ΤΟΠΙΚΑ

Παγκοσμίου κύρους δημοσιογράφοι στο Βόλο

παγκοσμίου-κύρους-δημοσιογράφοι-στο-479689

Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας δημοσιογραφίας βρέθηκαν χθες στο Βόλο με αφορμή την ημερίδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τη δολοφονία από τους Τούρκους του ανταποκριτή των Times στη Θεσσαλία Καρόλου Ογλ το 1878. Εκατοντάδες Βολιώτες κατέκλυσαν την αίθουσα του Ξενία, όπου διεξήχθη η ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν επί τέσσερις ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον. Βασικοί εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Michael Binyon, κορυφαίο στέλεχος των Times του Λονδίνου, ο John Carr, ανταποκριτής των Times στην Αθήνα, ο πιο γνωστός Έλληνας πολεμικός ανταποκριτής Γιώργος Γεωργιάδης και ο David Killingray, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Επίσης στην ημερίδα μίλησε η συγγραφέας του βιβλίου «Βρετανοί πολεμικοί ανταποκριτές στη Θεσσαλία (1875 – 1883) – Η δολοφονία του Καρόλου Ογλ» Αγγελική Μέρου. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και εκατοντάδες Βολιώτες παρακολούθησαν μέσα από τις εισηγήσεις την εξέλιξη της πολεμικής ανταπόκρισης από την εποχή του ρομαντικού ιδεαλιστή Καρόλου Ογλ, που δολοφονήθηκε στη Μακρινίτσα από τους Τούρκους, μέχρι την εποχή του Internet που οι πολεμικές συρράξεις μοιάζουν ανησυχητικά με τα βιντεοπαιχνίδια βίας, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον John Carr.
Αλήθειες και ψέματα, πολιτικές σκοπιμότητες και μεγάλα συμφέροντα, εθνικοί πόθοι και εθνικιστικές επιδιώξεις των λαών της γης και κυρίως των Βαλκανίων και της Ασίας έκαναν γνωστές στους Βολιώτες που παρέστησαν στην ημερίδα τις πιο απόκρυφες πτυχές του επικοινωνιακού πολέμου κατά τη διάρκεια των συρράξεων μεταξύ των κρατών.

Το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια, τονίστηκε από τους ομιλητές, μετά ακολουθούν εκατόμβες θυμάτων. Ζητήματα που άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές των ακροατών και ξύπνησαν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα μέσα από τις αφηγήσεις των κορυφαίων δημοσιογράφων που έζησαν από κοντά τους πιο άγριους πολέμους της εποχής μας.

Το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Κάρολος Ογλ, ανταποκριτής των TIMES στην περιοχή του Βόλου, ο οποίος έχασε την ζωή του στις 18 Μαρτίου 1878 στο Πήλιο.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Βρετανοί πολεμικοί ανταποκριτές στη Θεσσαλία (1875 -1883) – Η δολοφονία του Καρόλου Ογλ» από τη συγγραφέα Αγγελική Μέρου, το οποίο αναφέρεται στη δράση των Βρετανών πολεμικών ανταποκριτών κατά τη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878 και στη δολοφονία του Καρόλου Ογλ, ανταποκριτή των Times και στη βρετανική εξωτερική πολιτική.

Εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ογλ ήρθε στην Ελλάδα, τη συνεργασία του με τους Times, την πορεία του στη πολεμική ανταπόκριση, τις σχέσεις, το περιβάλλον και τον κύκλο του στην Ελλάδα, τις απόψεις του, εκφρασμένες μέσα από τις επιστολές του και τα άρθρα του στους Τάιμς για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, την επαναστατημένη Ελλάδα και τέλος τη Θεσσαλική Επανάσταση και κυρίως την εξέγερση του Πηλίου. Ακολουθεί την πορεία του ανταποκριτή των Τάιμς στην Ελλάδα και προσπαθεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στα βήματά του μέχρι τη δολοφονία του από τους Τούρκους στις 18 Μαρτίου 1878 στο Πήλιο.

Ο γνωστός πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ κ. Γιώργος Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια πρόκληση που αντιμετώπισε συμμετέχοντας στην εκδήλωση κι αυτή ήταν η σύγκριση της δουλειάς των πολεμικών ανταποκριτών τώρα με αυτών του περασμένο αιώνα.

Μιλώντας για τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πράγματα που άλλαξαν προς το καλύτερο, όπως η τεχνολογία. Επίσης οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ πιο έξυπνοι από μας. Άλλαξαν όμως και πολλά προς το χειρότερο. Η ιδεολογία ήταν ο κυρίαρχος οδηγός σε ανθρώπους που πήγαιναν σε τέτοιες αποστολές. Πιστεύω ότι τώρα τελευταία είναι περισσότερο οικονομικοί λόγοι, είναι λόγοι ματαιοδοξίας κ.α.».
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους νέους που τους συναρπάζει το επάγγελμα του πολεμικού ανταποκριτή, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως η απάντηση που δίνει στην ερώτηση «τι δουλειά κάνεις» είναι η ίδια. «Ζω την ιστορία από μέσα».

Σημαντικά στοιχεία για τη στρατιωτική λογοκρισία στα χρόνια του διαδικτύου έδωσε ο John Carr, ανταποκριτής των Times στην Ελλάδα. Παρουσίασε παραδείγματα πολεμικής λογοκρισίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα αμερικανικά μέσα μέχρι το 1943 δεν είχαν δείξει ποτέ κάποιο πτώμα Αμερικανού στρατιώτη, ενώ στον πόλεμο του Βιετνάμ Αμερικανοί μπορούσαν να δουν μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες καθισμένοι στο σαλόνι τους απίστευτες σκηνές βίας και πολέμου.

Ο Michael Binyon, δημοσιογράφος των Times, ειδικός σε θέματα ιστορίας κι επί σειρά ετών υπεύθυνος των Times εξωτερικού, παρουσίασε την επιρροή των Times στα Βαλκάνια στο παρελθόν και σήμερα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι διαχρονικά οι Times δεν στάθηκαν φιλικά απέναντι στην ελληνική πολιτική σε αντίθεση με τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο όπως είπε προβάλλουν σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμη και σήμερα τόνισε ο κ. Binyon «δεν είμαστε φιλικοί στις ελληνικές πολιτικές θέσεις με εξαίρεση ίσως το γεγονός ότι επικροτούμε τον θαρραλέο σε αυτή τη φάση Πρωθυπουργό σας».

Ο κ. Binyon υποστήριξε ότι οι Times διαμορφώνουν σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Ελλάδα πολιτική πολλές φορές δυσάρεστη στους λαούς και δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην εφημερίδα του αλλά και στη βρετανική εξωτερική πολιτική. Η τοποθέτησή του χαρακτηρίστηκε για την αντικειμενικότητά της και τη διεισδυτικότητά της σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα.

Ο David Killingray, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, παρουσίασε την ελληνική επιρροή στη Βρετανία την περίοδο από το 1878-1897 διαμέσου του ελληνικού λόμπυ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, δημοσιογράφος Χρήστος Μπουκώρος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Βολιώτες που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα.

«Είναι μια πρωτοβουλία της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ να αναδείξει κάποιες άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας μέσω της συγγραφής του βιβλίου από την κ. Αγγελική Μέρου και της εκδήλωσης. Είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με στόχο την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας, πάντα σύμφωνα με τη θεματολογία των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά, δίνοντας ωστόσο την πληροφορία και τη δέσμευση πως ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ θα παρακολουθεί πάντα τις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου και θα συμμετέχει σ’ αυτές με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και του τόπου.

Βέβαια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τα εξέχοντα στελέχη της εφημερίδας Times του Λονδίνου, που μίλησαν στην ημερίδα καταθέτοντας σημαντικές πληροφορίες και απόψεις στο χώρο της δημοσιογραφίας και ιδίως του πολεμικού ρεπορτάζ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο νέος Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο κ. Αχιλλέας Τραγούδας, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο κ. Απόστολος Φοινικόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΙ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ο κ. Γιάννης Κερασιώτης, πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας.

Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, τονίζοντας ότι κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί ξανά στην πόλη μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου