ΤΟΠΙΚΑ

60 νέες αιτήσεις για ζημιές στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

60-νέες-αιτήσεις-για-ζημιές-στον-δήμο-ζα-85981

Οσο περνάει ο καιρός από την πρωτοφανή θεομηνία και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε. Συνεργεία του δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υποδομών, εξακολουθούν να εργάζονται για την επούλωση των πληγών, πλην όμως αποκαλύπτονται συνεχώς νέα προβλήματα.

Χθες, από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου δόθηκε παράταση για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες σπιτιών ή αγροτεμαχίων στην περιοχή. Κι αυτό γιατί όσο περνούν οι ημέρες, εμφανίζονται και νέες ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες δηλώθηκαν περισσότερες από 60 ζημιές σε σπίτια και κτήματα εξαιτίας των κατολισθήσεων. Η προθεσμία δήλωσης των ζημιών ισχύει έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις.

Αποκαρδιωτική είναι όμως και η κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Μαργαρίτη έχει καταστεί «σουρωτήρι». Από αύριο τρία συνεργεία θα επιχειρήσουν σε τρία διαφορετικά μέτωπα για την πλήρη αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης από Αϊ Γιάννη έως Μούρεσι, στην Νταμούχαρη σε μήκος 3 χιλιομέτρων και στην Τσαγκαράδα σε μήκος 3.600 χλμ περίπου. Αυτή τη στιγμή τα χωριά υδροδοτούνται μέσω bypass.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες και για την αποκατάσταση των δρόμων με προσωρινά έργα. Συνεργεία του υπουργείου εργάζονται στους κάθετους προς τους παραλιακούς οικισμούς δρόμους, ενώ συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κάνουν lifting στα ήδη υπάρχοντα έργα αποκατάστασης στο κεντρικό οδικό δίκτυο. «Καθημερινά χάνονται ποσότητες υλικού από τους δρόμους λόγω καθιζήσεων και προσθέτουμε συνεχώς νέο υλικό για να διατηρήσουμε τη βατότητα», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Συνεργείο της Περιφέρειας επιχειρούσε χθες και στα Χάνια, στο ύψος του Σανατόριου, όπου εκτός από την καθίζηση διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα υδραυλικού έργου προκειμένου να μην περνούν νερά μέσα από τον δρόμο και προκαλείται διάβρωση του εδάφους.

Μάχη δίνεται από συνεργεία του δήμου και για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των καλλιεργητών στα κτήματά τους για τις καθιερωμένες εργασίες αυτής της περιόδου. «Η αγροτική οδοποιία έχει μερικώς αποκατασταθεί σε ποσοστό 80%», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου