ΤΟΠΙΚΑ

«Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Βόλου υπάρχουν… αλλά τις αντιμετωπίζουμε»

ελλείψεις-στο-κέντρο-υγείας-βόλου-υπ-93042

Να υποβαθμίσει τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό ιατρικών μηχανημάτων στο ΠΕΔΥ, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε Κέντρο Υγείας Βόλου, επιχειρεί ο Διοικητής της 5η ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου.

Απαντώντας στο υπόμνημα που απέστειλε πριν από λίγες μέρες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη προς την πολιτική ηγεσία τα του Υπ. Υγείας αλλά και την 5η ΥΠΕ, για να μεταφέρει την αγωνία του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νομού Μαγνησίας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ υποστηρίζει πως η εικόνα που έχει η υπηρεσία για τη λειτουργία και τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βόλου, δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση όπως περιγράφεται στην επιστολή της κ. Κολυνδρίνη.

Ο κ. Αντωνίου, αναγνωρίζει μεν ότι υπάρχουν ελλείψεις, τις αποδίδει όμως στις καθυστερήσεις των διαγωνισμών, απαριθμεί τον αριθμό των γιατρών και νοσηλευτών που απασχολούνται, χωρίς όμως να παίρνει θέση αν επαρκούν ή όχι για τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Υπόσχεται πάντως, ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αντιδραστήρια θα διευθετηθούν σύντομα καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί, ενώ για πιο εξειδικευμένες και λεπτομερείς εξετάσεις παραπέμπει στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η «ταυτότητα» του προσωπικού

Στο Κέντρο Υγείας Βόλου απασχολούνται σήμερα 19 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Παθολογίας, Χειρουργικής, Ορθοπεδικής, ΩΡΛ, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Οδοντιατρικής. Επιπλέον, υπηρετούν 5 επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Γυναικολογίας, Παιδιατρικής, Βιοπαθολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής και Μαιευτικής. Στο νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας περιλαμβάνονται 23 άτομα, ενώ υπηρετούν ακόμη μαίες, επισκέπτριες υγείας και άλλο προσωπικό

Επίσης λειτουργεί ακτινολογικό εργαστήριο και εργαστήριο αιματολογικών. Μέσα στο 2017, πραγματοποιήθηκαν 61.000 επισκέψεις πολιτών, για διάφορους λόγους εκτός συνταγογράφησης, 5.700 ακτινογραφίες και 29.000 αιματολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με την 5η ΥΠΕ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία θα αντικατασταθεί ο παλαιός καρδιογράφος εντός των προσεχών ημερών, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με διαγωνιστικές διαδικασίες η 5η ΥΠΕ θα προμηθευτεί αιματολογικούς αναλυτές, εκ των οποίων ο ένας θα διατεθεί στο ΚΥ Βόλου.

Καθυστερούν οι διαγωνισμοί

Από τα λεγόμενα της 5ης ΥΠΕ, οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια οφείλονται στην καθυστέρηση των διαγωνισμών που πραγματοποιούνται από το τμήμα προμηθειών της υπηρεσίας, σύμφωνα με τα αιτήματα και τις ανάγκες που έχει καταθέσει η κάθε μονάδα.

«Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία του κοινού είναι περιορισμένη, καθώς οι δυσλειτουργίες αφορούν συγκεκριμένες υπηρεσίες και εμφανίζονται για μικρό χρονικό διάστημα. Η κάλυψη του Κέντρου Υγείας σε αναλώσιμα και άλλα υλικά γίνεται σε τακτική βάση, όπως και για όλες τις δομές της 5ης ΥΠΕ» προσθέτει ο κ. Αντωνίου.

Όσον αφορά τις βλάβες στον εξοπλισμό, παραδέχεται ότι προκύπτουν εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων, για αυτό και όπως τονίζεται γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Βόλου αφορούν και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, όπως είναι η απογευματινή λειτουργία της Μονάδας, η οργάνωση παρεμβάσεων για κατ’ οίκον φροντίδα, η άρτια συνεργασία με το προσωπικό των ΤΟΜΥ που ξεκίνησαν ή πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στον Βόλο και η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης στον πληθυσμό. Όλα τα παραπάνω θέματα πρόκειται να διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με αποφάσεις και οδηγίες της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ», καταλήγει ο κ. Νέστορας Αντωνίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου