ΤΟΠΙΚΑ

Στο ΣτΕ η υπόθεση του λιμανιού στον Πλατανιά

στο-στε-η-υπόθεση-του-λιμανιού-στον-πλα-87341

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η «τύχη» του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά, έργο για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων της περιοχής. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ο διορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου που θα εκπροσωπήσει τον Δήμο Νοτίου Πηλίου στο ΣτΕ στην υπόθεση του λιμανιού, που φαίνεται να έχει διχάσει ένα ολόκληρο χωριό.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του περιβαλλοντικού συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα», Γωγώ Σταθαράκου, η προσφυγή στο ΣτΕ είχε γίνει μέσα στο περασμένο φθινόπωρο. «Ζητάμε ακύρωση της μελέτης», τόνισε η κ. Σταθαράκου υποστηρίζοντας ότι οι αντιδρώντες στο συγκεκριμένο έργο επιθυμούν μεν την κατασκευή λιμανιού αλλά με πιο ήπια χαρακτηριστικά για την περιοχή. «Το συγκεκριμένο έργο που προωθείται είναι τερατώδες. Θα είναι καταστροφικό για τον Πλατανιά. Θέλουμε λιμάνι και ανάπτυξη αλλά με ήπιους όρους», συμπλήρωσε η ίδια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή και τους μελετητές για το έργο. «Παρακάμφθηκαν ουσιώδεις διαδικασίες», σημειώνει.

Πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ταχθεί ομόφωνα υπέρ της κατασκευής του λιμανιού που όπως τονίζεται, υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των δημοτών και θα φέρει ανάπτυξη, τουριστική και οικονομική, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Διανελλάκης επεσήμανε μάλιστα ότι μπορούν να εξεταστούν ορισμένες ενστάσεις των κατοίκων επί της μελέτης, και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανησυχία των αντιδρώντων στο έργο, με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, υπογράμμισε όμως ότι το έργο πρέπει να γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως «η κατασκευή των μόλων του νέου λιμανιού θα αλλάξει τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργώντας στροβιλισμό στην περιοχή της εκβολής του ρέματος στον κόλπο δυτικά του υπήνεμου μόλου και στην περιοχή της εισόδου του νέου λιμανιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του διασκορπισμού και της μεταφοράς σε όλο τον κόλπο και τη δυτική ακτογραμμή των φερτών υλικών, με συνέπεια τη συγκέντρωση και το φράξιμο της εκβολής του ρέματος και της εισόδου του νέου λιμανιού. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η υπερχείλιση του ρέματος και ο κατακλυσμός του αστικού ιστού του χωριού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου