ΤΟΠΙΚΑ

Η αγορά προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της

η-αγορά-προσπαθεί-αλλά-δεν-μπορεί-να-βρ-86891

Τρία χρόνια θα συμπληρωθούν φέτος το καλοκαίρι από την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα γνωστά capital controls, και ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να… τροποποιεί και να μην καταργεί τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. Η τελευταία χαλάρωση επήλθε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου με την αύξηση του ποσού της ανάληψης των μετρητών σε 2.300 ευρώ από 1.800 ευρώ και την αύξηση του ποσού μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Οι περιορισμοί που υπάρχουν εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στην αγορά και την επιχειρηματικότητα ή ξεπεράσαμε το πρόβλημα και αφήσαμε πίσω αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας;

Η απάντηση είναι «Όχι». Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων ενώ επιβιώνουν σε ένα άκρως εχθρικό φορολογικό περιβάλλον με αθέμιτους όρους ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, τις οφειλές και τις ρυθμίσεις φωνάζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη έστω και τώρα να καθιερωθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός. Έχουν τα κάπιταλ κοντρόλ, τερματικά μηχανήματα, σειρά ρυθμίσεων, ενώ οι τράπεζες δεν ανοίγουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων.

Οι βιομηχανίες απαντούν ότι πρέπει να σταματήσει ο δανεισμός με τα υψηλά επιτόκια που υπάρχουν σήμερα. Να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό. Παραγγελίες για προμήθεια υλικών απαιτούν εξαιρετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες και πηγαίνουν πίσω την παραγωγή. Πρώτες ύλες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ελλείψεις. Εντούτοις, εκείνο που προέχει για όλους είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο και την εποπτεία και να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

«Εχουμε μάθει να ζούμε με τα capital controls. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία κανονικότητα», επισήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου. «Ο κεφαλαιακός περιορισμός είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι η ασθένεια. Η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές. Οι περιορισμοί να τελειώνουν. Όλη αυτή η οικονομική κατάσταση έχει πολύ υψηλό κόστος χρήματος», προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση των βιομηχανιών γίνεται με πολύ υψηλό επιτόκιο, καθώς αυτό φτάνει στο 6-7%. «Οι ανταγωνιστές μας δανείζονται με μόλις 2-3%», είπε η ίδια, θέλοντας να δείξει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες στις οποίες προσπαθούν οι τοπικές εταιρείες να αναπτύξουν μία περαιτέρω εξωστρεφή δράση που είναι και το ζητούμενο.

«Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι Τράπεζες κάνουν μεγάλες προσπάθειες και καταφέρνουν να προχωρούν γρήγορα. Το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού των χρημάτων μας επηρεάζει. Έχει γίνει αποδεκτό ότι οι Τράπεζες έχουν εξυγιανθεί. Απαιτείται μία υγιής έξοδος στις αγορές», πρόσθεσε.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες

Οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν και σήμερα εν μέσω συσσωρευμένων προβλημάτων να μην μπορούν να κάνουν γρήγορους και εύκολους ελιγμούς. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Βαγγέλης Λαλίτσας λέει ότι πολλές εταιρείες θέλουν cash για μικρές παραγγελίες για να στείλουν τα προϊόντα, ενώ κεφάλαια δεν υπάρχουν.

«Η αγορά παραμένει όμηρος των capital controls», τονίζει και επισημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνονται είναι σε λάθος δρόμο. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε συνδυασμό και με το φορολογικό και το ασφαλιστικό», τόνισε ο ίδιος.

Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έγινε κατά κύριο λόγο γι’ αυτούς που είχαν μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες προκειμένου να μη φύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό. Σήμερα τα όρια των πιστωτικών αναλήψεων τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τον καταναλωτή, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, εκτιμάται ότι είναι ικανοποιητικά δεδομένου ότι πολλές αγορές γίνονται πλέον με κάρτες. Οι επαγγελματίες μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με e-banking. Εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματοβιοτεχνών αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του δαπάνες. Ορισμένοι δεν είναι σε θέση ακόμη και σήμερα να συνδεθούν με τα τερματικά μηχανήματα. Είναι στο περιθώριο της αγοράς.

Η αγορά παραμένει μέχρι και σήμερα δέσμια στους κεφαλαιακούς ελέγχους. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος λέει ότι για τους καταναλωτές τα όρια ανάληψης έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για το εμπορικό κομμάτι όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί.

«Ειδικά στις εισαγωγές προϊόντων οι εγκρίσεις καθυστερούν. Υπάρχουν υλικά στην αγορά σήμερα που είναι σε έλλειψη. Σίγουρα είναι μία θετική εξέλιξη η χαλάρωση των περιορισμών αλλά η αγορά θα αργήσει πολύ να συνέλθει. Υπάρχει πλέον μεγάλη γραφειοκρατία. Είναι δυνατόν να μην μπορείς να εξυπηρετήσεις τον καταναλωτή επειδή υπάρχουν ελλείψεις στις προμήθειες; Επιπλέον, από το Νοέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα ακόμη περιμένουμε τον ακατάσχετο λογαριασμό» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου