ΤΟΠΙΚΑ

Ανάπηρος επί πέντε μέρες χωρίς ρεύμα

ανάπηρος-επί-πέντε-μέρες-χωρίς-ρεύμα-88741

Εκοψαν το ρεύμα σε 47χρονο συνταξιούχο με αναπηρική σύνταξη και διαβητικό. Η ΔΕΗ δεν δέχτηκε να δώσει προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου που πρότεινε ο οφειλέτης για να καταβάλει το ποσό των 1.500 ευρώ και να προχωρήσει σε ρύθμιση. Απαίτησε ο 47χρονος να καταβάλει πρώτα 500 ευρώ και μετά να γίνει ο διακανονισμός της οφειλής στο αιτούμενο διάστημα. Έκοψε λοιπόν το ρεύμα τη Δευτέρα και αδιαφόρησε για τα προβλήματα υγείας, τόσο του 47χρονου όσο και της κλινήρης πεθεράς του που φιλοξενείται στο σπίτι του.

«Είμαστε πέντε μέρες χωρίς ρεύμα, φαγητό, ζεστό νερό, ενώ διατρέχει κίνδυνο η υγεία μου, και η δική μου και της πεθεράς μου», είπε απηυδισμένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 47χρονος, που σε προφανή οικονομική αδυναμία δεν μπορεί να βρει κάποια λύση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Ο οφειλέτης χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά ινσουλίνη, καθώς αντιμετωπίζει σακχαρώδη διαβήτη τύπου Α. Εντούτοις, δεν μπορεί να συντηρήσει τα φάρμακα στο ψυγείο όπως πρέπει -και απαιτείται- για να λαμβάνει ορθά την αγωγή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πάθει υπεργλυκαιμία και να πέσει σε κώμα.

Ο πολίτης βρίσκεται σε απόγνωση. Είναι ούτως ή άλλως πολύ ταλαιπωρημένος από τη ζωή για να υπόκειται σε μία τέτοια απερίγραπτη περιπέτεια. Αντιμετωπίζει αναπηρία 67% λόγω ισχαιμικού επεισοδίου που υπέστη το 2001. Αυτός ήταν και ο λόγος που συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα, ενώ ήταν οικονομολόγος-στατιστικολόγος και λειτουργούσε ξενώνα στο Πήλιο. Επίσης, από ατύχημα υπέστη στην πλάτη έγκαυμα α’ βαθμού και χρειάζεται να έχει τακτική καθαριότητα, ζεστό νερό, για να περιποιείται το τραύμα.

Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη αυτό που συμβαίνει. «Ζητήσαμε να πληρώσουμε μέρος της οφειλής στις 16 Μαρτίου που περιμένουμε κάποια χρήματα. Να πληρώσουμε 1.500 ευρώ και τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ να τα καταβάλλουμε με δόσεις. Η ΔΕΗ απάντησε με γραπτό μήνυμα στο κινητό ότι δεν κάνει δεκτό το αίτημά μας, και ζήτησε εδώ και τώρα καταβολή 500 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα», είπε.

Η οικογένεια πληρώνει κάθε μήνα δύο τράπεζες για στεγαστικό δάνειο και δάνειο ανακαίνισης και προσπαθεί να ανταπεξέλθει με κάθε τρόπο στα έξοδα. Η σύζυγος του 47χρονου είναι επιτηδευματίας, καθώς ανέλαβε η ίδια τη λειτουργία του ξενώνα. Το οικονομικό πρόβλημα που έχουν είναι πρόσκαιρο και σύντομα θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν. «Θα τα έχουμε αυτά τα χρήματα στις 16 Μαρτίου. Θα πληρώσουμε. Ζητούμε να υπάρξει μία μικρή ανοχή. Αντιμετωπίζουμε πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η οικογένεια βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο. «Η πεθερά μου χρειάζεται να βρίσκεται σε ηλεκτρικό αερόστρωμα σε 24ωρη βάση προκειμένου να μην υποστεί κατάκλιση. Η σύζυγος λόγω του σκότους έπεσε στο πάτωμα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο. Πώς να μείνεις χωρίς ρεύμα τόσες μέρες; Εγώ καθημερινά πρέπει να λαμβάνω ινσουλίνη διαφορετικά κινδυνεύω με πεθάνω», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η οικογένεια παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν είναι δικαιούχος κοινωνικού τιμολογίου. Η οφειλή που έχει στη ΔΕΗ αφορά σε χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί στο ρεύμα έξι μηνών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου