ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

κραυγή-αγωνίας-από-τους-κτηνοτρόφους-83380

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, λόγω των τιμών στο κρέας και το γάλα, και της γενικότερης μείωσης των εσόδων τους, που καθιστά δύσκολη την επιβίωσή τους. Ένα από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου είναι η θέσπιση μέτρων από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι, να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος και να σταματήσει η πτωτική πορεία, που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παραθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ο Γιάννης Γκρίνιας, αναπληρωτής πρόεδρος της Πανελλήνιας ενωσης κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αλμυρού, υπογραμμίζει ότι έχει δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση μαζί με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχανιών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «εφόσον εγκριθεί από τον Υπουργό, είναι το μόνο όπλο που έχουμε, για αντιπαρατεθούμε στην ραγδαία μείωση της τιμής. Εάν δεν το καταφέρουμε, και ισχύσουν αυτές οι τιμές, μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν σφαγεί τα μισά πρόβατα της Ελλάδας» επισημαίνει ο ίδιος.

Ανησυχητικό, παράλληλα, είναι το γεγονός ότι οι τυροκόμοι έχουν μειώσει τις τιμές στο γάλα, με τον κ. Γκρίνια να αναφέρει ότι το γάλα που οδεύει προς τυροκόμηση διατίθεται από τους παραγωγούς σε πολύ χαμηλές τιμές, 85 λεπτά το πρόβειο και 50 έως 52 λεπτά το γίδινο, ανά λίτρο.

Πάγια θέση του αντιπροέδρου στην Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, είναι ότι: «Αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές πάνω από τα 90 λεπτά, δεν θα μείνουν ούτε τα μισά πρόβατα της Ελλάδας και είναι ένας τομέας, ο οποίος ανθούσε μέχρι αυτή την στιγμή». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η φέτα, ειδικότερα, σηματοδότησε πέρυσι, την εισροή 48 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνάλλαγμα από τις εξαγωγές. «Αντί να προστατεύσουμε το προϊόν και να βάλουμε και άλλους ανθρώπους στον κλάδο και να φέρουμε περισσότερα χρήματα, εμείς το καταστρέφουμε» τονίζει.

Βασικό αίτημα του κλάδου είναι, κατά συνέπεια, η θέσπιση εντατικών ελέγχων, διότι «η τιμή του γάλακτος πέφτει, επειδή υπάρχει αθρόα εισαγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος» όπως είπε ο κ. Γκρίνιας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου.

Πρόβλημα ρευστότητας

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει από την πλευρά της η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, η οποία εκφράζει, επίσης την ανησυχία της για το μέλλον των κτηνοτρόφων.

Όπως υπογραμμίζει οι ίδια, πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και πετρέλαιο, για να μεταβούν στα μαντριά τους. «Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, είπε, είναι η τιμή του γάλακτος που έχει πέσει πάρα πολύ, και καταβάλλουμε προσπάθειες για να υπογράψει την διεπαγγελματική συνεργασία ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στο γάλα», σημείωσε η κ. Διβάνη.

Η επιβίωση των επαγγελματιών καθίσταται πλέον πολύ δύσκολη, λόγω της πτώσης που σημειώνεται και στις τιμές του κρέατος. «Πώς να επιβιώσουμε όταν οι τιμές στο γάλα και το κρέας είναι πλέον εξευτελιστικές, όταν τα λειτουργικά έξοδα για την εκτροφή των ζώων, είναι πολύ μεγάλα. Αν συνυπολογιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω καιρικών συνθηκών, το κόστος των τροφών, οι εμβολιασμοί, οι αρρώστιες, τότε αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» τονίζει η ίδια.

Οι τιμές του κρέατος αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Διβάνη «είναι ασύμφορο και πάρα πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές και υφίστανται πολλά χρόνια. Πιστεύω, τονίζει, ότι σε μερικά χρόνια θα επιβιώσουν πάρα πολύ λίγοι και οι μικρές μονάδες θα χαθούν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου