ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει η ξυλόσομπα στα σπίτια!

επιστρέφει-η-ξυλόσομπα-στα-σπίτια-479833

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι καταναλωτές, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο και οι τσέπες τους είναι άδειες. Η θέρμανση αποτελεί για τους περισσότερους πονοκέφαλο, μιας και το κόστος του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί. Για το λόγο αυτό εν έτει 2010 πολλοί είναι οι Βολιώτες που έχουν γυρίσει στη δεκαετία του ’50, γύρισαν την πλάτη στα σύγχρονα μέσα θέρμανσης κι έβαλαν στα σπίτια τους ξυλόσομπα!
 
Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η ανοδική τιμή του πετρελαίου και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ «ξύπνησαν» πολλούς Βολιώτες, οι οποίοι αναζητούν τρόπους περικοπής των εξόδων τους.
Το θέμα συζήτησης αυτής της περιόδου είναι η θέρμανση και πώς θα μπορέσουν οι οικογένειες να ζεσταθούν χωρίς να πληρώσουν μια περιουσία.
Η έκρηξη των τιμών έφερε πάλι στο προσκήνιο παλιούς και οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, όπως η γνωστή ξυλόσομπα.
«Εκείνο που είχα χρόνια να δω και το είδα φέτος είναι πως κάτοικοι στο Βόλο, μέσα στην πόλη κι όχι σε χωριά, αγόρασαν ξυλόσομπα για τον χειμώνα, γιατί δεν μπορούν να ξοδέψουν σε πετρέλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Σεϊτάνης, έμπορος ξυλείας, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του όταν παρέδωσε παραγγελία ξύλων που προορίζονταν για παραδοσιακή ξυλόσομπα μέσα στην πόλη του Βόλου!
Ο κ. Σεϊτάνης τόνισε πως οι παραγγελίες σε ξύλα για θέρμανση έχουν ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα, αν και ο κόσμος περνάει δύσκολα με την τραγική έλλειψη ρευστού.
«Ένας τόνος ξύλα κοστίζει από 120 έως και 140 ευρώ. Οι περισσότεροι πελάτες μου αναφέρουν πως φέτος θα προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι που θα είναι και η μοναδική πηγή θέρμανσης στο σπίτι τους. Άλλοι θα επιστρέψουν στη φουφού, μπας και γλυτώσουν κανένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεϊτάνης.
Μπορεί βέβαια η λύση του τζακιού ή της ξυλόσομπας να είναι οικονομική, παρ’ όλα αυτά τα φέσια και σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.
«Η λύση των ξύλων είναι οικονομική, αλλά μας έχουν τρελάνει στο φέσι. Εκτός από τα παζάρια που μας κάνουν στην τιμή ανά τόνο, μας ζητούν αποπληρωμή με δόσεις, ενώ άλλοι μας καθυστερούν τα χρήματα ατελείωτους μήνες. Η κρίση είναι πολύ έντονη και έχει «χτυπήσει» όλους μας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολλοί κάνουν ακόμη τον σταυρό τους που έχει λιακάδες και μπορούν να καθυστερήσουν λίγο ακόμη την αγορά ξύλων», υποστήριξε ο κ. Σεϊτάνης.
 
Οικολογικά καυσόξυλα: Νέα είσοδος στην αγορά
Στο μεταξύ, η νέα είσοδος στην αγορά θέρμανσης είναι τα οικολογικά καυσόξυλα. Αυτά κατασκευάζονται από ροκανίδι, φλούδα ηλιόσπορου, φλοιό ρυζιού και πυρήνα ελιάς και πωλούνται σε πολύ συμφέρουσες τιμές.
Κάθε κιβώτιο οικολογικών ξύλων ζυγίζει 10 κιλά και κοστίζει 8 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με το φυσικό ξύλο είναι πως τα εν λόγω προϊόντα διαρκούν περισσότερο, καθώς αν χρειάζεται κάποιος 100 κιλά φυσικό ξύλο, με το οικολογικό θα χρειαστεί 20.
 
 
Στο μηδέν οι παραγγελίες για πετρέλαιο
Στο κόκκινο βρίσκεται αυτή την περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων Μαγνησίας κ. Άγγελο Τσαβέ η τιμή του πετρελαίου ανέρχεται στα 0,72 ευρώ το λίτρο, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως τσουχτερή.
«Τα χρήματα που χρειάζεται να διαθέσει κάποιος για να βάλει πετρέλαιο είναι παρά πολλά. Η πολιτεία θα έπρεπε σε μια τέτοια περίοδο να βγάλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και να μην στηρίζει τις πολυεθνικές για να μπορούμε όλοι να επιβιώσουμε. Αυτή τη στιγμή οι παραγγελίες είναι 99% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχουν πρατήρια που δεν έχουν ούτε μια παραγγελία για πετρέλαιο», σημείωσε ο κ. Τσαβές.
Ο ίδιος τόνισε πως ο κόσμος είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένος με την έλλειψη ρευστού και προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους για τη θέρμανση.
Αυτή όμως η εξέλιξη έχει οδηγήσει πάνω από 40 πρατηριούχους να βάλουν λουκέτο στα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου οι προβλέψεις του κ. Τσαβέ είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.
«Με την κατάσταση που επικρατεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουμε όλοι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μιλώντας για το γενικότερο ενδιαφέρον των καταναλωτών για πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «προχθές είχα μια μικρή παραγγελία, χθες καμία. Πώς θα βάλει ο άλλος πετρέλαιο, όταν δεν έχει να φάει; Οι πελάτες μας βλέπουν πως ακόμη ο καιρός είναι καλός και αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που δεν τολμούν να παραγγείλουν πετρέλαιο».
 
 
Τροχιά ανόδου για το φυσικό αέριο
Δυναμική είσοδο στο χώρο της θέρμανσης πραγματοποιεί ιδίως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το φυσικό αέριο. Ειδικά το διάστημα που κυκλοφόρησαν τα σενάρια για μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλία καταγράφηκε αύξηση του ενδιαφέροντος κατά 30% σε σχέση με το 2009.
Ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων στην ΕΠΑ Θεσσαλίας, σημείωσε πως εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου το ενδιαφέρον των καταναλωτών στράφηκε ακόμη περισσότερο προς το φυσικό αέριο.
«Εάν έχει κάποιος ένα διαμέρισμα 90-100τ.μ. θα καταναλώσει 750-800 κυβικά αερίου τον χρόνο, το οποίο αναλύεται σε περίπου 550 ευρώ. Έτσι θα έχει και θέρμανση το χειμώνα, αλλά και ζεστό νερό το καλοκαίρι. Παράλληλα όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο από το 2001 έχουν εξοικονομήσει 22% περισσότερα χρήματα από την περίπτωση που θα χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο και 60% εάν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε ο κ. Μπακούρας.
Ο ίδιος τόνισε πως η τιμή του αερίου ανά κιλοβατώρα είναι πολύ συμφέρουσα. Στην κατηγορία Τ2 ( αυτόνομη/ανεξάρτητη θέρμανση) που αφορά στο 85% των πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλίας η κιλοβατώρα κόστιζε τον Σεπτέμβριο 0,048 ευρώ και τον Νοέμβριο κοστίζει 0,045.
Ο κ. Μπακούρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο είναι πολύ έντονο και η εταιρία τους τελευταίους μήνες καταγράφει 600 νέα συμβόλαια μηνιαίως, πολλά δε από αυτά αφορούν στην πόλη του Βόλου.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου