πέτρος Νικολάου, Ελευθέριος Μανώλης, Κωνσταντίνος Πάνου, Στέργιος Μιχελής, Ευαγγελία – Θεοδώρα Δραπανάσκου, Δημήτριος Σπαθής, Σπύρος – Ραφαήλ Σπανός, Σταματίνα Στάμου, Βασιλική Τσιαμήτα, Νικόλαος Βαζάκας, Νικόλαος Λυχναράς, Ευάγγελος Σακελαρίου, Παναγιώτης Κιάκος, Θοδωρής Ζέρβας και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Οι δραστηριότητες αξιολογήθηκαν από τη συντονιστική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και βραβεύτηκαν σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα δάση», του οποίου η εν λόγω εταιρεία είναι εθνικός χειριστής.

Στο εμβληματικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 παραβρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για να χαρούν τη βράβευσή τους. Το βραβείο που δόθηκε ήταν ένα σακίδιο με εργαλεία χρήσιμα για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο δάσος, ακολουθώντας το σύνθημα του δικτύου «Πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό γι’ αυτό».

Με τη ζωντάνια, την αγάπη και την ενέργεια των μικρών μαθητών να αποτελεί την καλύτερη πυξίδα, το ταξίδι της γνώσης και της αναζήτησης συνεχίζεται στο «Αξιον εστί»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου