ΤΟΠΙΚΑ

Φιάσκο οι Μεσογειακοί Αγώνες

φιάσκο-οι-μεσογειακοί-αγώνες-480380

Σε… φιάσκο και σε ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις μετατρέπονται, όπως όλα δείχνουν, για το Βόλο και τη Λάρισα οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το γεγονός ότι στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή δεν υπάρχουν, όπως δήλωσε χθες το απόγευμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΟΕΜΑ κ. Φανή Κουτρουμπά, εγγεγραμμέναa στους ανάλογους κωδικούς τα ποσά που έχουν ζητηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.

Χθες ΟΕΜΑ και βουλευτές επιχειρούσαν μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού να διευκρινίσουν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αν στον κωδικό «επενδύσεις» του ΟΕΚ υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις που να αφορούν και στην έναρξη των εργασιών κατασκευής των δύο Μεσογειακών Χωριών στο Βόλο και τη Λάρισα. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει κάτι νεότερο γνωστό πάνω στο φλέγον αυτό θέμα, αν και αρμόδια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε ότι δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει θετική εξέλιξη, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές θα άφηναν να διαρρεύσουν οι σχετικές πληροφορίες και να θριαμβολογήσουν…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά και τελεσίδικα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα κληθεί ο αρμόδιος Υπουργός ή oΥφυπουργός κ.κ. Γερουλάνος και Χυτήρης να απαντήσει στη Βουλή πάνω σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε μέσα στην εβδομάδα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στο Νομό Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, ήταν ο μόνος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νομού που εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι επιμηκύνει τεχνηέντως την απάντησή της προς τη ΔΕΜΑ για τα δύο Μεσογειακά Χωριά, προκειμένου οι κυβερνητικοί υποψήφιοι να μην εισπράξουν τη μήνιν του εκλογικού σώματος σε μία ενδεχομένη άρνηση για τη χρηματοδότηση των δύο Χωριών που θεωρούνται ότι αποτελούν την «καρδιά» των Αγώνων του 2013.

«Κόντρα» Κολέτσου – Σαχινίδη

Το κακό κλίμα και η παρελκυστική κυβερνητική πρακτική είχε διαφανεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές επιβεβαιώνεται ότι πρόσφατα υπήρξε και φραστικό επεισόδιο του Προέδρου της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσου με τον Υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη για την καθυστέρηση του ΥΠ.ΟΙK. να ανάψει έγκαιρα το «πράσινο φως» για τα 150.000.000 ευρώ που χρειάζονται να εκταμιευτούν τα τρία επόμενα χρόνια για τα δύο Μεσογειακά Χωριά. Η… «πίεση» Κολέτσου είχε να κάνει με το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κ. Κουτρουμπά, είχαν λάβει ήδη από την 1η Νοεμβρίου στα χέρια τους το «τελεσίγραφο» του Προέδρου της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι, το οποίο δεν άφηνε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

«Σας ζητώ με επιμονή, έλεγε ο κ. Αντάντι, να μας αποστείλετε μια επιστολή το αργότερο τρεις μέρες μετά τις 15 Νοεμβρίου, γνωστοποιώντας μας την τελική απάντηση των συζητήσεων του προϋπολογισμού, ελλείψει της οποίας η ΔΕΜΑ θα είναι υποχρεωμένη να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα»!!!

Λίγο πριν εκπνεύσει η τριήμερη προθεσμία από την ημερομηνία – τελεσίγραφο Αντάντι, ο Βολιώτης Πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος υποχρεώθηκε να απαντήσει στην επιστολή Αντάντι και να του διαμηνύσει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της για τη χρηματοδότηση των δύο Μεσογειακών Χωριών. Στην ίδια επιστολή ο Γ. Κολέτσος ζητούσε από τον κ. Αντάντι να έλθει στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να δουν από κοινού τι μέλλει γενέσθαι.

Αγώνες με κρουαζιερόπλοια;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι αυτό της στέγασης των αθλητών και των συνοδών σε τρία κρουαζιερόπλοια τα οποία θα ελλιμενιστούν στο λιμάνι του Βόλου την περίοδο των Αγώνων, το κόστος των οποίων μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, έχει προσδιοριστεί ότι είναι της τάξεως των 19.000.000 ευρώ. Μάλιστα συνδυαστικά με τα κρουαζιερόπλοια έχει προταθεί όπως για τις λοιπές ανάγκες εξυπηρέτησης των αθλητών και των συνοδών των αποστολών από τις χώρες της Μεσογείου που θα έλθουν για τους Αγώνες χρησιμοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις του νέου επιβατικού σταθμού (τέρμιναλ) στο λιμάνι του Βόλου, σε συνδυασμό με πρόχειρες κατασκευές που μπορούν να δημιουργηθούν επίσης μέσα στο χώρο του ΟΛΒ.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές εξετάζονται ακόμη δύο εναλλακτικές λύσεις, η μία από τις οποίες είναι η στέγαση της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, ενώ η τρίτη εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι η πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας για τη διαμονή των αθλητών και των συνοδών στα ξενοδοχεία των δύο θεσσαλικών πόλεων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η απόφαση για την τέλεση των Αγώνων του 2013 και τον τρόπο στέγασης των αθλητών ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΜΑ.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν κατέστησαν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τους φορείς του Βόλου και της Λάρισας από τη μη κατασκευή των δύο Μεσογειακών Χωριών και τη στέγαση των αθλητών σε κρουαζιερόπλοια έχει πέσει ως αντισταθμιστική πρόταση στο τραπέζι από κυβερνητικά στελέχη η δρομολόγηση κατασκευής και λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου Βόλου – Λάρισας, το κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 60.000.000 ευρώ περίπου.

Ο Κ. Καρτάλης

Εξάλλου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που είχε καταθέσει, δήλωσε: «Επείγει η αποσαφήνιση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού του θέματος των Μεσογειακών Χωριών. Ολοι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο και για αυτό το λόγο δεν προτείνουμε την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά διάθεση μέρους των συνολικών πιστώσεων που θα εγκριθούν για το οικονομικό έτος 2011 υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχει την ευθύνη του έργου. Το έργο πρέπει να δημοπρατηθεί καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Δεύτερες σκέψεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Θα ήταν λάθος να χαθεί μία τέτοια επένδυση από τη Θεσσαλία, πόσο δε μάλιστα η επένδυση στηρίζει τον τομέα των κατασκευών αλλά και, κυρίως, έχει σαφή κοινωνική διάσταση». Ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει στην απάντηση του (11-11-2010) «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 5304/20-10-2010 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Κώστας Καρτάλης σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης επιλογής». Τέλος ο Κ. Καρτάλης, σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας, έλαβε τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2011 θα περιλαμβάνονται οι αναγκαίες πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα Μεσογειακά αθλητικά έργα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου