ΤΟΠΙΚΑ

Αποδέχθηκαν θετικά την πρόταση του Δήμου Βόλου για την καύση σκουπιδιών

αποδέχθηκαν-θετικά-την-πρόταση-του-δή-86650

Με στιγμές έντασης σε όλα τα επίπεδα και οξείες αντιπαραθέσεις εξελισσόταν έως αργά χθες το βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα της καύσης απορριμμάτων, παρουσία πλήθους δημοτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τους διαδρόμους. Όπως είναι γνωστό τη σύγκληση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της καύσης σκουπιδιών και τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στον ΧΥΤΑ προκάλεσαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, κατέθεσε πρόταση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από φορείς και δημότες που έδωσαν το παρών. Ο κ. Μπέος πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση και τα υπουργεία που έδωσαν τις άδειες καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ να υποχρεωθεί δια Νόμου η τσιμεντοβιομηχανία να μην καίει SRF, RDF ή κατάλοιπα πετρελαίου αλλά φυσικό αέριο. Πρότεινε δε, αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί η ΑΓΕΤ από το κράτος να καίει φυσικό αέριο, και αν κριθεί αναγκαίο από σήμερα κιόλας ο δήμος με απορριμματοφόρα να στήσει μπλόκο έξω από την ΑΓΕΤ για να μην ξανακάψει RDF. «Μαζί σου», φώναζαν δημότες και φορείς χειροκροτώντας.

Όσον αφορά δε, τη μορφή που θα πάρει η μονάδα ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, μετέθεσε όμως τη λήψη απόφασης για μετά την ημερίδα που διοργανώνεται στις 20 Μαρτίου, και στη διάρκεια της οποίας θα αναλυθεί με επιστημονικό τρόπο ποιο είναι το συμφέρον της πόλης.

Παρά την πρόταση του δημάρχου, οι μειοψηφίες επέμειναν στις δικές τους εισηγήσεις. Οι 15 από τους 17 δημοτικούς συμβούλους που υπέγραψαν το αίτημα σύγκλησης της συνεδρίασης, σύμφωνα με την εισήγηση που διάβασε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, ζήτησαν την ανάκληση απόφασης μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ και δημιουργία μονάδας που θα έχει χαρακτηριστικά διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ανάκτησης υλικών. Η κ. Οικονόμου χαρακτήρισε αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη τη λύση της μονάδας παραγωγής SRF, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ευνοήσει την κουλτούρα της ανακύκλωσης, ότι θα έχει υψηλό λειτουργικό κόστος και θα παράγει αμφιβόλου ποιότητας υλικό για καύση.

Την εισήγηση για την καύση έκανε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς εκ μέρους των 15, ζητώντας να μη μετατραπεί ο Βόλος σε αποθήκη σκουπιδιών της Ευρώπης. Ζήτησε να εκφραστεί η βούληση του Βόλου προς το υπουργείο, την ΑΓΕΤ και τους φορείς, για ανάκληση των αδειών καύσης εναλλακτικών καυσίμων από τη ΑΓΕΤ, υποχρέωσής της να καίει φυσικό αέριο, και από τους βουλευτές να εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους για το θέμα.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, διαχώρισε τη θέση του από τους 17, λέγοντας όχι άνευ όρων στην καύση σκουπιδιών και χαρακτηρίζοντας κορώνα την πρόταση του δημάρχου για χρηματοδότηση της ΑΓΕΤ προκειμένου να καίει φυσικό αέριο.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, ο οποίος ζήτησε από τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία και το μέλλον των πολιτών. Επικαλέστηκε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το σχηματισμό διοξινών κατά την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, και ζήτησε ομόφωνη αρνητική απόφαση στην καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ο κ. Στέλιος Λημνιός χαιρέτισε την πρόταση της δημοτικής αρχής και μίλησε για μια ιστορικής σημασίας συνεδρίαση για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσιάμης ζήτησε να μη γίνει ο Βόλος και οι κάτοικοι πειραματόζωα με την παραγωγή, καύση και εξαγωγή απορριμμάτων. Ζήτησε από τον δήμο να χρηματοδοτήσει για σημειολογικούς λόγους την επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και να στήσει δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, ζήτησε απόφαση σε δύο επίπεδα: όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και όχι στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους, παρά την κοινή γραμμή που χαράχθηκε κατά της καύσης σκουπιδιών: αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου και δημοτών, αλλά και μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και μειοψηφιών.

Στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων, τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλάς, όσο και ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, άφησαν υπονοούμενα για τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κανελλή, ότι «έχει κύκλο εργασιών 250.000 ευρώ ετησίως με την ΑΓΕΤ, κι ως εκ τούτου δεν δικαιούται να μιλάει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου