ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στα εικονικά διαζύγια

τέλος-στα-εικονικά-διαζύγια-93396

Μεγάλη ανατροπή στη σχέση των ζευγαριών φέρνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ δικαίωσε φορολογούμενο που αξίωσε να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τη σύζυγό του. Η απόφαση-σταθμός λύνει τα χέρια των ζευγαριών που έφταναν έως και το… εικονικό διαζύγιο ή τη διάσταση, προκειμένου να ξεφύγουν από φορολογικά και οικονομικά βάρη, καθώς ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους φορολογούμενους προκειμένου να εξετάσουν εάν τους συμφέρει να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή ξεχωριστή.

Η απόφαση εκτιμάται ότι είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογούμενων με χρέη. «Μέχρι πρότινος οι οφειλές διαχωρίζονταν για τα ζευγάρια στην εφορία» ανέφερε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών, Αλέκος Κεχαγιάς, επισημαίνοντας ότι επέρχεται ένας εκδημοκρατισμός του συστήματος, με κυρίαρχη αφορμή την τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση.

Πλέον για τα χρέη, με αίτηση στην εφορία μπορεί να ζητηθεί ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις, ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού. Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται και η δυνατότητα στο ζευγάρι ώστε η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των δύο να μη συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση για φορολογική ενημερότητα. Ο κ. Κεχαγιάς επισημαίνει ανάλογα με τους λόγους για τους οποίους θέλει να κάνει κανείς ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αν δηλαδή θα γίνεται για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, θα υπάρχει και η αντίστοιχη έκβαση της κάθε αίτησης.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, εκτιμά ότι ευνοημένοι από την εν λόγω απόφαση θα βγουν κυρίως οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα (τη διαφορά), την οποία τώρα θα γλιτώνουν.

Εφταναν ακόμη και στη λύση γάμων

Η υποχρέωση για κοινή φορολογική δήλωση οδηγούσε μέχρι σήμερα σε οικονομικό στραγγαλισμό αρκετά ζευγάρια, τα οποία έφταναν ακόμη και σε εικονική λύση του γάμου τους προκειμένου να γλιτώσουν από οφειλές και φόρους, να τύχουν φοροελαφρύνσεων, να εισπράξουν κοινωνικό επίδομα, να σωθούν ακόμη και από διαθεσιμότητα στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο εργαζόταν στο Δημόσιο κ.ά.

Το 2017 οι λύσεις γάμων στον Βόλο σύμφωνα με στοιχεία από το Ληξιαρχείο Βόλου έφτασαν τις 310, ενώ το 2016 ήταν 155. Ένα μεγάλο ποσοστό των διαζυγίων, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, ίσως και το 20% αυτών, αφορούσε σε εικονικά διαζύγια για οικονομικούς λόγους. Στο παρελθόν εικονικά διαζύγια αφορούσαν σε ηλικιωμένους για τη διεκδίκηση του ΕΚΑΣ. Στις μέρες μας, σε καιρούς κρίσης, αφορούν κατά κύριο λόγο την αξιοποίηση ευεργετημάτων προστασίας της μονογονεϊκής οικογένειας, σε κοινωνικά τιμολόγια, αποσπάσεις, μοριοδότηση, σε προκηρύξεις προσλήψεων κ.ά.

Τα οφέλη των κοινών δηλώσεων

Πάντως, οι κοινές φορολογικές δηλώσεις σε κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων λειτουργούν προς όφελος του ζευγαριού προκειμένου ο ένας από τους δύο συζύγους να μπορεί να ξεφύγει από τα τεκμήρια ή να πιάσει το αφορολόγητο όριο.

Οι οικονομολόγοι συμβουλεύουν ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμβουλεύεται τον λογιστή του εάν είναι προς το συμφέρον του να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή όχι.

«Το ζητούσαμε εδώ και καιρό να υπάρχει δυνατότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ζευγάρια να μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστά δήλωση. Υπήρχαν περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο συζύγους δεν ήθελε να υποβάλει φορολογική δήλωση. Άλλοι σύζυγοι είχαν διαφορετική άποψη μεταξύ τους για τον χειρισμό των φορολογικών τους θεμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Κεχαγιάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου