ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες επιστήμονες στο Πατριαρχείο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

βολιώτες-επιστήμονες-στο-πατριαρχεί-87447

Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , κατά το χρονικό διάστημα 1-4 Μαρτίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να ευχαριστήσει τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, που έθεσε υπό την αιγίδα του, όπως επίσης έκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed 2017.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο Βόλο , στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017, από τους τέσσερις Φορείς που το θεσμοθέτησαν για την Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία».

Το συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από όλους ως εθνικής σημασίας, είχε την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από πλευράς του Δικτύου «Περραιβία» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Κων. Σκριάπας και Κων. Φουρκιώτης αλλά και ο επιστ. συνεργάτης Ηλίας Νομπιλάκης -τ. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.) ο Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο επίκουρος καθηγητής Ιωάννης Βαραλής, για μια σειρά συναντήσεων με φορείς της Πόλης.

Οι επισκέπτες παρέδωσαν στο Πατριαρχείο τα πρακτικά των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης 2015 και 2017, βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αναφέρονται στο Βυζάντιο, αλλά και τοπικά προϊόντα του Πηλίου, ενώ από πλευράς του Πατριαρχείου δόθηκαν αναμνηστικά του πατριαρχικού θρόνου και βιβλία που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη βυζαντινή κληρονομιά της Πόλης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί επιστημονικές συναντήσεις, τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ) , οι λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Επιστήμης με τον Ελληνικό πολιτισμό στο συνέδριο EuroMed 2018 ( Κύπρος 29/10-3/11/2018- άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής www.euromed2018.eu ) και φυσικά στο επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο, το 2019 στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου