ΤΟΠΙΚΑ

Aστρονομία εξ αποστάσεως

aστρονομία-εξ-αποστάσεως-85857

Περισσότεροι από 200 φανς της αστρονομίας και των μυστηρίων του ουρανού παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, που πραγματοποιούνται με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου.

Τα μαθήματα εξ αποστάσεως πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, οπότε οι μαθητές δίνουν το τελικό διαγώνισμα διαδικτυακά, μέσω υπολογιστών. «Παρατηρείται σταδιακή αύξηση και φέτος έχουμε ρεκόρ συμμετοχών, που σημαίνει ότι είναι μια επιτυχημένη πρωτοβουλία» υπογραμμίζει ο Κώστας Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται σε μαθητές πέμπτης και έκτης δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αλλά προσελκύει, παράλληλα, το ενδιαφέρον και αρκετών ενηλίκων, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Σκοπός, εξάλλου, της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος. Ετσι μαθαίνουν οι μαθητές από πού έρχονται και πού πηγαίνουν, ποιες είναι οι καταβολές τους και ποιες οι προοπτικές τους, ποια είναι η σημερινή τους πορεία και πώς αυτή θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Η αναγκαιότητα της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως είναι δεδομένη, αφού πλέον το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από το Λύκειο, στο οποίο διδασκόταν πάντοτε, ακόμη και στην αρχαιότητα, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική).

Η Σχολή είναι τριετούς φοιτήσεως και στους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, αποστέλλεται το βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής», έκδοση της Εταιρείας, το οποίο αποτελεί βασικό βοήθημα για τα τρία τεστ, στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου